home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Megmenthetőek a legfontosabb délvidéki kastélyok
Fehér Márta
2023.11.28.
LXXVIII. évf. 47. szám
Megmenthetőek a legfontosabb délvidéki kastélyok

Rendszerben átmenthetőek lehetnek a közösségnek a legjelentősebb vajdasági magyar érdekeltségű kastélyok, műemlék épületek — hangzott el Lázár János magyarországi építési és közlekedési miniszter törökkanizsai látogatásán.

A magyar kormány tisztségviselője vajdasági látogatásra érkezett, mellyel a Vajdasági Magyar Szövetség kampányát erősíti, támogatja a december 17-ei köztársasági és tartományi választásokra készülve. A törökkanizsai városházán Újhelyi Nándor, a képviselő-testület elnöke fogadta Lázár Jánost, valamint dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ megbízott elnökét, köztársasági parlamenti listavezetőjét, Juhász Bálintot, a VMSZ Intézőbizottságának elnökét, valamint a párt több köztársasági, illetve tartományi képviselőjelöltjét.

A megbeszélésen a törökkanizsai Schulpe-kastély kapcsán a visszaszármaztatott kastélyok, műemlék épületek sorsáról is szó esett. A politikusok támogatták azt a törekvést, elképzelést, hogy az egykor szebb napokat látott épületek a vajdasági magyar közösségeket szolgálják, ne kerüljenek idegen kézbe, a közösség számára nem megfelelő funkciót szolgálva, ha régi tulajdonosaik utódai eladnák visszakapott örökségüket. A magyar miniszter hangsúlyozta, rendszerben, csomagba foglalva egy tucatnyi épületet támogathatónak lát a magyar kormány részéről, hogy ezeket a Romániában már megvalósított gyakorlat alapján egy magyarországi alapítvány felvásárolja, gondoskodva méltó felújításukról, ha a helyi politikum garantálja a közösségi funkciót és az üzemeltetési költségeket. Dr. Pásztor Bálint úgy fogalmazott, a választások után hozzálátnak a feladathoz, és a kész anyaggal Lázár János javaslata szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fordulnak a tárgyalások megkezdése érdekében.

A törökkanizsai kastélyparkkal és a találkozón elhangzottakkal lapunk következő számában foglalkozunk részletesen.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..