home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megrajzolt arcok
Rencsényi Elvira
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Megrajzolt arcok

Börcsök Gabriella a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola modellező-technikusi szakán végzett. Most huszonhárom éves, és a vőlegényével él. Állandó munkája sajnos nincs, idényjelleggel dolgozik itt-ott, ahol munka kínálkozik. Még gyermekkorában szerette meg a rajzolást, és később a portrék készítése lett a nagy szerelme.

— Emlékszem, kaptam ajándékba egy könyvet, melynek a címe ez volt: Tanulj meg rajzolni! — Árnyékolás ceruzával — mondja. — Sokat bújtam, ötleteket merítettem belőle, és azt hiszem, ez volt az a könyv, amely felébresztette bennem a rajzolás szeretetét. Eleinte csupán fekete-fehér rajzokat készítettem, csak grafitceruzával dolgoztam, de mostanában már kísérletezem a színes portrékkal is.

Gabriella nem csak arcképeket rajzol, tájképekkel, állat- és virágtémákkal is próbálkozik. Kedvencei mégis a portrék, mert — ahogy ő fogalmaz — az emberi arckifejezés megörökítése mégiscsak felemelő érzés.

— Sokféle emberi arc van, és ezek mindegyike sajátos. Az arc vonalai tükrözik az ember jellemét, így amikor egy ismeretlennek a portréját készítem, úgy érzem, valamennyit megismerek belőle. Eddig csak fényképről rajzoltam, élőben még nem sikerült. Érdekes elfoglaltság ez, amelynek során mindig tanul valamit az ember. Csakis a szabadidőmben foglalkozhatok a rajzolással, és ez néha kevésnek bizonyul, pedig egy-egy munka elkészítése meglehetősen hosszú ideig tart. Ez természetesen a megrendelő által megadott határidőtől, az alkotókedvemtől és az ihlettől is függ. Mert nem lehet csak úgy alkotni, ahhoz késztetés is kell. Amikor pedig jön az inspiráció, nem szabad az útját szegni...

A jelenlegi áldatlan gazdasági helyzet és a pénztelenség következtében sajnos kicsi a kereslet a portrék iránt. Leginkább ünnepekre, általában születésnapi ajándékként rendelik meg az emberek a képeket.

— Amikor nincs megrendelésem, akkor kedvtelésből, úgyszólván saját részre rajzolok. Hasznos időtöltés ez számomra, amelyben kiélhetem a kreativitásomat, ráadásul meg is nyugtat. A nagy nyilvánosság előtt sajnos még nem volt lehetőségem bemutatni az alkotásaimat, de gondolkodom egy kiállítás megszervezésén. Szeretném, ha többen látnák a munkáimat, és ha kapnék építő jellegű kritikát, hogyan tökéletesítsem a tudásomat. Megélni a rajzolásból nem lehet, akkora mértékben nincs rá kereslet, de a családi költségvetést azért némiképp kiegészíti — zárta a beszélgetést Börcsök Gabriella.         

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..