home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megemlékezések Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2022.11.02.
LXXVII. évf. 44. szám
Megemlékezések Muzslyán

Muzslyán november első napjaiban minden évben két helyszínen koszorúznak.

Az idén is először a II. világháborúban elesett falubeliek emlékművénél helyezték el a kegyelet virágait. Mint Bodó Poturica Mária, a helyi tanácselnök helyettese alkalmi beszédében elmondta, az emlékművön álló nevek azt jelentik, hogy azok az egyének fontosak voltak, édesapák, férjek, testvérek — emberek. A helyi tanács, a VMSZ és az MNT képviselői rótták le kegyeletüket.

Az emlékezők ezután a muzslyai temetőbe mentek, ahol 2009-ben emlékművet állítottak az 1944-ben kivégzett muzslyai emberek tiszteletére. Itt immár tizennegyedszer emlékeztek meg azokról a polgártársakról, akik áldozatai lettek az 1944-es megtorlásoknak. Az elszabadult indulatok és a bosszúvágy idézte elő azt, hogy az önkényeskedők válogatás nélkül, indokoltan vagy indokolatlanul, joggal vagy jogtalanul cselekedtek. Tették mindezt bizonyítékok, bírósági tárgyalás és ítélet nélkül.

— Már a puszta tény, hogy valaki magyarnak vallja magát, elegendő volt ahhoz, hogy áldozata legyen ezeknek a megtorlásoknak. Az idén is lerójuk kegyeletünket azon hat muzslyai magyar polgár előtt, akit 1944 őszén ártatlanul kivégeztek — emelte ki beszédében Bodó Poturica Mária.

Az emléktáblán a hat mártír neve áll: Budai József, Kanász Antal, Kovács József, Márton István, Simon Dezső és Sörös Imre. A leszármazottak, a rokonok is jelen vannak ilyenkor, az egyik áldozatnak, Sörös Imrének a lánya mindig hoz virágot, mécsest gyújt.

— Nagyon kevésre emlékszem, főleg csak arra, amit anyukám szokott mondani. Hároméves voltam, amikor a szörnyűség történt. Kint parasztkocsi állt lovakkal, tele emberekkel, és édesapám felemelt magosra, csókolgatott, mondta anyukámnak, hogy ha valami történik vele, és nem jön vissza, vigyázzon rám, neveljen fel, hogy jó ember legyen belőlem — mesélte Erzsébet.

Arról, hogy mi történt 1944 őszén a muzslyai határban, nem volt szabad beszélni, később mégis kiszivárgott, hova tüntették el a kivégzettek holttestét. A közösség, de a családtagok is elégtételként élik meg, hogy az emléktáblánál róhatják le kegyeletüket, és méltó módon emlékezhetnek.

Koszorút helyeztek el a helyi tanács, a VMSZ és az MNT képviselői is. Az eseményen jelen volt a Magyar Összefogás két jelöltje, Dobai János és Molnár Attila.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..