home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Megkezdődik a nyomdagépek átszállítása
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
Megkezdődik a nyomdagépek átszállítása

Befejezéséhez közeledik a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdája új munkacsarnokának a kiépítése, és megkezdődik a nyomdagépek áttelepítése a Vojvoda Mišić utca 1. szám alatti székházból a Laza Nančić utca 47. szám alatti korszerű, új nyomdacsarnokba. Ezzel a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomda üzemrészlegeinek régóta tervezett egységesítése valósul meg.

Ebből az alkalomból Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke a Magyar Szó Lapkiadó Kft. vezetőségének kíséretében látogatást tett az újonnan kiépített nyomdacsarnokban.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2017-ben az MNT közreműködésével másfél millió eurós anyaországi támogatásban részesült nyomdaipari fejlesztésre. Ebből az összegből 2019-ben az újvidéki székház felújítása, valamint 4 új nyomdagép vásárlása valósult meg. A szükséges építkezési engedélyek beszerzése után 2022-ben elkezdődtek a csarnok építési munkálatai.

Június elsejétől kezdetét veszi a nyomdagépek szétszerelése, átszállítása és üzembe helyezése az új részlegben. A zökkenőmentes termelés érdekében ez két fázisban valósul meg.

–Nagyon hosszú volt az idáig vezető adminisztrációs út, viszont a csarnok, mindössze hat hónap alatt kiépült. A számításaink szerint összesen negyven napot vesz majd igénybe a költözés, ami két turnusban zajlik le. Régóta dédelgetett álmot valósítunk így meg, hiszen egységesíteni tudjuk a nyomdát, a munkafolyamatot is – mutatott rá Erdődi Edvina, a Magyar Szó megbízott igazgatója.

Pásztor István, a nyomda új helyszínének a bejárása után, örömtelinek nevezte ezt a napot, amikor egy nagyon hosszú folyamatnak látszik a vége.

– A tervek szerint szeptember végére minden gép átkerül, vagyis a teljes nyomdaipari munka a Laza Nančić utcában zajlik majd. Ez megteremti az előfeltételeit annak, hogy a Magyar Szó Vojvoda Mišić utcai székházában hozzálássunk a további fejlesztésekhez, melyekre már adott a pénzügyi keret – hangsúlyozta a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke.

A lapkiadó épületében a felszabaduló tereket több célra használják fel. A tervek szerint a szabadkai Vackor intézmény kihelyezett tagozataként magyar nyelvű bölcsőde és óvoda, és nyomdamúzeum is helyet kap az objektumban. Egy multifunkcionális épületszárnyat is kialakítanak, ahol konferenciákat, koncerteket, és más kulturális tartalmakat lehet majd szervezni. A Forum Könyvkiadó Intézet önálló szervezésben ugyanitt létrehozza majd a kávézó-könyvesboltját. 

Forrás: Magyar Szó, Pannon RTV

Fotók: Pásztor István Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..