home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megtanulni és megszeretni az anyanyelvet
Stanyó Tóth Gizella
2015.09.14.
LXX. évf. 36. szám
Megtanulni és megszeretni az anyanyelvet

Szerémségben, Maradékon, a Branko Radičević Általános Iskolában szeptember 1-jén az ünnep fénypontja a magyar tannyelvű alsós, összevont tagozat megnyitása volt. Nem véletlenül, hiszen erre az eseményre harmincnyolc év után került sor. 1993 óta csak anyanyelvápoló órák voltak az iskolában. Az elmúlt tanévben Majstorović Szkitsák Ágnes magyartanárnő hetvenöt diákot oktatott.

A kispajtások vidám, diákcsínyeket is megelevenítő előadása után elsőként az új tagozat tanítónője, Losonc Szintia szólította diákjait: Berta Györgyöt, Detelin Anikót, Gulyás Anasztáziát, Harak Bojant és Majstorović Stefant. Némi biztatás után a kis csapat elindult a tanító nénivel a szüleik és vendégeik, Ladisity Melinda és dr. Antal Szilárd, az MNT tagjainak kíséretében a tanterembe.

A padokról az ábécéskönyvek hívogatóan mosolyogtak a kissé megszeppent gyerekek felé, a tanterem közepén pedig a körberakott kisszékek jelezték az ismerkedő beszélgetést a kisdiákokkal és szüleikkel. Volt közöttük, aki kérte a tanító nénit, mondja el szerbül is mindazt, amit magyarul. Főleg a kezdetben, amíg a gyerekek meg nem szokják, hogy magyar tannyelvű tagozatra járnak. A fiatal tanítónő megerősítette: az a célja, hogy a gyerekek ne csak megtanulják, hanem meg is szeressék az anyanyelvüket.

A rövid bemutatkozás után a diákok megkapták a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagját, melyet immár oldottabb hangulatban bontottak ki. A tanítónő elmagyarázta, a tanszerek legtöbbje az iskolában marad, mivel minden leckét közösen, tanítás után, a napközis foglalkozáson írnak meg.

— Az első benyomások után az egymás iránti bizalmat játékosan szeretném kiépíteni a kisdiákjaimmal. Ezzel együtt a generációkra előirányzott tanterv szerint, lépésről lépésre haladunk majd. A tanévkezdésről, az iskolai fogadtatásról, a formaságok elintézéséről csak jót mondhatok. Zvonimir Čaušević igazgató úr mindenben eligazított. Egy odafigyelő, precíz, segítőkész embert ismerhettem meg személyében. A többi tanítónővel most találkoztam, ők is kedvesek, befogadóak. Örülök, hogy ilyen jól kezdődik számomra az első tanév — mondta Szintia tanítónő.

A kérdésemre, hogy minden tantárgyat magyarul tanulnak-e az összevont tagozat diákjai, vagy lesznek olyanok, amelyeket együtt tanulnak a szerb osztályokkal, a következő választ kaptam:

— Igen, lesznek tantárgyak, melyeket a szerb osztályokkal együtt tanulnak, ilyen a torna, az angol és a szerb, de ez érthető is. A tornaórát többnyire a szerb másodikosokkal együtt tartjuk, mert ők is csak öten vannak. Ez arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek továbbra is barátkozzanak a régi osztálytársaikkal. Friss diplomásként nagyon együtt érzek a gyerekekkel, a szüleikkel, és tapasztalatból azt is tudom, hogy ilyen környezetben, mint amilyen Maradék, másként nem is lehetséges.

Zvonimir Čaušević iskolaigazgató hangsúlyozta, a tagozat megnyitása hozzájárul az együttélés erősítéséhez a többnemzetiségű faluban.

— A korábbi években is próbálkoztunk már a magyar tagozat létrehozásával, de akkor nem volt érdeklődés. Az idén tavasszal éppen a mai kisdiákok szülei kezdeményezték a tagozat megnyitását. Többen azért, mert vonakodtak Újvidékre küldeni a gyerekeiket, másoknak meg nem volt rá lehetőségük. A szülők kérését támogatta Inđija község, a Tartományi Végrehajtó Tanács és természetesen az MNT. Most még a köztársasági oktatási minisztérium megerősítésére várunk, hogy formálisan is életre keljen ez a projektum. Remélem, ha a gyerekek és a szüleik látják a tagozat kedvező hatását, még többen jelentkeznek majd. Halász Dániel református lelkésszel is beszélgettünk már az utánpótlás fontosságáról. Arra számítunk, hogy iskolánkban jövőre akár húsz tanulója is lehet a magyar tagozatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..