home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megalakult a Cickafark énekcsoport
Kónya-Kovács Otília
2021.05.06.
LXXVI. évf. 18. szám
Megalakult a Cickafark énekcsoport

Ebben a járványos helyzetben az ember örül, ha valami pozitív dologról hall, legyen az bármi, ami egy kicsit feledteti a mindennapok bezártságát, az elfásultságot. Egy szívet melengető hír röppent fel a közelmúltban, hogy új kórus alakulása körül bábáskodik a Muzslai Petőfi Sándor MME vezetősége.

Első lépésként Dobó József, az egyesület elnöke telefonon hívta fel főleg azokat az egyéneket, akik egykoron a templomban működő, Shalom nevű ifjúsági kórus tagjai voltak. Annak idején a csoport sikeresen tevékenykedett, de az idő múlásával elmaradoztak az összejövetelek, a lányokból asszonyok lettek. Telefonálgatás közben minden olyan jó hangú, fiatalabb nőt is számba vettek, aki esetleg csatlakozhatna a csoporthoz. Az elnök tizenöt hölggyel beszélgetett, és egy-két kivétellel mindannyian be tudták vállalni ezt a próbálkozást.

A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben régen foglalkoztatta a vezetőséget, hogy elkelne a fiatalítás, így ennek érdekében most konkrét lépéseket tett. Az egyesületben a járvány miatt immár egy éve kénytelenek voltak elodázni a rendezvényeiket, mondhatni, szinte teljesen megszűnt a munka. Volt ugyan egy-két összejövetel, de a szabályokat tiszteletben kellett tartani, senki sem szeretett volna kockáztatni, így főleg az idősebb korosztály érdekében nem gyülekeztek, próbáltak. Nemrégiben hívták össze újra a vegyes kórust és a citerásokat.

Az egyesület újabb kori történetében bizonyára fontos dátumként emlegetik majd 2021. április 20-át, hiszen ezen a napon alakult meg az új kórus. Az énekcsoport a Cickafark nevet kapta, mely nagyon is illő, ha tudjuk, hogy e gyógynövény forrázatát a hölgyek fogyasztották különféle egészségügyi problémákra. Mivel az új énekkar asszonyokat tömörít, nem áll távol tőle ez a növény.

Rontó Márta már évek óta foglalkozik a vegyes kórussal, és a Cickafark vezetését is vállalta.

— Nagyon örülök, hogy sikerült megtartanunk az alakuló próbát, mert már régen megfogalmazódott bennem, hogy utánpótlásról kellene gondoskodni, és ez most sikerült. Az első próba után úgy látom, hogy nem lesz baj, mert nemcsak az akarat van meg, de a jó hangú tagok is hozzá. Ez a generáció — ahogy mondani szokás — most van élete teljében, és arra számítok, hogy még sokáig énekelhetünk együtt. Még néhányan jelezték, hogy örömmel jönnének, és kiválasztottuk azt az időpontot, amely mindenkinek megfelel, így a második próbánkon nem kilencen, hanem többen leszünk — mondta a csoportvezető.

A Cickafark tagjai az alakuló próba „cseverészős” részében elmondták, mindannyian nagyon pozitívan fogadták az ötletet. Kisgyermekes szülőkként vágynak egy kis kikapcsolódásra, melyet hasznos tevékenységgel köthetnek össze. Mivel a próbák nem túl későn vannak, akár a gyerekek is társulhatnak, és ki tudja, lehet, hogy ez jó irányba tereli őket. A magyar népdalok világába csöppenve kedvet kaphatnak ahhoz, hogy a jövőben ők is csatlakozzanak a csoporthoz.

Az énekkar szinte minden tagjának van valamilyen népművészeti, népzenei vagy kórusos előélete, így a munka zökkenő nélkül folyhat. Erre jó példa volt az első alkalom, amikor egy kisebb csokorral próbálkoztak, mégpedig olyan dalokkal, amelyeket ezen a tájon szívesen énekeltek. Az már csak természetes, hogy a muzslyai tájszólás is előtérbe kerül, mert — ahogy a népdalban is elhangzik — rétön, rétön, sej, a muzslai rétön, elvesztöttem a zsebre való késöm, késöm után karikagyűrűmet, galambom, azt sajnálom, nem a régi szeretőmet…

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..