home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Még tisztább vizet a pohárba!
(re)
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám

Évzáró beszélgetés Cseke Imrével, a szabadkai Vízmű- és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatójával* Milyen évet zár a vállalat?- Az idén is aktív mérleggel gazdálkodott. Ezt mutatja a kilenc hónapos számadás, amelyet minden közvállalatnak el kell készítenie. Mi ettől függetlenül keresztmetsze...

Évzáró beszélgetés Cseke Imrével, a szabadkai Vízmű- és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatójával
* Milyen évet zár a vállalat?
- Az idén is aktív mérleggel gazdálkodott. Ezt mutatja a kilenc hónapos számadás, amelyet minden közvállalatnak el kell készítenie. Mi ettől függetlenül keresztmetszetet készítünk az első három hónap után is, tehát március 1-jével bezárólag, majd pedig minden hónapban készítünk egy kimutatást a gazdálkodásunkról. Ez azért nagyon fontos, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a saját munkánkat, és amennyiben szükséges, idejében kiküszöbölhessük a hibákat. Ha figyelembe vesszük, hogy a szabadkai Vízművek nagyon sok éven át veszteséggel működött, akkor elmondhatjuk, hogy az idei eddigi eredményeink mérlege is a jó oldalra billent.
* Melyek azok a beruházások, amelyeket a közvállalat az idei esztendőre tervezett?
- A nagyobb beruházásaink között érdemel említést az új szennyvíztisztító kiépítése. Az előterv elkészült, a kivitelezőt is kiválasztottuk. Az ő dolga lesz a főterv elkészítése, amire négy hónap szükséges. Ennek alapján a munkálatok tavaszra el is kezdődnek. Az előmunkálatokat már elvégeztük. Megtörtént a víztározók kiürítése és az iszaptalanítás. Ezeket a munkálatokat már az új szennyvíztisztító kiépítésére szánt pénzekből tudtuk elvégezni. Az új szennyvíztisztító kiépítéséhez 3 millió euróval az önkormányzat járul hozzá, 9 millióval az Európai Bank, 2 millióval pedig az Európai Fejlesztési Alap. A beruházás összértéke 14 millió euró. A vízvonal kiépítésére kiírt pályázatot nyerte meg a fent említett kivitelező, az iszapvonal kiépítésére kiírt pályázatunk még jelen pillanatban is nyitva van. Az ivóvízhálózat bővítése is folyamatosan történik. Az idén jó néhány utcában sikerült kiépítenünk a vezetéket, ennél többet sajnos nem tudunk megvalósítani abból a nagyon egyszerű okból kifolyólag, hogy az utcák többsége nincs szabályozva. Ez viszont feltétele annak, hogy az előirányzott ivóvízcsatorna kiépülhessen. Az idén a leghosszabb távon a Zorka helyi közösségben épült ki az ivóvízcsatorna - mintegy 10 kilométer hosszan -, és noha az ott élő polgárok méltatlankodtak az ivóvízcsatorna hiánya miatt, mindössze 99 háztartás kapcsolódott rá a vezetékre. Ez szerfölött kevés, és ha figyelembe vesszük, hogy tűzvédelmi szempontból nagyobb átmérőjű csatornákat kellett lefektetnünk, ezáltal pluszköltségeink voltak, viszont nincs elég fogyasztó, aki rákapcsolódna a hálózatra, ez nem volt gazdaságos beruházás a részünkről. Ebből okulva olyan szigorítást hoztunk, hogy csak azokba az utcákba vagyunk hajlandóak bevezetni a vizet, amelyek lakóinak legalább 80 százaléka igényli.
* Az új szennyvíztisztító megépülését már több éve szorgalmazza a városvezetés. Miben különbözik majd a régi, jelenleg is üzemelő szennyvíztisztító berendezéstől?
- Az új szennyvíztisztítónak a kapacitása is jóval nagyobb lesz az eddiginél, ugyanakkor a víz minősége is javul. Ez azt jelenti, hogy az új felszerelés jóvoltából jelentősen tisztább szennyvíz kerül a Palicsi-tóba. A jelenlegi szennyvíztisztító levegőztető medencéit két évvel ezelőtt teljes mértékben felújítottuk. Új betonvázat kapott, a régi levegőztető gépek helyett pedig újakat helyeztünk el. Ezáltal sikerült megnövelnünk a levegőztetés hatásfokát, ami annyit jelent, hogy az addigi 82 százalékos tisztítás helyett elértük a 92 százalékosat. A fennmaradt 8 százalék szennyvíz megtisztítása pedig a három lagúnának a dolga. Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy már most is messzemenően tisztább víz folyik a Palicsi-tóba, mint azelőtt. Az új szennyvíztisztító üzembe helyezésével sikerül majd kivonnunk a szennyvízből a nitrogént és a foszfort. Ez azért nagyon fontos, mert ezek nélkül az elemek nélkül az algák sem szaporodhatnak el, így a víz eliszaposodását is megelőzhetjük. A Palicsi-tó körül már kiépült a terelőcsatorna, hosszabb távon tervezzük egy ugyanilyen csatorna kiépítését a Ludasi-tó és a Kőrös mentén is. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a Palicsi-tóba csak annyi megtisztított szennyvizet juttatunk, amennyi a tó vizének felfrissítéséhez szükséges. Ez a beruházás alkalmat nyújt arra is, hogy újra iszaptalanítsuk az aknát és a szektorokat is. Itt említem meg, hogy a közelmúltban felújítottuk a tisztavíz-laboratóriumunkat, ahol helyet kapott az a korszerű berendezés is, amellyel gyorsan és hatékonyan ki tudjuk mutatni az ivóvíz arzéntartalmát. Ez nagyban elősegíti a laboratóriumi dolgozók gyors és hatékony munkáját.
* Mennyit tudnak évente beruházásokra fordítani?
- Vállalatunk önerőből él. Évente kb. 1 millió eurót tudunk beruházni. Ennyit terveztünk az idénre is. Sajnos, mindent, amit tervezünk, nem mindig sikerül megvalósítani. Az idén elkészült a szanációs program hosszú távú terve, így most már belekezdtünk az igazi mérnöki munkába, vagyis a részletek kidolgozásába.
* December 1-jéig a közvállalatoknak, így a Vízműveknek is be kell nyújtaniuk a jövő évi tervezetet. Melyek a következő évre vonatkozó beruházási tervek?
- Az első és a legfontosabb beruházás mindenképpen az új szennyvíztisztító kiépítési munkálatainak a megkezdése, amire az anyagi fedezet is megvan. A másik magának az ivóvíz minőségének a javítása. Most már elegendő ivóvízzel szolgálhatunk, és jelenleg a minőségének a javításán dolgozunk. Vagyis a nyers vízből ki kell iktatnunk az ammóniát, a vasat és az arzént. Két évvel ezelőtt befejeztük az 1-es víztelep kondicionálását, s ezen a részen már az európai szabványoknak megfelelő minőségű víz folyik. Ezzel a mennyiséggel a város ivóvízhálózatának mintegy 70 százalékát tudjuk fedni. Ez egy kisebb méretű elégedetlenséget váltott ki azok között a polgárok között, akik nem részesülnek ebből az ivóvízből. Így született meg az elképzelés, hogy a 2-es számú víztelepet is ilyen berendezéssel lássuk el, majd néhány kút fúrásával és a Palics és Radanovác felé kiépülő csatornahálózattal megoldhatnánk a problémát, vagyis a község területén található háztartások 80%-a ilyen minőségi ivóvizet ihatna. Becsléseink szerint azonban ennek a kivitelezése mintegy 4 millió eurót igényel. Mint már említettem, vállalatunk évente 1 millió eurót tud beruházni, amely összegnek 20 százaléka az üzemeltetésre kell. Ebben az esetben csak a fennmaradt 800 ezer eurót tudnánk befektetni, azzal a feltétellel, hogy semmi másra nem jutna a pénzből. Ezért kértem a polgármestert, hogy amennyiben van rá mód, a községi költségvetésből támogassák a beruházást. Emellett természetesen mindenhol pályázunk, ahol csak lehet, hogy donációs pénzekhez is hozzájussunk. A harmadik nagyobb beruházás, amit a jövő évre irányoztunk elő, a csatornahálózat további kiépítése. Vannak ugyanis olyan városrészek, ahol egyáltalán vagy csak részben épült ki a szennyvízelvezető csatornarendszer, így gondot okoz a talajvíz és a nagyobb mennyiségű csapadék. Ez kapitális beruházás, hiszen nemcsak a csöveket kell lefektetni, hanem meg kell semmisíteni a meglevő, elavult csatornákat is. Ilyen régi csatorna van lefektetve a Petőfi Sándor utca teljes hosszán. Gyakorlatilag azon haladna a 2-es számú csatornának a nyomvonala is. Ilyen gondokkal küszködünk a Mlaka területén, vagyis a Radić fivérek útján is, ahol már az idén megkezdtük a csatorna egy részének a kiépítését a Makszim Gorkij utcától a Sonja Marinković utcáig. Onnan azonban tovább kell építenünk a Bajnát utcáig. Ha ez a csatornahálózat teljes mértékben kiépülne, akkor a Palicsi úton levő aluljáró alatt felgyülemlő esővíz sem okozna többé olyan nagy gondot, mint eddig. Mindezt azonban saját erőből nem tudjuk megvalósítani. Pontosan tudjuk, hogy mit kell csinálnunk, kidolgoztuk a húsz évre szóló hosszú távú fejlesztési tervet, és már csak az a kérdés, hogy milyen sorrendben és milyen támogatásokból tudjuk megvalósítani.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..