home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megkezdődött a szerb nyelvi tanfolyam
Tóth Lívia
2023.07.03.
LXXVIII. évf. 26. szám
Megkezdődött a szerb nyelvi tanfolyam

A Magyar Nemzeti Tanács — az ösztöndíjprogram keretében — intenzív szerb nyelvi tanfolyamot szervez annak érdekében, hogy a szerbiai felsőoktatási intézménybe felvételiző egyetemisták szerbnyelv-tudását olyan szintre fejlesszék, amellyel könnyebben vehetik a szerb nyelven történő továbbtanulás okozta akadályokat.

A 2012 óta szervezett tanfolyam ingyenes az érdeklődők számára. A célcsoport ez alkalommal is a harmadikos középiskolás tanulók, akik ősszel a negyedik osztályt kezdik majd meg.

A képzés megnyitóját július 3-án, hétfőn tartották meg Zentán, a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

A július 3-a és 21-e között megtartott tanfolyam 80 órát ölel fel 3 héten keresztül. Az első két héten a kurzus a tanuló által választott helyszínen zajlik, a harmadik héten viszont az újvidéki Európa Kollégiumban. A tervezett helyszínek: Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse, Topolya, Temerin. A jelentkező tanulók a kurzus kezdete előtt egy szintfelmérőn vettek részt, és a végén ismét írnak egy tesztet.

Fremond Árpád, az MNT elnöke elmondta, ezzel a tanfolyammal azoknak a fiataloknak szeretnének segíteni, akik a középiskola után itthoni felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A hét helyszínen nyolc kiváló tanár vezeti a felkészülést.

— Bátorítani szeretnénk a középiskolásokat, és segíteni nekik a döntésben, hogy az itthoni továbbtanulást válasszák. Ezért lesz jó, ha a kurzus utolsó hetében megismerik Újvidéket és az Európa Kollégiumot is. Arra is felhívtuk a figyelmüket, hogy azoknak, akik bejutnak valamelyik főiskolai vagy egyetemi karra, újabb szerb nyelvű tanfolyamot szervezünk majd — hangsúlyozta Fremond Árpád.

Zentán Juhász Csontos Krisztina tartja a szerb nyelvi képzést, aki elmondta, a beszédkészséget, kommunikációt szeretnék fejleszteni, ezért beszédgyakorlatok lesznek, párban és csoportban, hogy a tanulók gyakorolhassák azokat az élethelyzeteket, amelyekkel a későbbiekben találkoznak.

A szerb nyelvi tanfolyamot a Magyar Nemzeti Tanács a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézménnyel közösen szervezi.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..