home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Megállapodás a Sigma vállalatban — felfüggesztették a sztrájkot
(—)
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám

Több mint három hónapos munkabeszüntetés után a Sigma vállalat alkalmazottjainak sikerült megegyezniük a munkaadóval, és beszüntették a sztrájkot.

A szakszervezet és az önkormányzat közbenjárásával abban állapodtak meg a vállalat munkásai és a cég vezetősége, hogy hét alkalmazottat végkielégítéssel munkaerő-felesleggé nyilvánítanak, a többi dolgozónak pedig a nyolc havi elmaradt fizetésből négy és felet kifizettek. A vállalat különféle ingatlanok értékesítését követően pedig kifizeti a munkásoknak való többi tartozását is. A megállapodás elsősorban Kern Sólya Máriának, a városi képviselő-testület elnökének közbenjárásával született meg, továbbá hozzájárult Hristov Ljuben, a polgármester gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa és Hugyi István, a szabadkai Önálló Szakszervezetek Szövetsége alelnöke is, akiknek jelenlétében több alkalommal tárgyalóasztalhoz ültek, és így pont kerülhetett a több hónapja húzódó vita végére. A šabaci Galeb Group többségi tulajdonát képező szabadkai Sigma vállalat további sorsa egyébként a hazai vasúttársaság fejlesztésétől függ, mivel a jelenlegi kisebb munkák nem elégségesek az alkalmazottak bérének kifizetésére. A Galeb Group vezetőségének nyilatkozata szerint azonban nem kívánnak lakatot tenni a valaha 700 alkalmazottat foglalkoztató Sigma vállalatra. A cég az előzetes megállapodások szerint munkához jut majd a Szerbiai Vasúttársaság várható fejlesztése során, ami a közeljövőben valósul meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint az Oroszországgal megkötött hitel-megállapodások alapján. A szabadkai Sigma vállalatot 2007 júniusában magánosították egy újvidéki árverésen, amikor a cég részvényeinek 70 százalékát 44 millió dinárért vásárolta meg a Galeb Group. A šabaci cég a szerződés aláírásakor arra kötelezte magát, hogy további 40 millió dinárt fektet a szabadkai vállalatba, amelyet 1923-ban alapítottak, és a privatizáció pillanatában 202 embert foglalkoztatott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..