home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Még a kerítés is kolbászból volt
Tóth Tibor
2023.11.30.
LXXVIII. évf. 48. szám
Még a kerítés is kolbászból volt

Szombaton senki sem maradt éhen Adorjánon, tizenkettedik alkalommal tartották meg ugyanis a település legnevesebb eseményét, a nemzetközi Hurka- és Kolbászfesztivált. Korábban soha ennyi csapat nem nevezett be.

Az idén 135 vajdasági, magyarországi, székelyföldi és felvidéki társaság versengett, hogy elnyerje a legfinomabb hurka és kolbász készítőjének járó címet. A rendezvény ezúttal is több mint 10 000 embert vonzott a mintegy 1000 lakosú, Tisza menti faluba.

A fesztivál már a kora reggeli órákban megkezdődött, amikor hagyományos módon levágták és szalmával megpörkölték a disznót, majd a csapatok megkapták az 5 kg kolbászba való húst és a hurka elkészítéséhez szükséges, szintén 5 kg belsőséget, valamint a fél-fél disznófejet. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Borsos Csaba, a fesztivál megálmodója és fő szervezője köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, tizenkét éve nagyot álmodtak, ami mára valósággá vált, és a fesztivál évről évre egyre nagyobb látogatottságnak örvend. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár elmondta, nagyon fontos a termelőkkel, polgárokkal való közvetlen beszélgetés, melyre az ilyen rendezvények kiváló alkalmat adnak. A gazdáktól több olyan információhoz jutnak, amelyet beépíthetnek a következő évi költségvetésbe, így segítve a termelőket abban, hogy itthon maradjanak, és élhető faluban gazdálkodjanak. A köszöntők elhangzása után a csapatok felkötötték kötényeiket és megkezdték a munkát. A hagyományos módon, saját recept alapján bekevert kolbászhúst és hurkát tizenhárom fős bírálóbizottság értékelte, melynek tagjai az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és az Első Vajdasági Fehérasztal Lovagrend soraiból kerültek ki.


Hagyományos pörkölés a reggeli órákban

Adorján egyik testvértelepülése, a magyarországi Csanytelek csapata harmadik alkalommal vett részt a Hurka- és Kolbászfesztiválon.

— Az egyszerűségre törekszünk, tehát a hagyományos paraszti ízeket próbáljuk használni. Fiatal böllérrel érkeztünk, aki el tudja készíteni a régi ízvilágú ételeket. A kolbászhúsba fűszerpaprikát, sót, borsot, köményt teszünk, ahogy őseinktől tanultuk. A sok jó csapat között kevés esélyünk van megszerezni az első helyet, de nem is ezért jöttünk, számunkra fontosabb, hogy régi barátainkkal találkozhatunk és beszélgethetünk — mondta még a fesztivál elején Erhard Gyula, Csanytelek polgármestere, ekkor még nem sejtve, hogy az abszolút győztesnek járó címet ők nyerik el.


Kolbásztöltés

Székelyföldről, a Kovászna megyében fekvő Csernátonról hatodik alkalommal érkezett csapat Adorjánra. Mind a négyen serényen tevékenykedtek az asztal körül, amikor megszólítottam őket.

— A hurkába vér, hagyma, alma, paprika, bors, só, rizs, csombor (borsikafű) és belsőségek kerülnek, a kolbászba pedig fokhagymát, sót, borsot és pirospaprikát teszünk. Arány nincs, nem mérünk semmit, a kolbászt és a hurkát kóstolás alapján állítjuk össze — mondta Handra Szende Melinda, és már folytatta is a munkát.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is, és elmondta, kétszer hatodik alkalommal tartják meg ezt a fesztivált, mely igazi közösségépítő rendezvénnyé vált.

— Borsos Csabának elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ez a rendezvény létrejött, a mi feladatunk pedig, hogy az ilyen eseményeket támogassuk. Az ilyen és ehhez hasonló összejövetelek alkalmat adnak az emberekkel való beszélgetésre, például a Prosperitati Alapítvány néhány napja megjelent három új pályázatáról, a házvásárlási, valamint a cégeknek és kistermelőknek kiírt pályázatról — emelte ki Pásztor Bálint.

Délután 1 órára elkészült a 10 000 adag hurka és kolbász, melyet a szervezők az eseményre látogatók között osztottak szét, majd az Első Vajdasági Fehérasztal Lovagrend ceremóniája következett, mely során új lovagokat avattak, és több kitüntetést adtak át. A bor tagozaton Bálint Ákost és Vass Zoltánt ütötték lovaggá, a gasztronómiai tagozaton Oravecz János, Oravecz József, Kenyeres Dénes és Bihacsy László, a cukrász tagozaton Makrinov Richárd vált lovaggá, vendéglátóipari tevékenységéért pedig Dragan Stojanac. Első ízben adták át az Arany Nagykereszt kitüntetést, melyet Borsos Csaba, Telek József és Ments András vehetett át. A közelmúltban elhunyt Pásztor Istvánnak posztumusz emlékdíjat adományoztak alázatos és segítőkész munkájáért, melyet az Első Vajdasági Fehérasztal Lovagrendért végzett. Az emlékdíjat Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke vette át.

— A vajdasági magyar közösség a legnagyobb tartóoszlopát veszítette el Pásztor elnök úr személyében. Összetartunk, egységesek vagyunk, a közösséget megőrizzük, és úgy dolgozunk, ahogy elnök úr dolgozna, és a közelgő választásokon olyan eredményeket szeretnénk elérni, amire ő is büszke lenne. Bármennyire is nehéz, a munkát folytatnunk kell. Adorján bemutatta, hogy hagyományainkat miként lehet a turizmus és a településmarketing szolgálatába állítani. A Tartományi Kormány munkájának köszönhetően az elmúlt négy évben mintegy 1000 ilyen és ehhez hasonló rendezvényt támogattunk Vajdaság-szerte, 100 millió dinár értékben. Továbbra is szeretnénk, ha erős érdekképviseletünk lenne a tartományban, a köztársasági parlamentben és kormányban egyaránt. A rendezvényeket járva azt tapasztalom, hogy egységes a vajdasági magyar közösség, amiről december 17-én is tanúbizonyságot kell tennünk — mondta Juhász Bálint.


Az eseményre az idén is több mint 10 000-en látogattak Adorjánra

Az eredményeket a késő délutáni órákban hirdették ki. A zsűri döntése értelmében a legfinomabb hurkát a székelyföldi Csernáton csapata készítette, a második helyen a szabadkai Vagányok, a harmadikon a martonosi Kis Séf csapat végzett, a legjobb kolbász készítőjének járó serleget és oklevelet pedig az adai Nyilas csapat vehette át, megelőzve a csantavéri Maja mindkét csapatát. Különdíjban a felvidéki Negyed község, az egri Pásztorhús csapata és Balotaszállás Önkormányzatának küldöttsége részesült, az összesített pontszámok (a legjobb hurka és kolbász pontszámait összeadták) alapján pedig a fesztivál abszolút győztesének, a bajnokok bajnokának a magyarországi Csanytelek Önkormányzata bizonyult. A díjazottak értékes nyereményekben (a fődíj kétvasú eke volt) részesültek.

A XII. Hurka- és Kolbászfesztivált mezőgép-kiállítás és kirakodóvásár gazdagította, az esemény pedig az Apostol együttes, Bunyós Pityu és az Edda Művek fellépésével ért véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..