home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megelőzés és korai felismerés
(re)
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Megelőzés és korai felismerés

Amit a méhnyakrákról tudni kell

Január utolsó hete a méhnyakrák elleni küzdelem hete. Európa-szerte már hetedik esztendeje ezen a héten számos olyan megmozdulást szerveznek, amely e betegség megelőzését, illetve korai felismerését szolgálja.
Szerbiában a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések állnak a második helyen a halálozási okok között. A méhnyakrák tekintetében nálunk sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugat-európai országokban.
Észak-Bácskában 2011-ben 1062 új daganatos beteget vettek számba, 618 férfit és 444 nőt. Méhnyakrákban 2011-ben 30 nő betegedett meg, közülük 8-an elhaláloztak.
A szabadkai Egészségvédelmi Intézet munkatársai által megjelentetett kimutatás szerint évről évre több nő betegszik meg ilyenfajta rákban, de már kevesebben halnak meg következtében. Dr. Dragica Kovačević-Berić, az intézet betegségmegelőzési központjának vezetője szerint ez az egyre szélesebb körű tájékoztatásának, a nők kellő informáltságának köszönhető.
— A megelőzés, illetve a méhnyakrák korai felismerése rendkívül fontos — tudtuk meg a doktornőtől. — Ezért szükség lenne az állam által támogatott, szervezett, széles körben végzett szűrővizsgálatokra, minden nő esetében. A méhnyakrák ugyanis már egészen fiatal korban is felütheti a fejét. Éppen ezért nagyon fontos a betegséggel kapcsolatos tudnivalók átadása, elsajátítása, valamint az ellenőrző vizsgálatokon való rendszeres részvétel.
A nyugat-európai országokban már a 60-as években bevezették a kötelező szűrővizsgálatokat, s ennek köszönhetően ezekben az államokban roppant kevés az ilyen beteg. Szerbiában még mindig nincs szervezett méhnyakrák-szűrés, és ez jelentősen kihat a betegek számának növekedésére.
A doktornő szerint rendkívül fontos, hogy a nők minél korábban, már akár 18-20 éves koruktól kezdve rendszeresen részt vegyenek nőgyógyászati szűrővizsgálaton, mert a korai szakaszában felismert méhnyakrák gyógyítható. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..