home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Meghalt a rock ’n’ roll királynője
Zvekán Péter
2023.06.09.
LXXVIII. évf. 22. szám
Meghalt a rock ’n’ roll királynője

Tina Turner, akit a rock ’n’ roll királynőjeként, vagy egyszerűen csak rocknagyiként emlegetnek, május 24-én halt meg, hosszan tartó betegsége után. Az énekesnő nyolcvanhárom éves volt, állítólag békésen távozott a Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában, Svájcban.

Tina Turner 1939. november 26-án született a Tennessee állambeli Nutbush városban. Az ’50-es évek elején családja átköltözött St. Louisba, ahol Tina klubokban kezdett el énekelni. Mindössze tizennyolc éves volt, amikor csatlakozott az Ike Turner Kings of Rhythm nevű zenekarhoz, ahol viszonylag rövid idő alatt szólóénekessé lépett elő. Érdekességként jegyzem meg, hogy először Little Ann néven futott, és az akkor megjelent Boxtop című dalban is ezzel a névvel szerepel. Tina Turnerként hivatalosan 1960-ban debütált az A Fool in Love című számban, mely felkerült a toplistákra, így onnantól kezdve a zenekar felvette az Ike és Tina Turner Review nevet. Az olyan daloknak köszönhetően, mint az It's Gonna Work Out Fine, a River Deep — Mountain High vagy a Proud Mary, az egész világ megismerte.


m.media-amazon.com

S miközben a zenei szcénán egyre nagyobb sikereket ért el, a magánélete nem úgy alakult, ahogyan tervezte. Amikor feleségül ment Ike Turnerhez, még nem gondolta volna, hogy a férje folyamatosan csalni és verni fogja. Utóbbit sokszor tagadni sem tudták. Tina sokszor jelent meg napszemüvegben — nyilván, hogy takarja a sérüléseit —, és mint kiderült, gyakran csak fájdalomcsillapítók segítségével tudott színpadra állni. Ahogy az Én, Tina című emlékiratában elmesélte az énekesnő, Ike nem sokkal találkozásuk után, az 1950-es évek közepén kezdte verni, és csak egyre gonoszabb lett.

Tina végül 1976-ban elhagyta a férjét, és szólókarrierbe kezdett. Kiderült, ez volt a legjobb dolog, ami történhetett vele, de persze ez sem indult könnyen. Bevételre volt szüksége, melyet részben abból tudott előteremteni, hogy olyan műsorokban szerepelt, mint a The Hollywood Squares, a Donny & Marie, a The Sonny & Cher Show vagy a The Brady Bunch Hour. Emellett fellépett Las Vegasban a Caesars Palace-ben, valamint kisebb rendezvényeken az Egyesült Államokban. A szakítás után fontos kiemelni, hogy kinézetében sokkal merészebb lett, a ruháit pedig Robert Gordon Mackie divattervező álmodta meg.

A sok nehézség ellenére azonban kitartott, a munkája pedig 1984-ben teljesen beért. Ekkor jelent meg a Private Dancer című lemeze, mely teljesen megváltoztatta az életét. Főleg azért, mert addigra sokan már leírták, viszont a fentebb említett évben teljes erővel robbant vissza a köztudatba — ekkor már negyvenöt éves volt. A korongból 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat hozott az énekesnőnek, a What’s Love Got to Do It című dala pedig listavezető lett az USA-ban. 

A sikert jól megülte, és a továbbiakban az olyan dalainak köszönhetően, mint a We Don't Need Another Hero, a The Best, a Steamy Windows vagy a Golden Eye a világ legismertebbjei közé került. Egy olyan ikonikus alak lett, aki kitörölhetetlen a zene történelméből. Karrierjét nyolcvanévesen egy dokumentumfilmmel zárta, ez volt a Tina. A filmet amolyan búcsúként, az utolsó dobásaként szánta a rajongóinak. Megmutatta férjét, Erwin Bachot is, akivel a ’80-as évek óta boldogan élték életüket svájci otthonukban.

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb énekesnője volt, aki több mint 200 millió lemezt adott el, és bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar addigi történetében. A rengeteg díj mellett — egyebek között 12 Grammy — a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé.

Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
Elhunyt Tina Turner
Pannon RTV
2023.05.24.
LXXVIII. évf. 21. szám
83 éves korában meghalt Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..