home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megkötötték a koalíciós szerződést
(T. T.)
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Megkötötték a koalíciós szerződést

Sajtótájékoztatót tartott ma Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, melynek témája a Szerb Haladó Párttal megkötött, tizenegy pontból álló koalíciós szerződés volt.

A pártelnök elmondta, hogy a VMSZ választási programban meghirdetett prioritásait elfogadta az SZHP, és ezek a kormány program részét képezik. A VMSZ elképzelései többek között az európai uniós integrációval, Vajdaság státusával és pénzelésével, a nagyberuházásokkal, az infrastruktrális fejlesztésekkel, mezőgazdasági és kisebbségi kérdésekkel, az egészségüggyel, szociális ügyekkel kapcsolatosak.

— A VMSZ megőrizte politikai erejét nemcsak a magyar szavazótestületen belül, hanem a szerb politikai színtéren is. Mindazok az erőfeszítések és erőlködések, melyek az elmúlt másfél évben a VMSZ politikai erejének megtépázására irányultak, dugába dőltek. A VMSZ talpon maradt, a vermet ásók pedig ebben a pillanatban nincsenek sehol, beleestek abba a verembe, amit ők maguk ástak – mondta Pásztor.

A VMSZ a végrehajtó hatalom részét képezi köztársasági és tartományi szinten, valamint több mint húsz vajdasági önkormányzatban is.


Szabó Attila felvételei

— Az infrastruktúrával, a mezőgazdasággal, az oktatással és az egészségüggyel foglalkozó minisztériumokban lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek államtitkára. Ezek a területek nagyon fontosak érdekérvényesítés szempontjából. Ezek közül háromban az elmúlt két évben is volt államtitkárunk. Az újnak számító, oktatási minisztérium mellett azért döntöttünk, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon sok nyitott kérdés van, melyet meggyőződésünk szerint jobban tudunk intézni, amennyiben államtitkárral rendelkezünk ebben a minisztériumban. Gondolok itt az elemi iskolák alapítói jogának részleges átvételére, a magyar nyelv oktatásának metodikájára, vagy akár az iskolarendszer átszervezésére — fogalmazott Pásztor.

Az október 2-ai magyarországi népszavazással kapcsolatban Pásztor elmondta, hogy Vajdaságban közel 150 ezer ember rendelkezik magyar állampolgársággal.

— Arra szeretném buzdítani a polgárokat, hogy akárcsak a két évvel ezelőtti parlamenti választáson, most is vegyenek részt a voksoláson. Arra biztatjuk őket, hogy a nem szót karikázzák be. Meggyőződésünk, hogy a fejünk felett senki sem dönthet arról, kivel éljünk együtt. Ebben a pillanatban úgy tűnhet, hogy ez magyarországi belügy, mindenféleképp egy nemzeti ügy. De precedens értékű kérdés is, ugyanis a történet arról szól, hogy vajon valaki kívülről, az állami szuverenitásból fakadó döntést felülírhatja-e? Ebben a vonatkozásban a referendum nemcsak magyar belügy, hanem európai ügy is, hiszen elképzelhető, hogy holnap vagy holnapután ennek a kérdésnek a kimenetele számunkra itt, Szerbiában is fontos lehet — fejezte be a sajtótájékoztatót Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A VMSZ és az SZHP által megkötött koalíciós szerződés szövege megtalálható a www.vmsz.org.rs honlapon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..