home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megindult az ukrán gabonaexport
Kartali Róbert
2022.08.04.
LXXVII. évf. 31. szám
Megindult az ukrán gabonaexport

Elhagyta a kikötőket az első kukoricaszállítmány — Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban — Észak-Korea állítólag legyőzte a koronavírust

Elhagyta a kikötőket az első kukoricaszállítmány

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel — jelentette be a török védelmi minisztérium. A 26 000 tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus 2-án Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból még több mint 20 millió tonna gabona vár exportra. A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd. A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette. Közleményében azt írta: legalább 1 milliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte: Odessza térségében tizenhat másik hajó várakozik útra készen.

 

Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban

Az első, majomhimlővel fertőzött spanyolországi — egyúttal európai — beteg halálát pénteken jelentették be, részletek nélkül. A minisztérium szombaton sem közölt információt a halálos áldozatokról. Eddig mintegy 4300 embernél igazolták a fertőzést a dél-európai országban, és közülük 120-an kerültek kórházba. A fertőzöttek között tíz hónapos és nyolcvannyolc éves beteg is van, 3750 fertőzöttről vannak részletes információk, melyekből kiderült, hogy 82 százalékuk szexuális úton kapta el a majomhimlőt. Habár a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott járványt az afrikai földrészen kívül. A hatóságok csak ez év májusában figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra. Spanyolország elsőként kapta meg az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) által az Imvanex nevű, feketehimlő elleni védőoltás 5300 adagját, mert a tapasztalatok szerint ezt az oltóanyagot eredményesen alkalmazzák a majomhimlő esetében is. A központi uniós beszerzésből a majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítményből is érkezett. Az antivirális szert elsősorban azoknak a betegeknek adják, akiknél a kór súlyos tüneteket okoz.

 

Észak-Korea állítólag legyőzte a koronavírust

Észak-Koreában már véget ért a járvány: legalábbis a helyi hatóságok ezt állítják. Bejelentették, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen lázas megbetegedést sem regisztráltak. Hivatalos adatok szerint a 26 milliós, távol-keleti országban a járvány májusi kitörése óta több mint 4 millióan kapták el a koronavírust, melyet Észak-Koreában egyébként még most is csak ismeretlen lázként emlegetnek. Az észak-koreai állami statisztikai hivatal jelentéséből az is kiderült, hogy a betegek 99,99 százaléka már teljesen meggyógyult. Eddig mindössze 74-en haltak bele a vírus szövődményeibe. Ám a külföldi szakemberek kétségbe vonják ezeket a számításokat, szerintük ha ez valóban igaz volna, akkor Észak-Korea a világ legalacsonyabb halálozási arányával büszkélkedhetne. Észak-koreai elemzők szerint a nulla esetszámnak szimbolikus jelentősége van. Úgy látják, az eredmények Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyságát bizonyítják, akinek más országok irányítóival ellentétben rekordidő alatt sikerült megfékeznie a járvány terjedését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..