home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok”
Tóth Tibor
2023.03.03.
LXXVIII. évf. 9. szám
„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok”

A világválság hatásai a virágtermelőket sem kerülték el. A rengeteg munkával járó termelés egyre kevésbé fizetődik ki, hiszen a költségek jelentősen megnőttek, viszont a vásárlóerő folyamatosan csökken. Az idei enyhe tél következtében egyes növények előrehaladott állapotban vannak, túlvirágoztak.

A tóthfalusi Dukai Tivadar kezdetben zöldséget, paradicsomot, uborkát és salátát termelt, a virágra 2005-ben tért át. A muskátliból, begóniából, petúniából, szulfíniából álló állományt évről évre bővítette, mára azonban a helyszűke, az alacsony eladási ár és a csökkenő kereslet miatt az apró virágokat kivonta a forgalomból. Fő terméke a muskátli, de nőnap közeledtével primulát, cserepes szegfűt, boglárkát és jácintot is kínál a vásárlóknak.

— Az értékesítés március első napjaiban indul. Főleg viszonteladók vásárolják tőlem a virágot, boltoknak is szállítunk, valamennyit pedig a piacon adunk el. Áprilistól a fóliasátrak alatt fejlődő muskátli eladása folyik, júniusban a cserepes krizantémpalántát ültetjük, augusztusban pedig az árvácska is földbe kerül. A muskátlit megfelelő, a gyökérzetet összetartó virágföldbe ültetjük, időjárástól függően két-három naponként öntözzük, és ajánlatos tápozni is a növényeket. A virágokat szeretni kell, mert a növény érzi, ha szeretettel gondoskodunk róla — mondta Dukai Tivadar.


Dukai Tivadar 

Az elmúlt csaknem húsz év alatt 2012-2013 környékén volt leginkább kifizetődő a termelés, akkor a termelő az órabér árát be tudta építeni a virág árába, valamint a föld és az üzemanyag is sokkal olcsóbb volt.

— A szomszédban zajló háború következtében a tőzeg 20—30%-kal, a virágcserepek 50%-kal, a műtrágya pedig 100—150%-kal drágult meg, de többe kerül az üzemanyag és az összesen 900 négyzetméter alapterületű fóliasátrak fűtésére használt gáz is. Egy szezonban mintegy 10-12 000 köbméter gázt fogyasztok el. A kiadások növekedését nem tudjuk beépíteni az eladási árba, nincs akkora vásárlóerő. Kisebb árréssel vagyunk kénytelenek dolgozni. Csináljuk, amíg bírjuk, amíg jövedelmező a termelés. Évekkel ezelőtt négy munkást alkalmaztam, most a párommal, Arankával ketten dolgozunk a fóliasátrakban. Kisegítő munkaerőt időnként, november közepén, a muskátlianyatövek érkezésekor foglalkoztatok. Bővítésen egyáltalán nem gondolkodom, inkább csökkentenem kellene a területet. Ha újrakezdhetném, nem biztos, hogy ismét ezt csinálnám. A nőnapra termelt virágok ára a tavalyi szinten maradt. A primula 80, a cserepes szegfű 120, a ciklámen 300—320, a boglárka 150 dinárba kerül nagyban, a jácint díszcsomagolásban 150—200 dinár.


Primulák és egyéb virágok várják a vásárlókat a Dukai kertészetben

A kispiaci Vojnák Daniella és párja, Attila sziklakerti növényeket, kövirózsákat, évelő örökzöldeket, bokrokat és erika virágot nevelnek, illetve értékesítenek. Növényeik jól tűrik a hőmérséklet-változást, érzékenyebb fajtákkal nem foglalkoznak. Az örökzöldek közül a kisebbek vannak túlsúlyban, melyek szállítása könnyebb, nem foglalnak el akkora helyet, és tapasztalataik szerint az emberek jobban veszik az apróbb növényeket.

— Párom több mint tíz éve termel növényeket, jómagam négy éve foglalkozom ezzel, amióta egy párt alkotunk. Az én dolgom az ültetés, szaporítás, párom pedig a permetezést, locsolást, fóliaállítást végzi. Nagyon szeretem ezt csinálni, ebben találtam meg önmagam. Jólesnek a visszajelzések, amikor például a Belgrádba postázott küldemény után felhívnak, és azt mondják, látszik a virágon, mekkora odaadással, szívvel-lélekkel gondoskodtam róla. Fárasztó munka, hiszen csak decemberben és januárban lehet pihenni, a többi hónapban rengeteg a tennivaló. Dugványozunk, egyik cserépből a másikba ültetjük a növényeket, de piacra és vásárokba is járunk, alig érjük utol magunkat. A kistermelők közé tartozunk, nincs annyi jövedelmünk, hogy munkásokat alkalmazzunk. Kispiacon négy, Hajdújáráson három fóliában termelünk, de még kettőt állítunk, mert az erika virágból 12 000 darab lesz, és muszáj terjeszkednünk. Próbálunk még több fajta sziklakerti és örökzöld növényt termelni, több magot Magyarországról rendeltünk. A világon létező több száz fajta sziklakerti növény közül mintegy ötvenet kínálunk a vásárlóknak, Szerbiában sajnos nem mindegyik szerezhető be – mesélte Daniella, aki hasznos tanácsokat is ad, hiszen azt szeretné, ha a növény a vásárlónál is folytatná a fejlődést.


Vojnák Daniella

A növények egy részét nagyban értékesítik viszonteladóknak, de a magyarkanizsai piacon és a környékbeli négy vásárban (Kispiac, Csantavér, Zenta, Topolya) is folyamatosan jelen vannak. Daniella virágai néven Facebook-csoportot hoztak létre, melynek csaknem kétezer tagja van. A termelő elmondása szerint a vásárlóerő visszaesett, a piacon és a vásárokon is észrevehető, hogy az embereknek egyre kevesebb pénzük van.

— A vásárlók inkább az évelő növényekre állnak át, mert ezekre nem hatnak az időjárási körülmények, és évek múlva is jót mutatnak. Többen kövirózsát tettek a balkonládába, hiszen a -20 fokos hőmérséklet sem árt neki, virágzik, színes, több fajtát össze lehet ültetni, és nagyon tetszetős. Az árakon nem tudunk emelni, habár költségeink a többszörösükre nőttek. A növények 80 és 250 dinár közötti áron vásárolhatóak meg, ha ennél többet kérnénk, nem biztos, hogy eladnánk őket. Bosszantó, hogy a viszonteladók dupla vagy háromszoros áron adnak túl az árun, tehát többet keresnek rajta, mint a termelők — ismertette a helyzetet Daniella.

Nincsenek könnyű helyzetben a virágtermelők (sem). Ha a költségek mellé a termelő a saját munkáját is bekalkulálná, nem biztos, hogy pozitív eredményt kapna. De tovább dolgoznak, és reménykednek, hogy helyzetük egyszer csak jobbra fordul.

Több mint nyolcvan fajta növény közül választhatnak a Vojnák kertészetbe látogatók

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..