home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Még hogy a mai gyerekeket nem érdekli semmi!
Fehér Márta
2022.11.12.
LXXVII. évf. 45. szám
Még hogy a mai gyerekeket nem érdekli semmi!

Dehogynem — még a rettegett fizika is, ha azt érdekesen, interaktívan tálalják. Erről győződhettem meg a minap Magyarkanizsán, a Művészetek Házában, ahová a Cnesa OMI szervezésében a szegedi Kreatív Fizika Látványszínház érkezett a Szent-Györgyi Albert Agórából. Aki lemaradt, bánhatja — vagy november 17-én a szabadkai Népkörben pótolhatja.

Unatkozó/flegma (kis)kamaszból hamar kíváncsi és aktív gyerekké alakult át mindenki, még a felnőtteket — a tanárokat, a vendéglátó intézményben dolgozókat és az újságírókat — sem hagyta hidegen a látvány. Hogyisne, amikor ködfelhő, lézerfény, durrogás és pufogás, no meg misztikus, sötét zene, robbanás és tűz töltötte be a színpadot meg a nézőteret. Sőt: őrjöngeni is lehetett, mi több, nemcsak lehetett, hanem kellett is, mert a hangerő, a lábdobogás és a kiabálás működésbe hozza a színes villámokat szóró Tesla-gömböt, a tanárnők boszorkánypróbán estek át, lehetett folyékony nitrogénnel hűtött pillecukorral télidéző, fagyos levegőt kilélegezni, és magasba tartani a fekete lufikat, miközben hangos durranássokkal, gőzölgő füstfelhős hordók segítségégével pukkasztották ki az előadók.

Helybeli diákok — általános iskolások és a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulói — élvezhették a nem mindennapi, látványos előadást.

— A fizika, amikor nem tanítani vagy tanulni, feleltetni vagy felelni kell, lehet érdekes is. Ezt várom ettől az előadástól, személy szerint és pedagógusként is érdekel — árulta el Tóth Béla gépész szaktanár. — Műszaki emberként számomra a fizika fontos, minden szempontból érdekel. Az összes tantárgyam ezen a tudományon alapul, próbáljuk érdekessé tenni, ám nem mindig sikerül, bár ma már vannak óriási kivetítőink, az interneten rengeteg videó megtalálható, próbálkozni lehet, viszont élőben mégiscsak más.

— Több tantárgyunkban is megjelenik a fizika, azért jöttünk, hogy elsajátítsuk, elmélyítsük az alapelveit — fogalmazott a gépészetet tanuló Nagy Kristóf. Osztálytársa, Szalma Jázmin pedig hozzátette: – A mi szakunkon különösen fontos a fizika, örülök az előadásnak, mert most megnézhetjük, mi hogyan működik. Nemcsak az elméletet tanuljuk és nézzük meg videón, hanem élőben is látjuk. Nagyon sok minden érdekel, leginkább az, hogy a valóságban hogyan történnek a dolgok.

Szántó F. Zoltán, az Agóra laborvezetője és munkatársa, Szabó Zsuzsanna — Zsazsa varázsolta el a gyerekeket.

— Nem fizikaórát tartottunk, hanem látványszínházat hoztunk a gyerekeknek. A különféle kísérleteket köntösbe öltöztetjük — középkori, ókori történésekbe ágyazzuk —, és mai szóval élve felturbózzuk, azaz nemcsak bemutatjuk a kísérleteket, hanem körítést is teszünk hozzájuk, valamint külön látványelemeket használunk, és minden kísérlethez valamilyen zenét is illesztünk. Próbáljuk jutalmazni is a gyerekeket — tanórán elképzelhetetlen, hogy például cukrot adjunk az aktív tanulóknak. Az a cél, hogy minél több diákot bevonjunk az előadásba, élvezhetővé, látványossá tegyük a nehezen megfogható dolgokat, mint amilyen a természettudomány, a fizika, a kémia. 2017-ben alakult meg a látványszínházunk, ez az első magyar fizika-látványszínház, és mintegy harminc fellépés van mögöttünk.

A közönség a mindennapokban hasznosítható tudásra is szert tett. A jelenlevők saját szemükkel láthatták, milyen nagy energiával bír a lézer: a varázsló ugyanis egy gyufára irányította, mely meggyulladt — így minden bizonnyal egy életre megértették, miért nem szabad ember vagy állat szemére irányítani. Kísérletek között és közben egyébként hagyományos iskolai körülmények közepette nehezen megérthető és megjegyezhető definíciók és szabályszerűségek is elhangzottak. Az előadás kísérletek sorából állt, és szinte mindegyikhez segítségül hívtak valakit a publikumból. Mindenki érdeklődött, majdnem kiestek a székből kisebbek és nagyobbak, olyan lelkesek voltak.

Bimbó Emma és Bata Blanka végzős középiskolásokat is lenyűgözték a látványos, tüzes, lézeres produkciók. A lányok elmondták, érdekes volt számukra a bemutató, lekötötte a figyelmüket, bár tananyagát tekintve szerintük inkább az általános iskolásoknak való.

A szegedi Agóra látványszínháza nem először jár Vajdaságban — bő három évvel ezelőtt szintén Magyarkanizsán és Szabadkán tartott előadást a varázsló és segédje. Ha szeretik az érdekesen tálalt tudományt, a hírös városban járva jegyet válthatnak egy-egy programra. Részletes információt a www.agoraszeged.hu honlapon kaphatnak — itt találtam az alábbi sorokat is az intézményről:

Szent-Györgyi városában Szent-Györgyi nevével fémjelezve létrejött a tudomány és a kultúra, a tanulás és a szórakozás, sőt, leginkább a szórakozva tanulás egy olyan fellegvára, amely országosan is páratlan a maga nemében. A négyszintes, hatalmas, különleges, környezetbarát építészeti megoldásokban gazdag épületben szülő és gyerek, nagypapa és unoka, a természettudományok barátai és az „ellenük beoltott” látogatók egyaránt és együtt tehetnek csodálatos utazást a múltba és a jövőbe, a számítástechnika és a biológia világába, és találkozhatnak — hiszen „agóráról” van szó — nemcsak az élményekkel, hanem egymással is.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..