home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megszorítás, takarékosság és reális gondolkodás
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Megszorítás, takarékosság és reális gondolkodás

Mintegy másfél órás késéssel kezdte meg maratoni ülését a szabadkai városi képviselő-testület, melyen 74 napirendi pontról hoztak döntést a képviselők. A késést követő egy órában a napirendi pontok bővítéséről vitáztak, majd kezdetét vette az érdemi munka.

Pártszakadás

Fizikai távolságot tartva vettek részt az ülésen a Szerb Haladó Párt képviselői, a párt szabadkai szervezetén belül ugyanis szakadás történt. Hét párttag támogatásával Ilija Maravić helyett Gojko Radićnak szavaztak bizalmat a párt szabadkai frakciójának élére. Dr. Radmilo Todosijević, a képviselő-testület elnöke erre reagálva elmondta, az ügy akkor válik hivatalossá, ha aláírják a kilépésükről szóló nyilatkozatot.

2014 a takarékosság éve

Az önkormányzat idei költségvetését Maglai Jenő polgármester ismertette. Felszólalásában elmondta, hogy 2014 a takarékosság éve lesz. A tavalyi esztendőhöz képest tehát 800 millió dinárral kevesebbel gazdálkodhat az önkormányzat, vagyis az idén 5 milliárd 33 millió dinár áll a város rendelkezésére. Ez azért következett be, mert az előző hatalom 500 millió dináros tartozást hagyott maga után, amely a folyamatos elmaradásoknak köszönhető. A polgármester kijelentette, hogy a közvállalatokban és a közigazgatásban dolgozók számát legalább 5 százalékkal csökkenteni kell.

Szántó Róbert, a Demokrata Párt képviselője és Mirjana Dmitrović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője felszólalásaikban elmondták, hogy hiányolják a költségvetés tartalmából a fejlesztési terveket, és felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi hatalom lemondott a korábbi években.

A büdzsé elfogadása egy szavazaton múlt: a kétórás vita végén 34 támogató-, 20 ellen- és 6 tartózkodó szavazattal fogadták el a képviselők. A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, a Gojko Radić által vezetett Szerb Haladó Párt képviselőinek egy része, a költségvetés ellen szavazott, az ellenzékhez tartozó László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője viszont támogatta azt szavazatával.

Hatalmas adósságok

Az ülésen megszavazták a közvállalatok idei működési tervét is, összesen 15 napirendi pont keretében. Nagyobb vitát váltott ki a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat pénzügyi terve. Több képviselő is rámutatott a vállalatban történő visszaélésekre, amelyeket a korábbi években folytattak, a cég ugyanis több százmilliós adósságot halmozott fel az év végére. A vállalatban történő változások szükségességével kapcsolatban a legtöbben egyetértettek. A szabadkai Távfűtőművek Közvállalat idei munkaterve kapcsán László Gyula, az MRM képviselője elmondta, hogy a vállalatnak nem kellene megfizettetnie a karbantartást, kizárólag a fogyasztást, ez a folyamat ugyanis más országokban is így működik. A további közvállalatok munkaterveit vita nélkül fogadták el a képviselők.

Estébe nyúló ülés

A Népszínház építésével megbízott munkacsoport jelentése is szerepelt a napirendi pontok között. Ezzel kapcsolatban László Gyula képviselő kért szót, aki elmondta, hogy a városnak követelnie kell a köztársaságtól és a tartománytól, hogy tegyenek eleget a szerződésben foglalt anyagi kötelességeiknek. Dušan Stipanović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője felhívta a figyelmet, hogy a Népszínház nem tud majd felépülni a jelenlegi hatalom mandátumának lejártáig. A javaslat elfogadása szerint az épület 17%-a kereskedelmi tartalmat kap, 46%-át pedig a színház foglalja el. A fennmaradt 25%-át technikai célokra használják, a további 12%-ot pedig kombinált tartalmakkal töltik meg.

Az estébe nyúló 17. rendes ülésen felmentették, illetve kinevezték a közvállalatok, közintézmények és alapítványok igazgatóbizottsági és felügyelőbizottsági elnökeit, alelnökeit és tagjait. A vkt rent hozott Hajdújárás általános szabályozási tervének kidolgozásáról is.

Elfogadták a kilencvenes évek háborúiban elhunyt harcosok hozzátartozóinak, illetve a hadirokkantaknak járó közműdíjfizetés részleges felmentéséről szóló rent, valamint a betegek jogainak védelméről és a szociális jogok érvényesítéséről szóló renket is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..