home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Megőrizni a biodiverzitást
Tóth Imre
2016.09.12.
LXXI. évf. 37. szám
Megőrizni a biodiverzitást

A Palics—Ludas Közvállalat nagy erőfeszítéseket tesz, hogy visszahozza az életet a Ludasi-tó partjára azáltal, hogy táborokat, rajzpályázatokat és egyéb akciókat szervez — hangzott el a Szúnyog csárda melletti látogatóközpontban megtartott sajtótájékoztatón.

— Szabadka önkormányzata folyamatosan támogatja a biológiai sokszínűség megőrzését célzó oktatói tevékenységeket — mondta Žika Reh, a városi Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára. — A Ludasi Látogatóközpont szerepe, hogy Szabadka természeti értékeit népszerűsítse. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a ludasi tábor egyike az országban legrégebben működő ornitológiai táboroknak, a múlt század nyolcvanas évei óta létezik. De más jellegű táborokat is szerveznek itt. Megvalósításukat a város mezőgazdasági és környezetvédelmi alapja másfél millió dinárral támogatja. Mindezek célja Szabadka és környéke biodiverzitásának megőrzése.

— A közelmúltban ért véget az Öko-kamp, melyet már harmincadik alkalommal rendeztek meg. Július folyamán kéthetes ornitológiai, madárgyűrűző, egy kétnyelvű környezetvédelmi oktató-, majd egy újabb ornitológiai tábort szerveztek — számolt be Somogyi Tünde, a Palics—Ludas Közvállalat szakmunkatársa. — Hamarosan kezdődik a nemzetközi önkéntes munkatábor, melyre az idén már második alkalommal kerül sor. Ennek során Palicson, a Szelevényi-pusztában és a Szabadkai-homokpusztában is lesznek környezetvédelemmel kapcsolatos teendők.  

— A Palics—Ludas Közvállalat és a Kolevka gyermekotthon között egy érdekes, mindkét fél számára hasznos együttműködés van kialakulóban — mondta Márton Ferenc, a közvállalat igazgatója. Ennek hála sokkal többen megismerhetik a védett területeket, és a látogatóközpont is új tartalmakkal színesedik. A közvállalat struktúráját szeretnék olyan irányba változtatni, hogy a Kolevka védenceivel is megfelelő módon tudjanak foglalkozni.

Nenad Kozomora, a Kolevka gyermekotthon igazgatója úgy értékelte, hogy a közvállalattal való eddigi együttműködésnek köszönhetően a jövőben további perspektívák nyílnak meg. Az otthon védencei munkaterápiás jelleggel vettek részt a programokban. — Ezt az együttműködést tovább kell mélyíteni, nemcsak a két intézmény között, hanem külföldi partnereket is be kell vonni. A Kolevka célja, hogy nemzetközi projektumok segítségével mindinkább bekapcsolja védenceit a munkaterápiás programokba, melyek által reszocializálódhatnak.

A Palics—Ludas Közvállalat júniusban egy képzőművészeti pályázatot is meghirdetett. A látogatóközpontban nyílt kiállításon a díjazott alkotások láthatóak, valamint a Kolevka gyermekotthon lakóinak rajzai is.

Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..