home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megduplázódott költségvetéssel
Tóth Tibor
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Megduplázódott költségvetéssel

Kormányos Lászlót 2021 januárjában nevezték ki a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkárává. A tisztség betöltése előtt tartományi képviselőként vett részt a vajdasági magyar sportstratégia előkészítésében. Kormányos Lászlóval a titkárság munkájáról, a 2022-re kiírt pályázatokról, a sportakadémiákról és az asztaliteniszről beszélgettem.

— A sportszektoron belül két csoport működik, az olimpiai, paralimpiai sport, illetve a nemzetközi projektumok fejlesztési csoportja, valamint a nem olimpiai, iskolai, egyetemi és a szabadidősport fejlesztését szorgalmazó csoport. Mindkettő munkáját a segédtitkár irányítja. Számomra nem volt ismeretlen a sport fogalma, mivel a csókai asztaliteniszklubban évtizedek óta tevékenykedem. A sportszektor a többi közt lehetővé teszi a polgárok érdekeinek és igényeinek megvalósítását a sport területén, elemzéseket készít az olimpiai, nem olimpiai, iskolai, egyetemi és szabadidősport fejlesztése érdekében, segíti a sport területén működő szervezeteket, támogatja a sportesemények szervezését, valamint a sportlétesítmények felújításáért, karbantartásáért is felelősséget vállal. A Vajdasági Sportszövetséggel közösen egy projektum keretében a vajdasági sportpályák feltérképezése van folyamatban, de határokon átívelő programok is kibontakozóban vannak.


Kormányos László

* Mikor jelentek meg a titkárság idei évre vonatkozó pályázatai?

— Az idei évre vonatkozó pályázataink február 1-jén jelentek meg. A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság az idén kétszer akkora költségvetéssel dolgozik, mint tavaly. Megduplázódtak az idei évre szánt források, amire nagy szükség volt, tavaly ugyanis szűkösen voltunk az eszközökkel. A Tartományi Kormány felismerte az ifjúsági és sportszektor jelentőségét, szükségleteit, és az általa folyósított összegnek köszönhetően olyan fejlesztéseket valósíthatunk meg, amelyekkel a sportban dolgozók elégedettebbek lesznek, és ezek a terepen is láthatóvá válnak.

* A titkárság rendelkezésére álló pénzből mire mennyit fordítanak 2022-ben?

— A sportinfrastruktúra fejlesztését — mely magában foglalja a sportlétesítmények építését, fenntartását és felszerelését — tavaly 40 millió dinárral kezdtük, később a költségvetésben rendelkezésünkre állt még 20 millió dinár, az idén azonban ez az összeg 120 millió dinárt tesz ki. Az ifjúságpolitikára, a tehetségekre és az ifjúsági irodákra szánt támogatás 22 millióról 41 millió dinárra nőtt. A pályázatokra előirányzott pénz az idén megközelíti a 400 millió dinárt, ami szinte kétszerese az elmúlt évben rendelkezésünkre állt összegnek. Pályázat jelent meg a vajdasági tehetséges fiatal sportolók ösztöndíjprogramjának megvalósítására 18 millió dinár értékben, az ágazatok sportszövetségei által pedig az edzők továbbképzésére 6 millió dinárt irányoztunk elő. A tartományi ágazati sportszövetségek éves programjára 88 millió dinár áll rendelkezésre, a különprogramokra pedig 29 millió dinárt szántunk. Ebből 51 szakág sportszövetségét és azok működését támogatjuk. A tartományi titkárság még 15 millió dinárt irányzott elő a Vajdasági Iskolai Sportszövetséggel közös szervezésben megrendezendő IX. Vajdasági Iskolasport Olimpiára. Májusban a több mint 4000 általános és középiskolás fiatal tizenöt sportágban méri össze tudását Nagybecskereken. Április 1-jéig nyitva áll a Vajdaság Autonóm Tartomány érdekét képviselő sportrendezvények szervezéséről és az azokon való részvételről szóló pályázat, melyre 20 millió dinárt irányoztunk elő. Március 1-jén zárult a nők sportban való érvényesülésének támogatásáról szóló pályázat, erre 8 millió dinárt fordítottunk. A vajdasági sport fejlődéséhez hozzájáruló programok támogatása az idén 43,6 millió dinár. Nyitva áll a pályázat az iskolai és az egyetemi sport érvényesítését segítő különprogramok pénzelésére, ez az összeg 6 millió dinár. A Momčilo Tapavica különleges sportoló díjra 150 000 dinárt tervezünk.

* A titkárság munkaprogramjában A vajdasági sport fejlesztésének tervezése elnevezésű projektum további megvalósítása is helyet kapott.

— Ez magában foglalja a vajdasági önkormányzatok bejárása alkalmával begyűjtött adatok elemzését és a hasznos információk rendszerezését. Mindezt megpróbáljuk szakmai formába öntve publikálni, a nyilvánosság elé tárni. Ez lesz a tervezés alapja az elkövetkező négyéves ciklusban. Folyamatosan terepen vagyunk, felméréseket készítünk. Az önkormányzatok sporttal megbízott képviselőivel együtt különféle munkamegbeszélések által próbálunk hozzájárulni a sport rendszerének minél gördülékenyebb működéséhez. A sportban helyi és tartományi szinten is vannak lehetőségek, ezért mindenkit arra biztatok, éljen velük.

* A magyar kormány támogatásával Topolyán labdarúgó-, Magyarkanizsán pedig birkózóakadémia épült az elmúlt időszakban. A politikum részéről korábban elhangzott, hogy további akadémiák létesítése várható. Miért fontos a vajdasági sport számára az akadémiák létrejötte?

— Nem volnék a sportban és részben a politikában, ha nem hinnék abban, hogy Vajdaság területén lesznek még a labdarúgó- és a birkózóakadémiához hasonló intézmények. Április 3-án eldől, folytatódnak-e ezek a beruházások. Én biztos vagyok benne, hogy igen. Várat magára a kézilabda-akadémia elindítása Adán, a vizes sportok Zentán és Palicson kapnának otthont, az asztalitenisz központja pedig Csókán és Zentán lenne. Mindkét egyesület hosszú ideje a tehetségek bölcsője, a folytonos munkának köszönhetően rengeteg meghatározó játékosnő került ki ebből a két klubból. A két központon kívül alközpontok jönnének létre Újvidéken, Temerinben, Bácsföldváron, Óbecsén, Topolyán, Adán, Magyarkanizsán, Szabadkán, Kishegyesen és Dunacsében. A szakemberek továbbképzése mellett a csókai és a zentai úgynevezett sikerélményt át kell ültetni az alközpontokba. Nekik is hosszú távra kell tervezniük, folyamatosan építkezniük, közösen gondolkodva, együtt. A fiatal, tehetséges sportolók számára fontos, hogy a napi edzéseket azonos korosztályú társaikkal végezzék, velük küzdjenek napi több órán át, így sokkal nagyobb ütemben fognak fejlődni, és könnyebben felzárkóznak az országos, illetve a nemzetközi élvonalhoz. A sportban az eredmény mérhető, és végeredmény is van, a siker. Fiatalabb korban minden egyes, sportba fektetett dinár tízszer megtérül, azaz tízszeresét adja vissza. Az akadémiai rendszer megteremtése, a szervezett, kitartó munka, valamint a szakszerű vezetés és menedzselés minden sportágban meghozza a gyümölcsét.

* A Csóka Asztaliteniszklub női felnőttcsapata bejutott a felsőházi rájátszásba. Mennyire számít ez meglepetésnek?

— Néhány napja az egyesületben toborzót hirdettünk, melyre 20 kislány és kisfiú jelentkezett. Bennük látjuk a klub jövőjét. A fiatal játékosokból álló női felnőttcsapatunk nagy meglepetést szerezve jutott be az ország legjobb hat együttese közé, a legutóbbi fordulóban pedig — szintén szenzációsan szerepelve — legyőztük az elmúlt két idényben bajnoki döntőt játszott niši Josip Kolumbo csapatát. A magyarkanizsai illetőségű, majd a megszűnéséig a budapesti Statisztikában játszó magyar válogatottkeret-tag, Fejős Anna legyőzte azt a Knežević Molnár Mónikát, aki évente esetleg egy-két mérkőzést veszít a ligában. Fejős mellett a temerini Orosz Nikolett is nyert egy egyénit, a mindent eldöntő pontot pedig a Fejős—Orosz-páros szerezte meg. Próbáljuk új alapokra helyezni a fiatal nemzedék és a klub jövőjét. Ahhoz, hogy Csókának újra serdülő- vagy ifiválogatott játékosa legyen, jelentős erőket, anyagi eszközöket és szaktudást kell mozgósítanunk. Az asztalitenisz-akadémiának köszönhetően a sportág újra sikeressé válhat, az anyaországi támogatások segítségével visszatérhet az az asztalitenisz, amely évtizedekkel ezelőtt jellemezte ezt a térséget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..