home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megnyílt a Német Nemzeti Tanács elnökségi irodája Szabadkán
(re)
2015.06.08.
LXX. évf. 22. szám

Tavaly, november 20-án alakult meg Zomborban a Német Nemzeti Tanács, élén Göncző Mandler László elnök el
— Noha az NNT székhelye Zomborban van, az elnökségi irodát Szabadkán nyitottuk meg, a helyi önkormányzat hathatós segítségével — tudtuk meg az elnöktől. — Nagyon fontos számunkra, hogy megalakultunk, mert így a legfelsőbb fórumokon is képviselhetjük a Szerbiában élő német kisebbség érdekeit.

Az NNT-nek négy bizottsága van: oktatási, kulturális, tájékoztatási és nyelvhasználati.

Ez utóbbinak az a feladata, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol erre igény mutatkozik, a német nyelvet is hivatalossá tegyék.

— A németet második idegen nyelvként oktatják a legtöbb általános és középiskolában. Ez nagyszerű, de mi azt szeretnénk, hogy a diákok és a szüleik maguk dönthessék el, hányadik idegen nyelvként akarják tanulni a németet. Igény van rá, és mi ehhez igyekszünk — a lehetőségeinkhez mérten — hozzájárulni, beleértve a német nyelvű óvodák megnyitásának lehetőségét, illetve a már működő iskoláskor előtti intézmény támogatását is. Mindez nemcsak célunk, hanem feladatunk is, akárcsak a német kultúra továbbadása gyermekeinknek és az itt élő egyéb nemzetiségűeknek. Szeretnénk, ha minél többen megismernék a német nép hagyományait, kultúráját, nyelvét, ezért különféle rendezvényeket szervezünk: könyvbemutatókat, hagyományos ételek kiállítását, főzőversenyeket stb.

Az elnök azt is elmondta, hogy a Német Nemzeti Tanács szívügye a templomaink és a temetőink megóvása, valamint az egyelőre még jelöletlen tömegsírjaink megjelölése, rendbehozatala, valamint emlékművek elhelyezése. Mindez azonban sok mindentől függ, elsősorban az aktuális politikumtól, éppen ezért az NNT életre kívánja hívni azt a viktimológiai bizottságot, amely az ártatlanul kivégzett német származású áldozatok számával kapcsolatos kutatásokat végezne.

A Német Nemzeti Tanács elnökségi irodájának megnyitójára csütörtökön, május 28-án került sor Szabadkán, az új városháza hatodik emeletén.

Az ünnepélyes irodamegnyitón tiszteletét tette Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Egeresi Sándor tartományi képviselő, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a szabadkai önkormányzat képviselő-testületének elnöke, dr. Plank Zoltán, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Neven Marčić, Horvátország szabadkai főkonzulátusának tanácsadó konzulja, Kern Sólya Mária, Szabadka önkormányzatának kommunális és környezetvédelmi ügyekkel megbízott polgármesteri tanácsnoka, ft. Vogrinc József és Jakob Pfeifer püspöki küldöttek, Đorđe Simić, a pravoszláv egyház püspöki küldötte, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, Ivan Ušumović, a Horvát Nemzeti Tanács kisebbségi bizottságának elnöke, dr. Korhecz Tamás, az NNT jogi tanácsosa, Szabadi Sándor, a Finex könyvelőiroda igazgatója, Beck Anton, az NNT végrehajtó bizottságának elnöke és Hilda Heinrich, az NNT kulturális bizottságának elnöke. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..