home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megduplázódott a földvásárlások száma
Kartali Róbert
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
Megduplázódott a földvásárlások száma

Újabb 2789 hektár termőföld került a magyar gazdák tulajdonába a Prosperitati Alapítvány most lezárult földvásárlási pályázatának köszönhetően. A 455 sikeres pályázó névsora már megtalálható az alapítvány honlapján, a kifizetések pedig még az idén, illetve a jövő év elején megkezdődnek. Az idén júniusban meghirdetett kilencedik körben megjelent földvásárlási pályázat eredményeit Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ismertette pénteki sajtótájékoztatóján. A most lezárult pályázati körrel már több mint 14 000-re bővült a sikeres pályázók száma.

— A vajdasági magyar közösség tagjai ragaszkodnak ahhoz az átöröklött meggyőződéshez, hogy a szülőföldjükön magyarként boldogulni tudnak — emelte ki Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint ugyanis, aki földet vásárol, az hosszú távon gondolkodik, és ragaszkodik a szülőföldjéhez. Azt a meggyőződést fejezi ki, hogy boldogulni tud, és érdemes a megtakarított pénzét befektetni földvásárlásba mint hosszú távú befektetésbe. — Ezt a pályázatot azért hirdettük meg, mert a gazdaságfejlesztési program egyik fontos eleme az erőforrásoknak a kézben tartása és kézbevétele, az egyik legfontosabb erőforrás pedig a termőföld. A földvásárlási pályázat ötödik alkalommal került meghirdetésre. Összesen 462-en pályáztak, ebből 455 pályázó vonatkozásában született pozitív döntés, jóváhagyva ezzel 789 millió dinár támogatást, így mintegy 2,99 milliárd dinárnyi összbefektetés valósul meg. Ezzel a 455 sikeres pályázattal 1058-ra emelkedett a sikeres pályázók száma. A vajdasági magyar gazdáknak az eddig megvalósított pályázati körökben összesen 5373 hektár termőföldet sikerült megvásárolniuk. Ebből az 5373 hektárból most 2789 hektár került tulajdonba, ami azt jelenti, hogy ez a pályázati kör a pályázók számát, a megvásárolt földek területét és az összegeket is figyelembe véve körülbelül akkora teljesítményt jelent, mint az előző pályázati körök teljesítménye összesen. Az előző évek földvásárlásait így idén sikerült megduplázni. Harminc önkormányzat területéről adtak át sikeres pályázatokat.


Fotók: Facebook

Az idei esztendő a nehézségektől függetlenül egy nagyon sikeres éve volt a Prosperitati Alapítványnak — összegezte Pásztor. Mint mondta, az idén elbírált nyolc pályázati kiírás keretében 1134 sikeres pályázó volt. — Idén a jóváhagyott támogatási összegek mintegy 3,23 milliárd dinárt tesznek ki. Ennek a támogatásnak köszönve pedig 8,2 milliárd dinár értékben valósultak meg beruházások. Mindez azt támasztja alá, hogy ez egy sikeres év volt, és a nehézségektől függetlenül azt a lendületet, azt az ambiciózus alapállást valósította meg, ami elindított bennünket öt évvel ezelőtt, amikor a Prosperitati Alapítványt létrehoztuk, illetve amikor megfogalmaztuk a vele kapcsolatos elvárásainkat, igényeinket.

Pásztor István egyúttal köszönetet mondott Juhász Bálintnak, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének, illetve az alapítvány több mint negyven munkatársának az emberfeletti teljesítményhez. A VMSZ elnöke szerint ez nem csupán munka volt, hanem a közösség tagjainak a szolgálata is. A további pályázatokra utalva pedig hozzátette: a folytatás esélyei legalább olyan jók, mint a mögöttünk lévő időben megvalósított teljesítmény.

Juhász Bálintnak, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének az értékelése szerint a földpályázatok esetében elenyésző volt az elutasított pályázatok száma. Sokkal kevesebb, mint korábban, vagyis a pályázati feltételek mindinkább ismertek, és a pályázók mindinkább eleget akarnak és tudnak tenni, ami nagyon fontos a program sikere szempontjából.

— Mára 14 000-től is több sikeres pályázatunk van. Meghaladtuk a 20 milliárd dinárnyi támogatást és a 40 milliárd dinárnyi összberuházást is. Ez alapján azt tudjuk mondani, hogy a vajdasági a legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési program, és ez a Vajdasági Magyar Szövetség támogatása, a magyar kormány forrásai nélkül és természetesen az életképes projekteket megvalósítani tudó és akaró vállalkozók, gazdálkodók nélkül nem lett volna lehetséges.

Juhász továbbá kiemelte, hogy a szerződéseket a jövő héten írják alá, mégpedig a koronavírus-járvány kapcsán hozott országos és helyi óvintézkedéseket figyelembe véve. Elmondása szerint a kifizetési kérelmek hiánytalan benyújtása után a kifizetés is meg fog indulni, reményeik szerint még az idén, de a jövő év elején biztosan.

 

Magyar érdekvédelmi siker Brüsszelben

Pásztor István a csütörtökön Brüsszelben megtartott uniós csúcstalálkozóra is reagált, ahol megállapodás született az Európai Unió következő többéves költségvetésről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, valamint az uniós kifizetésekhez kötött jogállamisági mechanizmusról. A huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás a rendelethez olyan záradékot csatol, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Vagyis a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

— Az, hogy sikerült egy arcvesztés nélküli kompromisszumos megoldást elérnie a magyar miniszterelnöknek — fogalmazott Pásztor István —, azért fontos, mert az elkövetkező években a magyar költségvetés teljesítőképessége jelentősebb, gazdagabb és szerteágazóbb lehet. Nemcsak a költségvetés szemszögéből fontos ez, hanem szomszédságpolitikai, regionális politikai és európai politikai szempontból is, mert azt erősíti meg, amiben mi folyamatosan hittünk és reménykedtünk, hogy Európának ez a része fel fog értékelődni. Nemcsak Magyarország, hanem Európának az a része is, amelyikhez Szerbia is tartozik. Ez egy olyan lehetőséget hordoz magában, ami előre viheti a mi szándékainknak, a szülőföldön való boldogulásunknak a lehetőségeit is. Emellett ez a döntés olyan szempontból is fontos, hogy azt üzeni, hogy egy európai erőtérben a kis országok is, és a kis nemzetek is, ha összefognak, és ha igazság áll az álláspontjuk mögött, és azt az igazságot erőteljesen képviselik, akkor megvan az esély arra, hogy az igazság és az érdek realitássá váljon.

A megállapodás magyarországi és uniós szempontból is fontos, de az üzenet vonatkozásában szerbiai magyar szempontból és szerbiai szempontból is lényeges — mondta Pásztor István, aki szerint ez azt erősíti meg, hogy az a fajta szomszédságpolitika, az az együttműködés, amely az előző években a VMSZ közbenjárására is elindult a kibontakozás útján, egy értelmes, kifizetődő és az egyetlen járható út.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..