home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megalapították az új szabadkai Vackor óvodát
Kartali Róbert
2021.07.09.
LXXVI. évf. 27. szám
Megalapították az új szabadkai Vackor óvodát

Elfogadták a Szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény megalapításáról szóló határozatot a Magyar Nemzeti Tanács 24. rendes ülésén. Az új intézmény megbízott igazgatójává Katona Novák Ágnes közgazdászt nevezték ki. Az ülésen továbbá egyebek mellett módosították az MNT Várady kiválósági ösztöndíjprogramját is.

Szabadkán a tervek szerint szeptemberben kezdi meg működését az új, korszerű, magyar óvoda, melyben két bölcsődei és három óvodai csoport működik majd.

— A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program elmúlt négy évének tapasztalatai arról győztek meg bennünket, hogy mind nemzet- és jövőépítő ereje, mind pedig hatékonysága és eredményessége olyan nemzetgyarapító, -egyesítő és -építő energiákat szabadított fel, amelyek megőrzése és fenntartása az előttünk álló évek egyik legfontosabb feladata marad — emelte ki indoklásában Hajnal Jenő, az MNT elnöke. Mint mondta, augusztus végén át lesz adva Szabadkán a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, mely Magyarország Kormánya Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának támogatásával, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában és a Magyar Nemzeti Tanács alapításában fog működni mint az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának mintaóvodája és a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara hallgatóinak és konduktorainak korszerű gyakorló- és szűrőközpontja. Valamennyi feladat ellátására nagyon nagy igény mutatkozik Szabadkán, melyek megvalósítása az intézmény megalapításával kezdődik.

Az új intézmény megbízott igazgatójává Katona Novák Ágnes közgazdászt nevezték ki, az ideiglenes igazgatóbizottság tagjainak pedig Erdődi Edvina jogászt, Somogyi Tünde informatikust és Veselinov Ibolya óvodapedagógust választották meg. Az intézmény a tevékenységét a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság általi verifikáció után kezdheti meg, miután megállapítják, hogy az intézmény megfelel a helyiségekre, a felszerelésre és a munkavállalókra vonatkozóan előírt feltételeknek.


 

Az ülésen a Magyar Nemzeti Tanács Várady kiválósági ösztöndíjprogramjának további bővítését is előirányozták, melynek értelmében azok is jogosultak lesznek a támogatásra, akik magyar anyanyelvűek, de nem magyar nyelven végezték el az általános és a középiskolai tanulmányaikat. Ehhez azonban szükségeltetik majd egy bizonylat a magyar anyanyelv ismeretéről.

— Az MNT 2013 ősze óta ítéli oda a legtehetségesebb mester- és doktori képzésen részt vevő egyetemi hallgatók részére a Várady kiválósági ösztöndíjat. Annak érdekében, hogy még nagyobb mértékben tudjuk segíteni közösségünk tudományos tudásának gyarapodását, felülvizsgáltuk az ösztöndíj kiosztásának eddigi elveit, figyelembe véve az ösztöndíjalapot alkotó pénzeszközök nagyságát és az ösztöndíjjal elérni kívánt célokat — hangsúlyozta Hajnal Jenő.

Az ösztöndíj határozatának bővítésével azt a hallgatót, aki nem magyar nyelven végezte sem az általános, sem pedig a középiskolai tanulmányait, de megfelel a megszabott összes többi követelménynek, az MNT elnökének külön erre a célra kinevezett bizottsága mentesítheti ezen alapfeltétel alól egy interjúbeszélgetés után kiadott bizonylattal, mely tanúsítja a hallgató megfelelő szintű magyar anyanyelvi ismeretét. A magyar anyanyelvi tudás felmérésére az a hallgató jogosult, akinek állandó lakhelye Alibunár, Bács, Belcsény, Fehértemplom, Inđija, Karlóca, Mitrovica, Ópáva, Ópázova, Palánka, Pecsince, Petrőc, Ruma, Šid, Titel, Ürög, Verbász, Versec és Zsablya önkormányzatok területén van, és akit az MNT-nek a Szabadkai Egyházmegye, a Nagybecskereki Egyházmegye, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház és az önkormányzat területén működő, a magyar kultúrát ápoló civil egyesületek egyike írásban javasol a meghallgatásra.

A tanácstagok emellett több intézmény igazgatóválasztási eljárásáról és személycseréiről, a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról és több tankönyv előzetes jóváhagyásáról is döntöttek.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..