Megkezdte működését a falugazdász-iroda Törökbecsén
Zséli Ágnes
2021.02.22.
LXXVI. évf. 7. szám
Megkezdte működését a falugazdász-iroda Törökbecsén

Mezőgazdasági tevékenységek segítése céljából falugazdász-irodát nyitott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége Törökbecsén. A programot a magyarországi Agrárminisztérium támogatja.

A bánáti településen ez idáig nem működött ilyen jellegű szolgáltatás, mely a jövőben a Munkás utca 80. alatt lévő, helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában várja mindazokat, akiknek bármiféle mezőgazdasági tevékenységgel vagy pályázattal kapcsolatos kérdésük van. Az érdekelteket a hivatalban Fehér Kálmán falugazdász fogadja, akitől a termelők az aktuális pályázatokról, azok határidejéről is pontos információt kaphatnak majd.


Fehér Kálmán (A szerző felvétele)

— Mindazoknak, akik bármiféle mezőgazdasági tevékenységgel, zöldség-, gyümölcs-, különféle kultúrnövény- vagy akár virágtermesztéssel, állattenyésztéssel, fóliatermesztéssel, méhészettel, borászattal foglalkoznak, szívesen segítünk, hiszen ez a falugazdász feladata — mondta az illetékes. — A tanácsok mellett az aktuális pályázatokhoz szükséges nyomtatványok, űrlapok kitöltésében, azok rövidebb úton történő beszerzésében is segítünk, a pályázatok kidolgozása azonban nem a mi feladatkörünk, hiszen ezt az erre szakosított vállalkozók, cégek végzik. A gazdák a pályázatok határidejéről is pontosan tájékozódhatnak, ami a jövőben mindenképp sikeresebbé teszi a különféle anyagi támogatásokhoz való hozzájutást. Egyébként két éve Bácsföldvár és Temerin falugazdászaként dolgozom, s a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy mind többen fordulnak hozzánk bizalommal.


VASZ-embléma

A 2006-ban alapított Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a magyarországi Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően, évről évre mind több magyarlakta vajdasági településen bővítette sikerrel a falugazdász-hálózatot.

— Jelen pillanatban egy fő falugazdász irányításával tizenkilenc falugazdászunk dolgozik, és Vajdaságban harminchat magyarlakta településen tudják a termelőket ellátni azokkal az adatokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gazdák sikerrel pályázzanak. Emellett fontos, hogy el tudják végezni azokat az adminisztrációs feladatokat, amelyeket a területalapú támogatásokhoz a kincstár követel tőlük. Természetesen minden más információt is megadunk, mely ahhoz szükséges, hogy a gazdálkodásuk érdekében jó döntéseket hozhassanak. Törökbecsén eddig nem volt falugazdász, erre azonban igény mutatkozott, illetve szükség van arra, hogy a termelők idejében megkapják a pályázatokkal kapcsolatos adatokat. Ez azért lényeges, mert sok esetben előfordul, hogy a termelők nem jutnak idejében információhoz, és a határidő lejárta után gondolkodnak arról, hogy milyen jó lett volna pályázni. A jövőben a falugazdász itt, Törökbecsén minden kedden 8 és 13 óra között áll az érdeklődők rendelkezésére — nyilatkozta Nagy Miklós, a szövetség elnöke. Végezetül hozzáfűzte, hogy Törökbecsén hamarosan nyílt estet szerveznek, melynek keretében a bánáti település gazdáinak bemutatják a vajdasági falugazdász-hálózat programját, céljait, feladatkörét.

Nagy Miklós (Tóth Lívia felvétele)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..