home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Meggyújtották a második gyertyát
Tóth Tibor
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
Meggyújtották a második gyertyát

Vasárnap délután tizenötödik alkalommal tartották meg Hajdújáráson az Ádvent a Falunkban elnevezésű gyertyás körmenetet, kirakodóvásárt és művelődési műsort. Az ünnepség a Keresztelő Szent János-templomban szentmisével kezdődött, majd a gyertyás körmenet átvonult Hajdújárás Helyi Közösségének udvarába, ahol a katolikus és az adventista gyülekezet kórusa egy-egy éneket adott elő, majd az adventi koszorún meggyújtották a második gyertyát.

Az ünneplők ezután a kultúrotthon nagytermébe mentek, ahol Kern Imre, Szabadka alpolgármestere szólt a termet színültig megtöltő közönséghez.

— Az advent a várakozás ideje. Az idei évben nemcsak a kis Jézuska eljövetelét várjuk, hanem még egy nagyon fontos várakozási időszak is jelen van, ami vasárnap befejeződik. Ez pedig a leendő választásokra való felkészülés. Remélem, ebben a teremben mindannyian tudjuk, ez a választás miről szól, és mi a feladatunk. Feladatunk, hogy elmenjünk szavazni, és szavazatunkkal biztosítsuk a magyarság képviseletét tartományi és köztársasági szinten, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor az elmúlt időszakban megkezdett programokat nem tudjuk folytatni, és újakat sem tudunk elkezdeni. Támogassuk a VMSZ köztársasági és tartományi listáját — mondta Kern Imre.


A művelődési műsor résztvevői 

A színvonalas művelődési műsorban a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és a Lifka Sándor Művelődési Egyesület szakcsoportjai léptek közönség elé, majd a közös ének elhangzása után Sövény Rudolf, a szabadkai képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka mondta el ünnepi köszöntőjét.

— Adventi időszakban vagyunk, várjuk a kis Jézuska eljövetelét, de az advent arról is szól, hogy együtt vagyunk, próbálunk az ünnepekre hangolódni. Gondoljunk bele, milyen hosszú ideje élünk itt, ezen a vidéken mi, vajdasági magyarok, és mennyi nehézséget átvészeltünk már. Mindig nagyon nehéz volt itt élni, de mi mindig megmaradtunk. Megmaradtunk, mert összefogtunk, és a szülők, nagyszülők a gyerekeknek továbbadták, hogyan kell pozitívan szemlélni a körülöttük zajló eseményeket. Arra kérem önöket, legalább az adventi időszakban legyünk pozitívabbak, mint általában. Próbáljuk meg a jót megtalálni mindenben, ami nem könnyű, de szükségünk van erre, ha továbbra is itt szeretnénk maradni, továbbra is szeretnénk megőrizni magyarságunkat, kultúránkat, iskoláinkat. Szükség van az összefogásra, mert így alkotunk egy erős és összetartó közösséget. Jó élni Hajdújáráson, és itt is fogunk maradni nagyon hosszú ideig. Fontos, hogy vasárnap is sokan legyünk, és elmenjünk szavazni — mondta Sövény Rudolf.

Az ünnepség keretében átadták a Rózsa Sándor Civil Szervezet Karácsonyi hagyományok című rajzpályázatának díjait is. Az óvodások korosztályában Antal Alíz, Varga Dávid és Vukov Tara kapott elismerést. Az első osztályosok között Šipraga Itana, Haskó Maja és Molnár Amanda rajzát díjazták, a második osztályosok közül pedig Csiszár Sára, Dulić Dunja és Magyar Ákos részesült oklevélben és vásárlási utalványban. A harmadik osztályosok közül Vojnić Mijatov Edina, Perlaki Zoé és Kozma Zengő vehetett át elismerést, a negyedikesek között Vörös Romina és Slehonya Tamás munkája bizonyult a legjobbnak, a felsősök közül pedig Papp Natália és Sebők Csáki Tiána kapott díjat.

A műsor után az ünneplőket mézes pogácsa, tea és forralt bor várta. Aki pedig emléktárgyat is haza szeretett volna vinni az eseményről, az a kisteremben választhatott a szebbnél szebb termékek közül. Pénteken újabb jelentős esemény lesz a faluban, mert ekkor nyitják meg a mobil korcsolyapályát, mely Szabadka Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..