home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megmaradás, fejlődés, jövő
Kartali Róbert
2021.07.07.
Megmaradás, fejlődés, jövő

A vajdasági magyarság jól gazdálkodott azzal a támogatással, amelyet az anyaország adni tudott — állapította meg kétnapos, szerbiai látogatása végén Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Hétfőn Belgrádban folytatott tárgyalásokat, kedden pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke meghívására Újvidéken, Topolyán és Szabadkán vendégeskedett.

Kövér László Szerbia elnökével, a miniszterelnökkel és a Magyar—Szerb Baráti Tagozat tagjaival tárgyalt hétfőn Belgrádban, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség kilenctagú köztársasági parlamenti frakciójával egyeztetett kétnapos, hivatalos, szerbiai látogatásának első napján.

— A beszélgetések az európai uniós integráció témája köré szerveződtek, hiszen arról már nem kellett sokat beszélni, hogy milyen problémák terhelik a szerb—magyar viszonyt, mert már nem nagyon vannak ilyenek. Minden tárgyalás baráti hangulatban telt. Itt volt az ideje, hogy végre újra fel tudjuk venni a személyes kapcsolattartást. Ez folytatódni fog, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök a napokban találkozik Vučić elnök úrral, aki viszont szeptemberben jön Magyarországra egy demográfiai konferenciára. Az európai ügyekkel foglalkozó bizottságaink is megbeszélést folytatnak. És lesz egy nyugat-balkáni házelnöki összejövetel is szeptemberben, ez immáron a 10. lesz a sorban. Ezt a magyar Országgyűlés kétévente szervezi meg, ebben az esetben a visegrádi négyek házelnök kollégáit is ugyanerre az alkalomra hívtam meg, tehát a V4 plusz nyugat-balkáni házelnöki formátumban tudunk majd Európának, az Európai Uniónak üzenetet küldeni arról, hogy nemcsak személyes szimpátia diktálja azt, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia európai uniós integrációjának, hanem stratégiai érdekünk is. Olyan biztonsági érdek, amely viszont már nemcsak Magyarországra és Közép-Európára vonatkozik, hanem a teljes unió is jobban tenné, ha felgyorsítaná ezt a folyamatot.

A hivatalos látogatásának második napján Kövér László a munkatársaival és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár kíséretében megtekintette Újvidéken az Európa Kollégiumot, ahol betekintést kapott az Újvidéken működő, közösségi szempontból fontos intézmények jelenébe és terveibe. A jelenlévők tájékoztatták az Európa Kollégium, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó Intézet és az Újvidéki Színház működéséről, közösségi szerepvállalásáról. Ezután Topolyán az épülő Vénusz fürdő és a Stadion kivitelezési munkálatait tekintette meg, majd ellátogatott a TSC Labdarúgó Akadémia épületébe. Szabadka központjában egy rövid sétát tett a nemrégiben átadott, a városházát építtető egykori polgármester, dr. Bíró Károly szobrától a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújítás alatt lévő épületéig. A magyar házelnököt itt a Szabadkán működő magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények illetékesei tájékoztatták az MTTK, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Szekeres László Alapítvány keretében tevékenykedő Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban megvalósuló továbbképzési lehetőségekről. 

— Büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt években együtt elértünk, és reméljük, hogy majd egyszer egy-egy ilyen intézmény felavatása, működtetése nem lesz rendkívüli dolog, mint amennyire most még újdonságszámba megy — összegezte a hallottak alapján Kövér László. — A beszámolókból kiolvasható volt, hogy nem viselte meg ez a másfél-két év az itteni magyar közösséget. Ebben az időszakban is tették a dolgukat, és építkeztek. Ha visszaemlékszünk arra, milyen helyzetben volt a vajdasági magyarság tizenöt-húsz évvel ezelőtt, és hogy milyen problémák kapcsán kellett Magyarországnak segítenie az itteni magyar közösséget, hogy egyáltalán biztonsággal ki lehessen menni az utcára a saját szülővárosukban, szülőfalujukban, akkor ahhoz képest elég látványos és figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül közösségileg, hogy mára még a többségi társadalom tiszteletét és elismerését is kivívja némely tekintetben. Ehhez persze kellettek azok az aktív, vállalkozó szellemű, a közösségükért tenni hajlandó emberek is, akiknek a keze munkája benne van ténylegesen és képletesen is minden eredményben. Kellett hozzá a Vajdasági Magyar Szövetség mint politikai háttér és kellett a magyar kormány, hiszen nagyon sok pénz jött a Vajdaságba. Hála istennek, volt miből támogatni a különböző fejlesztéseket, illetve a gazdaságfejlesztési programot is, ami az itthon maradást, a szülőföldön való boldogulást segíti elő. Azt mondhatjuk, hogy a mostani szerb vezetés már évek óta konstruktívan, sőt szimpátiával, segítőkészen viszonyul ehhez, mert ennek az egésznek a fentarthatóságát, a magyar közösségek hosszú távú megmaradását, a fejlődését mégiscsak az teszi majd lehetővé, az garantálja, ha szerbek és magyarok a saját szülőföldjükön ráébrednek arra, hogy összetartozunk, egymásra vagyunk utalva, és csak együtt tudjuk a jövőt építeni.

A kétnapos látogatás zárásaként Kövér László a szabadkai Magyar Médiaházba látogatott. A Pannon RTV, az idén 75 éves fennállását ünneplő Hét Nap hetilap és a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségének vezetői a médiumok működéséről tájékoztatták.

A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..