home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Megemlékezés Bajmokon
(T. T.)
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Megemlékezés Bajmokon

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében szombat délután került sor a kaponyai ütközet 166. és az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulójának megünneplésére.

A megemlékezés a bajmoki paprenyacsai temetőben kezdődött, ahol a megemlékezők megkoszorúzták Töröky Pál sírját. A 166 éve történt kaponyai ütközetben a magyar csapatok Szabadkát védték meg azáltal, hogy Bajmok mellett megállították a császári szerb sereget. Az emlékműnél előbb a csókai II. Rákóczi Ferenc férfikórus katonai toborzókat adott elő, majd Janó Aleksandar, a bajmoki Dózsa György MMK elnöke köszöntötte a megjelenteket. Nagy Tibor történész felelevenítette az egykori eseményeket, majd Maglai Jenő, Szabadka polgármestere az emlékezőkhöz szólva kiemelte, hogy a múltba való visszatekintéssel egyúttal a jövőbe is nézünk.

— Március 15-ét a költők, a történészek a jövő és a remény dátumaként emlegetik. Nehéz időket élünk, a gazdasági, valamint a társadalmi-politikai helyzet nem olyan biztató, mint amilyen a 70-es, a 80-as vagy akár a 90-es évek elején volt. Közösségünknek voltak már nagyon nehéz pillanatai, történelmi helyzetei, melyekből a magyar nemzetnek mindig sikerült talpra állnia. Bízom benne, hogy lesz erőnk továbblépni, lesz erőnk olyan körülményeket teremteni, amelyeket látva nemzetünk a szülőföldjén képzeli el a jövőjét — mondta a polgármester.

A kegyelet virágait a szabadkai önkormányzat, a szabadkai magyar főkonzulátus, a bajmoki helyi közösség, a bácsalmási önkormányzat, a bácsalmási németek egyesülete, a kunbajai német önkormányzat és a bajmoki Dózsa György MMK képviselői helyezték el az emlékműnél. A megemlékezés a Dózsa György MMK nagytermében folytatódott, ahol dr. Tóth Anikó, a szabadkai magyar főkonzulátus konzul asszonya Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének köszöntőjét olvasta fel, majd a műsor további részében a bajmoki Dózsa György MMK által készített művelődési műsort tekinthették meg a jelenlévők.

Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..