home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Meg vannak elégedve a közmunkások tevékenységével
Mihók Anikó
2016.01.18.
LXXI. évf. 2. szám
Meg vannak elégedve a közmunkások tevékenységével

Nemrégiben ért véget az a több hónapon át tartó közmunkaprogram, amelyet a Törökkanizsáért Egyesület valósított meg. A szervezők remélik, a hasznos akciónak folytatása is lesz.

A szervezők elmondták, a közmunkásokra már eddig is nagy szükség lett volna, de a Tartományi Gazdasági Titkárság nem hirdetett olyan pályázatot, amelyen civil szervezetek is részt vehettek. A sikeres elbírálás után kilenc közmunkás, öt nő és négy férfi került be a programba, akik fél évig végezhették a munkájukat.

A férfiak a közterületeken dolgoztak, karbantartották az elhanyagolt részeket, például a lakó nélküli házak előtti területeket. A kerékpárút környékének karbantartása még nem került be a községi kommunális vállalat programjába, így azt is a közmunkások végezték. Ezenkívül fogadtak lakossági bejelentéseket, melyekből kiderült, hol van szükség takarításra, kaszálásra. Mindezek mellett hetente egyszer összeszedték a szemetet a parkban, részt vettek a fásítási akcióban, kisebb javításokat végeztek Firigyházán, a Törökkanizsáért Egyesület tulajdonában lévő Ricze-emlékházon. Akadt munkájuk a törökkanizsai helyi közösség épületén, valamint a valamikori Szövetkezeti Otthonban is, ahol kitisztították a csatornákat és lecserélték az elhasználódott cserepeket, illetve a bejáratot is rendbe hozták.

A pályázati pénz egy bizonyos hányadát munkaeszközökre, munkaruhára hagyták jóvá, valamint az egyesület segítségére Törökkanizsa önkormányzata és helyi közössége is. A hölgyek Törökkanizsa, Majdány—Rábé és Oroszlámos helyi közösség területén tevékenykedtek. Az ő dolguk volt, hogy az időseknek és a betegeknek segítsenek. Negyvenhat olyan háztartásba jutottak el, ahol igényelték a munkájukat: takarítottak, bevásároltak stb.

A szervezésben a Törökkanizsáért Egyesület tagjai, Bartók Zsófia, Jaksa Róbert, a községi tanács tagja, valamint a helyi közösség munkásai is részt vettek. A szervezők meg voltak elégedve a részvevők hozzáállásával, és nagyon szeretnék jövőre is folytatni a közmunkaprogramot.

Törökkanizsa egyike azoknak a ritka városoknak, illetve községeknek, ahol hatalmas zöldterületek, parkok találhatóak. Évszázados hagyománya van a fásításnak, hiszen elég, ha csak Tallián Emilt említjük, aki egzotikus vadászatairól a trófeáin kívül mindig egy-egy ritka fafajtával tért haza szeretett szülővárosába.

Törökkanizsa önkormányzata, a helyi közösség, az iskolák és a civil szervezetek — köztük a Törökkanizsáért Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma — szeretnék folytatni ezt a hagyományt. Két éve több mint negyven facsemetét, tavaly pedig további harminc hársfát ültettek el.

Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik részt vettek az akcióban, melyet a Tartományi Területrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatott.

— A hársfák őshonosak Törökkanizsán, ezért esett a választásunk erre a fafajtára — hangsúlyozta Orosz Urbán Csilla, a Törökkanizsáért Egyesület elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..