home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megsemmisítették Sepsiszentgyörgy zászlaját
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 9. szám
Megsemmisítették Sepsiszentgyörgy zászlaját

Jogerősen megerősítette a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék a Brassói Táblabíróságnak Sepsiszentgyörgy zászlaját megsemmisítő tavalyi ítéletét, elutasítva a városháza és a kormány fellebbezését.

A kormány 2021. június 29-ei ülésén fogadta el Sepsiszentgyörgy zászlaját, mely arannyal és kékkel vágott téglalap, közepén a város hivatalos címerével. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma megtámadta a jogszabályt a Brassói Táblabíróságon, és perbe hívta a kormányt és a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot. A felperes oldalán beavatkozott a perbe a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület is. A Brassói Táblabíróság helyt adott a keresetnek, s érvénytelenítette a kormányhatározatot. Döntését azzal indokolta, hogy a zászló nem „reprezentatív”, mert a többnemzetiségű települések esetében, mint amilyen Sepsiszentgyörgy is, a szimbólumnak tükröznie kellene ezt a jelleget, ám a zászló egyetlen nemzetiséget képvisel, kizárva minden román elemet. Másrészt az ítélőtábla megállapította, hogy a zászló színeit „székelyföld” (így, kisbetűvel!) zászlajából vették át, ugyanazok az árnyalatai és ugyanolyan az elhelyezése, vízszintes. Teljesen világos — állapítja meg a Brassói Táblabíróság —, hogy ez a zászló kizárólagosan csak a magyar közösséget képviseli, és a térségben számbeli kisebbségben élő román közösséget teljesen mellőzi.

A támadások kapcsán, melyek nemcsak Sepsiszentgyörgyöt, hanem Kovászna megyét is érintették, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület — a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetsége által elismert egyetlen romániai szervezet — közleményben tudatta álláspontját. A szervezet elképesztőnek tartja, ami ma Romániában megtörténhet, hogy a bíróság megsemmisít egy közigazgatási egység zászlaját elfogadó kormányhatározatot. Egyúttal leszögezi, Sepsiszentgyörgy zászlaja nem magyar, székely vagy román elemekből áll, hanem tudományosan megtervezett jelkép. Közepén a Románia kormánya által 2007-ben elfogadott hivatalos városcímer, a zászló lapja pedig kétszínű: arany–kék, mely teljesen világosan a címerpajzs kék–arany mázaiból adódik. A lehető legszakszerűbben megszerkesztett zászlóról van szó! — értékeli közleményében a szervezet.

Egy közigazgatási szimbólum, legyen az címer, avagy zászló, nem nemzetiségi statisztika, hanem a teljes közigazgatási egységet jelképezi. És nincs is semmiféle nemzetiségi követelmény, még a hivatkozott zászlótörvény részéről sem — figyelmeztet az egyesület. A szervezet ajánlása, hogy a címer- és zászlótudományt hagyják a szakemberekre!

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, felháborítónak tartja, hogy egy bíró úgy gondolja, ő döntheti el, mi reprezentatív egy város számára, vagy mi nem. A végzéssel megsemmisítették a kormányhatározatot, de a zászlót elfogadó tanácshatározatot nem. Ezért újraindítják a procedúrát onnan, hogy megvan a tanácshatározat, és ismét felterjesztik elfogadás végett.

Sepsiszentgyörgy hivatalos címerét 2007-ben fogadta el a kormány, ezután a városi tanács a zászló elfogadásáról döntött. Ám a tanácshatározat ellen pert indított a prefektus, és arra hivatkozva, hogy Romániában nem rendelkezik jogszabály a zászlók elfogadásáról, a Brassói Táblabíróság megsemmisítette azt. Végül 2015-ben született meg a közigazgatási zászlók elfogadását és használatát szabályozó törvény. A megyei és a sepsiszentgyörgyi tanács is azonnal lépett, és zászlót fogadott el, de azokat huzamosabb ideig gáncsolták, az RMDSZ kormányra jutásával kerültek elő a fiókok mélyéről. A kormány mindkét zászlót elfogadta, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma mindkettőt megtámadta, s alapfokon nyert a brassói táblabíróságon. Kovászna megye zászlaja esetében a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék helyt adott a fellebbezésnek, Sepsiszentgyörgy esetében viszont nem.

Az írás a Háromszék napilap szerkesztett és rövidített cikke alapján készült

Fényképezte: Szekeres Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..