home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megnyugtató alkotás
Szakáll Laura
2023.02.26.
LXXVIII. évf. 8. szám
Megnyugtató alkotás

A kézművesség hasznos időtöltés, mert amellett, hogy szép tárgyakat alkotunk, a folyamat közben kikapcsolódhatunk. Sokan az úgynevezett énidőben is szívesen kreatívkodnak. A rábéi Kiss Nelli is ezt vallja. Mindig is szeretett alkotni, kézimunkázni, szakkörbe járni, részt venni a kézművesrendezvényeken, -vásárokon. Néhány éve papírfonással és dekupázsolással foglalkozik, díszeket, használati tárgyakat is készít.

Nelli számára a környezettudatosság is fontos, így szívesen dolgozik újrahasznosítható hulladékkal, például az instant kávé kiürült dobozának és az italosüvegeknek is igyekszik új funkciót adni. Ezeket lefesti, feldíszíti.

— Mindig kézimunkáztam, de a mostani kézművesdolgaimmal körülbelül három éve kezdtem el foglalkozni. Papírfonással indult, majd áttértem a dekupázsolásra, mix médiára (vegyes technikára), és ezeket felváltva csinálom. Hol az egyiket, hol a másikat. Ami a papírfonást illeti, kis kosarakat, fedeles dobozkákat, tálcákat készítek, a dekupázsolással pedig főleg dobozok kerülnek ki a kezem alól. Leginkább az újrahasznosítás jegyében alkotok. Öröknaptárak, ünnepi díszek is vannak a kínálatomban, valamint a karácsonyra és a húsvétra is rendszeresen készülök, főleg díszekkel.

* Hogyan készülnek a dobozok?

— Nem vásárolt dobozokkal dolgozom, azokat is én magam állítom elő, szabom- varrom, ragasztom. Szalvétákat ragasztok rá, de többnyire vagy szilikon, vagy hidegporcelán-díszekkel egészítem ki. Korábban a kiegészítőket a boltból szereztem be, de most már magam készítem, mert már eljutottam erre a szintre.

* Aprólékos, hosszadalmas folyamat elkészíteni egy dobozt?

— A szabással együtt hosszadalmas munka, ha kész dobozzal dolgoznék, akkor néhány óra lenne. Így azonban időigényesebb, és a száradási idő is hosszabb. Most például egy dobozon dolgozom, már harmadik napja csinálom.

* Mi mindennel készül a közeledő húsvétra?

— Úgy döntöttem, az idén vallási jellegű díszeket is készítek. Dekupázsolt dolgokat, tányérokat, fali díszeket is alkotok, de leginkább polisztiroltojásokkal dolgozom. Tavaly nagy kereslet volt ezekre a tojásokra, és bízom abban, hogy az idén is közkedveltek lesznek.

* A kézművesrendezvényeken mi iránt érdeklődnek leginkább a vásárlók?

— Ez igen változatos. Ünnepekkor az alkalmi díszek népszerűek, év közben inkább a dobozokat kedvelik az emberek, de az üvegeket is szeretik. Kávé, cukor, különféle fűszerek tárolására valók a dekupázs technikával díszített dobozaim, üvegeim. Az üvegeket, dobozokat főleg ajándékba veszik az emberek a szeretteiknek. A fűszeresüvegekhez polcokat is készítek, és a polccal, tartóval együtt adom, ezért kiváló ajándék. A nőnapra is lesz néhány újdonságom, de ezeket egyelőre nem árulnám el, legyen meglepetés. Általában érdeklődöm, hogy mi iránt van kereslet, de az interneten is szoktam böngészni, hogy újdonságra leljek, és valamilyen formában megvalósítsam, természetesen az én módszeremmel. Mindig azon vagyok, hogy valami újdonsággal álljak elő. Még külföldről, Németországból is felkerestek azok, akiknek tetszenek a munkáim.

* Mit ad önnek a kézművesség, a kreativitás?

— Nekem ez elsősorban kikapcsolódás, hasznom nem sok származik belőle. Azért csinálom, hogy eltereljem a gondolataimat a mindennapokról, mert elég sok gondom van. Adódik minden, betegség is. Ez szó szerint úgy történik, hogy reggel leülök, és éjfélkor azt veszem észre, hogy egy-két házimunkát megcsináltam ugyan, de a napnak a nagy része kézművességgel telt el. Olyan gyorsan elszalad ilyenkor az idő, hogy észre sem veszem.

Kiss Nelli munkáit a közösségi oldalon a Nelli Fonottkái profilon is megtekinthetik az érdeklődők.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..