home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya
MTVA
2021.01.25.
LXXVI. évf. 3. szám
Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.

Az elmúlt két évben január 1-jén a nézők a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indíthatták az újesztendőt. Népszerű zeneműveket hallhattak az érdeklődők, Magyarország legkiválóbb karmestereinek irányításával. A hagyomány jövőre is folytatódik, a 2022-es évet is csodálatos dallamokkal köszönthetjük, az est karnagya ezúttal Medveczky Ádám lesz.

 

„A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához fűződő kapcsolatom régmúlt időkbe nyúlik vissza, amikor még mint ütőhangszeres kisegítő játszhattam ebben a nagyszerű együttesben. Első hanglemezem felvétele szintén a Rádiózenekarhoz fűz, de ők voltak ott velem a MTV I. nemzetközi karmesterversenyén is. Buzdításuk, szeretetük nagyban hozzásegített az ezüstéremhez. Aztán 1980-ban egy hosszabb amerikai turnén még közelebb kerültünk egymáshoz. De a sok közös munka mellett az igazi maradandó értéket az jelenti számomra, hogy a zenekar régi és jelenlegi tagjai között is sok jó kollégára, barátra tettem szert. Megtiszteltetés számomra, hogy a 2022-es esztendőt elindító hangverseny karnagya lehetek, nagy örömmel várom” – árulta el a Kossuth-díjas karmester.
 

A mellékelt fotón Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester látható 2015. április 7-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

Az Újévi nyitányt a tervek szerint a közmédia két csatornája, a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna is közvetíteni fogja.

 

„Fontosnak tartom, hogy az Újévi nyitány a Zeneakadémián igazi ünneppé, valóban hagyománnyá váljon, hiszen érezzük, hogy várják a zeneszerető emberek. Az első két hangverseny nagy sikert hozott, a közönség nagyon hálás volt értük, nem is lehet kérdés a folytatás. Boldogok vagyunk, hogy a zenekarunkat 2022 első napján Medveczky Ádám fogja vezényelni. Rendkívüli megtiszteltetés vele dolgozni, igazi szakmai tekintély, aki követendő példa a magyar zenészek nemzedékei számára, és nem utolsó sorban emberként is hiteles. 2021-ben a 80. születésnapját fogja ünnepelni, kívánom, hogy emlékezetes ajándék legyen számára a közös munka – abban biztos vagyok, hogy a zenekarunknak különleges élmény lesz” – mondta Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője és a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

 

A koncertnek ezúttal is a Zeneakadémia nagyterme ad otthont, az impozáns helyszínt a magyar zeneművészet fellegváraként ismerik világszerte.

 

„Kiváló együttműködés érett hagyománnyá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a közmédia és  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara között azután, hogy az együttes számos maradandó élményt szerzett a muzsika kedvelőinek az elmúlt években is a Zeneakadémián. Az ifjú tehetségek játékában a tradíció és az újító szemlélet együttes ereje nyilvánul meg, fellépésük a gazdag tapasztalatú művészekkel nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz, és olyan szívet melengető harmóniát teremt, amely a legendás esztendőindító koncertek sorába emeli az Újévi Nyitányt a Zeneakadémia Nagytermében” – tette hozzá Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..