home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Médiatalálkozó és új könyv
Tóth Lívia
2018.12.15.
LXXIII. évf. 50. szám
Médiatalálkozó és új könyv

Médiatalálkozót tartott december 15-én, Zentán, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete.

A BeeHome Közösségi Házban zajló összejövetelen Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese A közmédia jelene és jövője címmel tartott előadást, dr. Molnár Csikós László nyugalmazott egyetemi tanár pedig a kistérségi média nyelvezetéről, a regionális sajátosságokról és a jelentkező hibákról beszélt.  A jelenlévők érdekesnek tartották a témákat és hozzászólásaikkal gazdagították az elhangzottakat. 

Az esemény folytatásában a közönség megismerkedhetett az egyesület eddigi riportkönyveivel, kiemelve a Délvidék felfedezése sorozat Maradék maradéka című harmadik kötetét, amely most került ki a nyomdából. A kiadvány az egyesület tavalyi riporttáborában készült írásokat tartalmazza. A vajdasági, erdélyi és budapesti újságírók Újvidéken, Tekián, Karlócán, Maradékon, Satrincán, Dobradópusztán, Tiszakálmánfalván, Piroson, valamint Zalánkeménen jártak és dolgoztak. Az Írások, fényképek, beszélgetések alcímet viselő összeállítást a szerzők szeretettel ajánlják az olvasók figyelmébe.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete ugyanezen a napon, este hét órától tervezte a könyv bemutatóját Maradékon, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Sajnos, az áldatlan útviszonyok miatt a rendezvényt el kellett halasztani.

„Itt az ember szeret leülni és elbeszélgetni az Istennel. Egyszerűen, emberként, alázattal, azon a nyelven, amelyikben van angyal, kenyér, család, vétek, bánat és miatyánk, ördög és mennyország. Itt az ember testvérként kezeli, dologidőben magával viszi, néha mégis úgy tűnik, szabadságon van, messze jár az Isten. Néha úgy tűnik, más tervei vannak, és itt idegen helytartókra bízta az őrangyalokat, a túlvilág kulcsait és az embert. Így lesz Oče naš a Miatyánk és Blažena djevica az Isten anyja. Itt az imájában gyakran összezavarodik és elhallgat az ember, mogorva lesz, végül otthagyja a rá szabott helytartót, és önmagában keresi meg és féli az Istent” – olvashatók a kötet fülszövegében Léphaft Pál gondolatai, amelyek jól jellemzik azt a világot és hangulatot, amely a Maradék maradéka című kötet szövegeiben jelenik meg.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete rendezvényei és projektumai a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Zenta község önkormányzata támogatásával valósulnak meg.

A szerző és Máriás Endre felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..