home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Megőrizni a szemünk fényét
Bíró Tímea
2019.09.08.
LXXIV. évf. 36. szám
Megőrizni a szemünk fényét

Míg régebben a szemüveg csak az idősek segédeszköze volt, és gyakran nekik is csak az olvasáskor volt rá szükségük, manapság egyre több fiatalon látok szemüveget, vagy tudom róla, hogy kontaktlencsét visel.

A gyengénlátás már-már népbetegségnek tekinthető, ezért a zentai Pahert Edina optometristával arról beszélgettünk, hogyan is tudnánk megóvni a látásunkat.

* Ha valakinek nincs problémája a látásával, akkor mégis milyen időközönként kellene felkeresnie a szemorvost? 

— Ha nincs panasz, akkor félévente kellene meglátogatni az orvost, hogy megvizsgálja a látásunkat, ha pedig valakinek zavaró tünetei vannak, akkor nem szabad halogatnia a vizsgálatot, hanem azonnal fel kell keresnie egy szakembert. Negyvenéves kor fölött, amikor már gyakoribbak a szemproblémák, általában szükség van a szemüvegre olvasáshoz vagy számítógépezéshez. A mai digitális világban az okostelefonok és a komputerek gyakori használata miatt egyre több fiatalnak kell szemüveget vagy kontaktlencsét hordania. Ebben az esetben mindenképp hasznos lenne a monitorfényt szűrő szemüveg viselete. Különösen fontos, hogy komolyan vegyük a látásunkat, ha már dioptriás szemüvegre van szükségünk, illetve ha közelre és távolra sem látunk jól, akkor az orvos multifokális szemüveget fog kiírni nekünk. 

* A számítógép előtti munkán kívül van-e még olyan tevékenység, amely nincs jó hatással a látásunkra? 

— A számítógép előtt töltött órák a legártalmasabbak, illetve ha valaki fényérzékeny, akkor a dioptriás napszemüveget javasoljuk neki, ez főleg a gépjárművezetőknek segít a mindennapi munkában és közlekedésben. A fényre sötétedő szemüvegek nem ajánlottak a gépjárművezetők számára, a legújabb autók és kamionok szélvédő üvege ugyanis már UV-szűrős, ezért nekik a vezetéshez szükséges dioptriás szemüvegeket írjuk fel. A gyakori éjszakai vezetés következtében olyan panaszok is fellépnek, hogy az illető szürkületkor nem lát jól. 

* A sötét szobában való televíziózás vagy mobiltelefonozás mennyire kártékony? 

— Tény, hogy ez nem egy jó szokás, ezért felkapcsolt lámpánál kellene néznünk a képernyőt, de például egy munkahely esetében a neonfény is zavaró tud lenni. A természetes fény a barátja a szemnek. Sokan használnak dioptria nélküli szemüveget, mert bántó számukra a neonfény, és erre keresnek megoldást. Ez főleg a bevásárlóközpontokban dolgozó embereknél figyelhető meg, és fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a számítógépes munkát végzőknél, hanem ebben az esetben is szükség van az UV-szűrő lencsére. 

* A homályos vagy kettős látáson kívül milyen panaszok jelezhetik még, hogy gond van? 

— Leginkább a felsőfokú tanulmányaikat végző, fiatal felnőtteknél tapasztalható a vizsgákra készülés közben, hogy az illető homályosan lát, ha távolra néz. Ez egy rendkívül gyakori panasz ebben a korban. Ilyenkor cilinderes korrekció szokott lenni a megoldás, és ez minden esetben javítja az egyén látását. A fejfájás is lehet figyelmeztető jel, de mégis van, aki szemész helyett egy neurológust keres fel. A szemszárazság is lehet zavaró tünet, és arra utalhat, hogy valami nincs rendben a szemtájékon. 

* Nyáron erős és világos fényeknek van kitéve a szemünk. A napszemüveggel meg tudjuk óvni a látásunkat? 

— Mindenképp ajánlom a napszemüveg viseletét, hiszen most már annyira erős az UV-sugárzás, hogy ezt mindenkinek komolyan kellene vennie. Az én kislányom például már másfél éves kora óta visel napszemüveget. Különösen fontos korán hozzászoktatni a gyerekeket, hiszen nekik még nagyon érzékeny a szemük. Nyilván egy minőségi napszemüvegről van szó, mely be van mérve, és UV-szűrős. Azt tapasztalom, hogy nyáron keresik a multifokális és a távoli látás elősegítése céljából kifejlesztett napszemüvegeket, aki pedig kerüli a szemüveget, az a kontaktlencsét kombinálja a napszemüveggel.

* Kiknek ajánlott a kontaktlencse viselése?

— A kontaktlencsét megfelelő szemüveggel párosítva ajánlatos hordani, tehát nem egészséges, ha folyamatosan lencse van a szemünkben. Legalább hétvégente, vagy amikor nincs szükség arra, hogy egész nap éles legyen a látásunk, érdemes megpihentetni a szemet a kontaktlencsétől. A számítógép használatához nem ajánlott a viselete, mert nincs benne kékfény-szűrő rétegezés, illetve a gép előtt ülve hajlamosak vagyunk nem pislogni eleget, ami a kontaktlencse kiszáradását idézi elő. Leginkább a sportolóknak kifizetődő az egész napos vagy a havi lencse használata, akiket a szemüveg zavarna a mozgásban. Tisztában kell lenni a kontaktlencse helyes használatának, ápolásának, megóvásának módjával, azaz éjszaka ne viseljük, új és tiszta folyadékba tegyük, nem szabad túlhordani, valamint az ápolófolyadékon kívül nem érheti semmilyen víz, még zuhanyozni sem javasolt vele. Allergia vagy gyulladás esetén természetesen nem szabad kontaktlencsét hordani.

* Hogyan tudjuk ápolni a szemüveget?

— A szemüvegnek vannak rétegei, mint a pára- vagy a karcmentesítő réteg, de ezek nem tudják minden külső hatástól megóvni a lencsét. Fontos odafigyelni arra, hogy a szemüveget nem a lencsével lefelé tesszük le, hanem a keretszárak legyenek a felületen. Nem egy, hanem két kézzel vesszük le és tesszük fel, mert könnyen eltörhet a szára, vagy deformálódhat. Az ilyen apróságokra való odafigyeléssel jelentősen meghosszabbíthatjuk a szemüveg életét.

* Az utóbbi időben népszerűek a szemüveglencse-tisztító nedves törlőkendők. Ezek valóban hasznosak?

— Nem javaslom a használatukat, mert egy olyan anyagot tartalmaznak, amely lemarja a lencséken található rétegezéseket. A legjobb megoldás, ha a lencsét az optikában kapott törlőkendővel tisztítjuk meg, mely csak akkor tud karcolni, ha szárazon használjuk. Ennek elkerülése érdekében lencsetisztító folyadékot öntünk a lencsére, és így tudjuk tisztára törölni a kendővel. Ha nagyon elkoszolódik a kendő, akkor ki lehet mosni szappanos vízzel.

* Beszélhetünk keretdivatról, van ilyen?

— Persze, mindig van és lesz is. Most ismét előtérbe kerültek a retró szemüvegek, akár szögletes, akár kerek formában, illetve divatba jöttek a kisebb és a kör alakú fémkeretek. Kevés embernek állnak jól, de nekik nagyon. A soványabb arcú fiatalokon rendkívül jól mutatnak a nagy, kerek keretek. Kevés vásárló keresi az egyszerű, szögletes, vékony, keskeny látómezejű lencséket. Az emberek szeretik a széles látómezejű lencséket, melyek alatt nem látnak ki, és nem zavarja őket a keret.

* Mivel tudunk enyhíteni a szemszárazságon?

— Ez egy rendkívül gyakori jelenség, és sokan nem tudják, hogy a szemkönnyezés az egyik legfőbb tünete. A szemviszketés és a törő érzés is jelezheti a panaszt. Az optikákban és gyógyszertárakban kapható műkönnyekkel lehet segíteni ezen a gondon. A vízalapú és az olajos bázisú szemcseppek közül én az olajosakat részesítem előnyben, mert sokkal tovább megtartják a hatásukat. Ha reggel cseppentünk belőlük egyet, akkor kényelmesebben indul a nap.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..