home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megalakult az új összetételű tartományi parlament
Talpai Lóránt
2016.06.12.
LXXI. évf. 23. szám
Megalakult az új összetételű tartományi parlament

Pásztor Istvánt választották házelnöknek — Újvidéken megalakult az új összetételű tartományi parlament. Az első ülést rangidősként a Szerb Haladó Párt képviselője, Vučeta Tošković vezette. A 120 fős vajdasági törvényhozásban ezentúl a kormányzati többséget a Szerb Haladó Párt 63 képviselője adja.

Hozzájuk a jelenlegi elképzelések alapján a Vajdasági Magyar Szövetség 6 küldöttje csatlakozik, továbbá az is megeshet, hogy a Szocialista Párt képviselői is a kormány részévé válnak.

A haladók és a szocialisták elképzelései az utóbbi időszakban egyre inkább megegyeztek a tartomány kormányzását illetően, ráadásul a szocialisták többnyire jó és kevésbé követelőző partnernek bizonyultak az önkormányzati szinteken. Ha háromtagú lenne a tartományi kormány, abban az esetben 81 képviselői mandátummal abszolút többsége lenne. Az említett három párt mellett a vajdasági törvényhozásban a Demokrata Pártnak és a Szerb Radikális Pártnak 10, a Szociáldemokrata Ligának 9, az Elég Volt pártszövetségnek 7, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége által alkotott szövetségnek 2, a Zöld Pártnak pedig 1 mandátuma lesz. A felsorolt pártok fogják alkotni az ellenzéket.

Az új parlament megalakulása után Pásztor István személyében kinevezték a tartományi parlament elnökét. A VMSZ elnökének újraválasztását, illetve újrajelölését a felterjesztők azzal indokolták, hogy a vajdasági magyar politikus a pályafutása során számos alkalommal bizonyította rátermettségét és elhivatottságát, valamint az elmúlt négy esztendőben kiemelkedően vezette a vajdasági parlamentet. Pásztor István megválasztására 91-en szavaztak igennel, 14-en ellenezték, 13-an pedig tartózkodtak. A VMSZ elnöke megtiszteltetésként értékelte újraválasztását, és azt is hangsúlyozta, hogy ez a tisztség hatalmas felelősséggel is jár. „Az új összetételű tartományi parlament a vajdasági polgárok érdekében fog tevékenykedni. Bízom benne, hogy minden párt és képviselő, függetlenül a politikai hovatartozásától, támogatni fogja azt, hogy a vajdasági emberek nyugalomban és javuló életkörülmények között éljenek” — hangoztatta Pásztor István.

Új kormány június közepére

A házelnöki tisztségen kívül hamarosan megnevezik a tartományi kormányfő személyét is. Ezt a tisztséget minden bizonnyal Igor Mirović fogja betölteni. Az új kormány megalakulását június közepére tervezik az érintett pártok képviselői. Az összetétel továbbra is bizonytalan, hiszen még nem biztos, hogy a Szerb Haladó Párt és a VMSZ mellett a Szerb Szocialista Párt is része lesz az új kormánytöbbségnek. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt alelnöke arról számolt be, hogy hamarosan újabb egyeztetésekre fog sor kerülni a szocialistákkal.

Úgy látszik azonban, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem lesz kormánypárt. A haladók és a liga tisztségviselői között ugyanis elakadtak a tárgyalások. A legutóbbi ciklus többségét alkotó Demokrata Párt a ligához hasonlóan ellenzéki szerepre készül. Dušan Vasin, a Demokrata Párt tisztségviselője az új összetételű tartományi parlament megalakulása után azt nyilatkozta, hogy nem támogatták egykori koalíciós partnerük, Pásztor István kinevezését, valamint arról is nyilatkozott, hogy pártja kemény ellenzéki szerepre készül.

Ha viszont a kormánynak abszolút többsége lesz, az ellenzék nehezen fogja tudni érvényesíteni az érdekeit. A demokraták mellett vélhetően nehéz dolguk lesz a kisebb pártok képviselőinek, közöttük a VMDK—Magyar Mozgalom lista politikusainak is. Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom képviselője az alakuló ülés befejeztével azt hangoztatta, hogy számára továbbra is a magyar autonómiáért, illetve a Vajdaság autonómiájáért folytatott küzdelem a legfontosabb.


A nyitóképen Pásztor István (Szabó Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..