home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Meglógott a negyedrendű vádlott - elkapták...
KISIMRE Ferenc
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám

Elcsodálkozva és egy kis malíciával azt is mondhatnánk: mekkora a szabadság Magyarországon! Itt még a gyilkossági ügyben részt vevő, öt évre elítélt emberek is kisétálhatnak lakásuk ajtaján vagy házuk kapuján, és élvezhetik a szabadságot... De félre az iróniával, mondjuk el, miről is van szó. Arról,...

Elcsodálkozva és egy kis malíciával azt is mondhatnánk: mekkora a szabadság Magyarországon! Itt még a gyilkossági ügyben részt vevő, öt évre elítélt emberek is kisétálhatnak lakásuk ajtaján vagy házuk kapuján, és élvezhetik a szabadságot... De félre az iróniával, mondjuk el, miről is van szó. Arról, hogy az idén júniusban a Cozma-gyilkosság ügyében eljáró Veszprém megyei bíróság társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletéért 5 évi fegyházra ítélte Pál Gábor negyedrendű vádlottat (Hét Nap, 2011. július 6.). Ismeretes, hogy két évvel ezelőtt brutális módon meggyilkolták Marian Cozma válogatott román kézilabdázót, a Veszprém csapatának tagját. Egy 30 tagú, enyingi roma fiatalokból álló csapat a Patrióta vendéglőben szabályosan kivégezte a népszerű sportolót, ezért Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlottat életfogytig, Szojka Iván harmadrendű vádlottat pedig 20 évig tartó fegyházra ítélte az említett bíróság. Pál Gábor következett a sorban, aki negyedrendű vádlottként 5 év börtönbüntetésben részesült. Pál nem vonult azonnal a rács mögé, mert a megyei bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára, ám az ügyészség ez ellen fellebbezést nyújtott be a másodfokon eljáró Győri Ítélőtáblához és indítványozta újbóli letartóztatását. Ezt a bíróság elfogadta, mégpedig azért, mert korábban három bűncselekmény miatt is jogerősen elítélték! (A vádlott feltételes szabadlábra helyezése idején vett részt a Cozma-gyilkosságban...)
Amikor szeptember elején le akarták tartóztatni, Pál Gábor ''kivonta magát” a rendőri intézkedés alól, és ismeretlen helyre távozott. Körözést adtak ki ellene, nagy erőkkel keresték, de mint kiderült, nem kellett sokáig kutatni utána: alig egy nap elteltével önként jelentkezett a rendőrségen. Kattant a bilincs a kezén, és most az áristomban várja sorsának alakulását, ráadásul fogolyszökés gyanúja miatt is eljárás indul ellene. Ami pedig szinte nevetséges: Pál Gábor - az ügyvédje szerint - ''pillanatnyi indulati állapotban menekült el a rendőrök elől, mivel meg volt győződve, hogy szabadlábon védekezhet a másodfokú ítélet kihirdetéséig .” Hogy ez az indulati állapot megszűnt-e a börtönben, azt egyelőre nem tudjuk, de hogy ezért a tettéért is kap egy kis ''ráadást”, arra szinte mérget vehetünk.
Stohl börtönbe vonul, de mikor?
Nagy vihart kavart az a közlekedési baleset, amely tavaly május 8-án hajnalban történt Budapest közelében. Természetesen sok baleset történik a magyarországi közutakon, de ennek azért lett akkora publicitása a honi médiában, mert egyik szereplője (előidézője) Stohl András ismert budapesti színész volt. Szenvedő alanyai pedig az a négy sérült, akik közül az egyik maradandó egészségkárosodást szenvedett. Stohl részegen vezette gépkocsiját, vérében kábítószert mutattak ki. Sérülés nélkül úszta meg az esetet, és amikor eljutott a tudatáig, hogy ő a karambol előidézője: segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt!
Ügyének tárgyalása az idén tavasszal kezdődött meg, és az elsőfokú eljárásban (Hét Nap, 2011. június 29.) a színész 2 év 4 hónap börtönbüntetést kapott. Stohl és ügyvédje, valamint az ügyész is fellebbezett, így a másodfokú bíróságra került az ügy. Ott azonban nem ítélethirdetés, hanem halasztás történt. Ezért került sor a napokban - a bizonyítási eljárás és az új szakértői vélemények után - másodfokon az ítélethozatalra és annak kihirdetésére. Előzetesen természetesen Stohl igyekezett jófiú lenni, járta az országot, és mindenütt a kábítószer-fogyasztás ellen emelte fel a szavát. Arra törekedett, hogy megbánást tanúsítson, mi több, egy korábbi nyilatkozatában 1 millió forintot ajánlott fel a miatta egészségkárosodást szenvedett idős ember számára.
A Pest megyei Bíróság taláros testülete döntött: Stohl András bűnös, ezért jogerősen 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéli. A határozatban az is benne foglaltatik, hogy ha a színész jó magaviseletet tanúsít, akkor 5 hónap után feltételesen szabadlábra helyezhetik. Mellékbüntetésként mintegy 600 ezer forint bűnügyi költség kifizetésére is kötelezték, továbbá 5 évig nem ülhet volán mögé.
Az indoklásban a tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az utólagos megbánás a színész részéről ugyan dicséretes, de kevés. Tudniillik Stohl András már korábban több ízben is követett el ittasan balesetet. A vádlottnak fel kell nőnie, felelősséget kell vállalnia cselekedeteiért, s annak súlyát éreznie a saját bőrén. Az indoklásban kifejtették továbbá, hogy a társadalomban érvényesülnie kell a jogegyenlőségnek, azaz mindenkire ugyanaz a büntetőtörvénykönyv vonatkozik. A színészt a bíróság súlyos testi sértést okozó ittas járművezetésért marasztalták el, ami egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ezen belül úgynevezett egyéniesített ítéletet szabtak ki a terheltre, azaz Stohl Andrásra. Magyarán szólva jól megúszta... S azt a kínos beszólást is, amikor egy idősebb férfi a tárgyalóteremben azt mondta neki: Ha az én apámmal tetted volna ezt, már nem élnél! Tettlegességgé azonban nem fajult a dolog.
A sajtóban, annak is a bulvárrészében, már most elkezdődött a találgatás: mikor vonul be a színész-műsorvezető a zárkába, melyik büntetés-végrehajtási intézetben kap majd helyet, és lesz-e luxuscellája? Mások azt firtatják, hogy mennyit veszít ezzel a Nemzeti Színház, merthogy a színész jelenleg összesen 8 darabban játszik. (Valószínűleg ezért volt ott a Nemzeti igazgatója, Alföldi Róbert az ítélethirdetésen, hogy ''első kézből” értesüljön beosztottja sorsáról...) Felmerül a kérdés továbbá, hogy családja milyen anyagi helyzetbe kerül, míg ő börtönben lesz, de a legtöbb zsurnaliszta meg is válaszolja: nem kell szenet lapátolniuk a vasúton a 10 vagy 5 hónap alatt! Persze, azt is hozzáteszik, hogy nem kellett volna alkoholra és drogra költenie a rivaldafényben megkeresett pénzét, mert különben ilyen kérdés fel sem merülne.
Egy dolog azonban már most bizonyos: Stohl András elítélt, mint minden más rab, napi 2238 forintjába kerül majd a magyar adófizetőknek, amikor bevonul az áristomba. Hogy ez mikor lesz, arról egyelőre senki sem tud semmi bizonyosat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..