home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Megengedőbb, de gazdagabb is az új helyesírási szabályzat
MTI
2015.12.18.
LXX. évf. 50. szám
Megengedőbb, de gazdagabb is az új helyesírási szabályzat

Megengedőbb, de sokkal gazdagabb is lett az új helyesírási szabályzat — jelentette ki Keszler Borbála nyelvészprofesszor az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritáját azért hívták meg a televízióba, mert ő volt az egyik szakember, akit kitüntettek a magyar nyelv ápolásáért Magyar Nyelvőr Díjjal pénteken a Parlamentben.

Keszler Borbála hangsúlyozta, hogy az előző szabályzat harminc éve jelent meg, így már elavult volt. A társadalommal együtt a nyelv is fejlődik, új szavak jönnek, más szavak kihalnak — fogalmazott.

Kiemelte, hogy a szabályzat „felfrissítése” tizenkét éves kemény munka eredménye, és sokan „piszkálódtak” a folyamat közben. A nyelvészprofesszor az utolsó pillanatban is attól félt, hogy nem lesz semmi az új szabályzatból, szerencsére azonban végül megjelent a mű.

Keszler Borbála pozitívnak értékelte, hogy az új szabályzat nem keltett különösebb felháborodást, annak ellenére, hogy „a helyesírásra általában haragszanak az emberek”, mert nehéznek és problémásnak találják.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány második alkalommal adta át a Magyar Nyelvőr Díjat. Idén három nyelvész: Keszler Borbála, Csernicskó István, Siptár Péter, valamint Balogh Sándor, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központok alapító elnöke vehette át az elismerést.

Keszler Borbála a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságának elnöke, az ő vezetésével készült az akadémiai helyesírási szabályzat 2015-ben megjelent 12. kiadása.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..