home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Még egy lépés a hulladékgazdálkodás terén
Kartali Róbert
2022.12.13.
LXXVII. évf. 49. szám
Még egy lépés a hulladékgazdálkodás terén

Szabadkán érdemi változások várhatóak a települési hulladék kezelése terén, miután a városi képviselő-testület ülésén módosították az erről szóló rendeletet. Ennek az alapját az teremtette meg, hogy a békovai Regionális Hulladéktároló Kft. megszerezte az egységes környezethasználati engedélyt, így már minden feltétel megvan a nem veszélyes hulladék átvételéhez, kezeléséhez és ártalmatlanításához. A szemét egy része már most a regionális hulladéktárolóba kerül feldolgozásra, jövőre viszont a város összes hulladékát oda szállítják. Amikor ez megtörténik, végre szanálni lehet a város szélén csúfoskodó szeméthegyet.

A Szabadkai Városi Képviselő-testület ülésén 10 napirendi pontot vitattak meg, a legnagyobb figyelem az első kettőt övezte: a települési hulladék kezeléséről szóló rendelet módosítását, valamint a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat működési tervének módosítását.

— A köztisztasági kommunális közvállalat az összegyűjtött hulladék mintegy 30 százalékát már most a békovai regionális hulladéklerakó és -feldolgozó telephelyére szállítja. November 30-ával bezárólag a sándori mocsár területén található szeméttelepre érkező, 50 000 tonnát meghaladó hulladék összmennyiségnek a 30 százaléka került át a regionális tárolóba, de ez az arány hónapról hónapra növekedni fog. Decemberben 40, januárban pedig 50 százalék lesz, ekkorra már munkába állnak az új alkalmazottak is — 5 sofőr és 15 fizikai munkás. A köztisztasági közvállalat a továbbiakban is a regionális hulladékgazdálkodási tervet követve és az illetékes minisztériummal egyeztetve működik majd, és a tervek szerint a 2023-ban a városban összegyűjtött összes hulladék a regionális hulladéktárolóba lesz szállítva — nyilatkozta a sajtónak Slobodan Milošev. A köztisztasági közvállalat igazgatója szerint ez minden városi és peremvárosi helyi közösséget és a városhoz tartozó települést is érint majd Szabadkán. — Kezdetben ez mintegy 4000 háztartást foglal magában, melyeknél megfelelő edények segítségével gyűjtik majd a szemetet. Az év folyamán ez a tevékenység bővülni fog, ahogyan az a költségvetésben elő lesz irányozva, hiszen a tervben 30 millió dinár értékben új hulladékgyűjtő edények beszerzése szerepel. Amikor ezek megérkeznek, szét lesznek osztva a lakosok között. Ezután pedig megkezdődik a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása a regionális hulladékfeldolgozó területére.


Slobodan Milošev

Az igazgató arról is beszélt, hogy a sándori mocsár területén lévő szeméttelepre már elkészült a szanálási és rekultivációs terv. Mint mondta, az előző években a környező vasútépítések nyomvonaláról eltávolított hatalmas mennyiségű föld a szeméttelepre került, ami részben megváltoztatta annak látképét. A munka befejezésére a közvállalat pályázni fog — egyedül vagy a várossal —, annak érdekében, hogy teljesen szanálni lehessen a területet, aminek eredményeként a régi szeméttelep megszűnik — tette hozzá az igazgató.

Az vkt-n elfogadott jogtechnikai változtatást a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja is támogatta. Butás Béla tanácsnok felszólalásában rámutatott a regionális hulladéktároló jelentőségére, illetve arra a tényre, hogy a szeméttelep már túlterjeszkedett, és rossz helyen is van, hiszen a közelében sportközpont és lakótelep is található.

Emellett több közvállalat programmódosítása is napirenden szerepelt, valamint négy személyi kérdésről is döntöttek a városi képviselő-testület 29. rendes ülésén. Mint kiderült, ebben a hónapban még egyszer ül össze a testület, december 22-én, amikor is elfogadják majd a város jövő évi költségvetését.


Butás Béla

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..