home 2023. február 09., Abigél napja
Meddig még?
Kartali Róbert
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
Meddig még?

Az elmúlt hét legfontosabb híre, hogy illegális bevándorlók lövöldöztek gépfegyverekkel egymásra Horgos központjában. A két migránscsoport közötti véres leszámolást egy helyi polgár örökítette meg mobiltelefonjával, de egy másik biztonsági kamerás felvétel is előkerült, melyen jól kivehetően látszik, hogy a migránsok lőfegyverrel a kezükben sétálnak Horgos utcáin. A történtek után a hivatalos jelentések egy sérültről adtak hírt, mely szerint egy húszas éveiben járó fiatalember két mellkasi, golyó általi sérülést szerzett. Később több sebesült is előkerült, így már hat sérültet tartanak számon a horgosi lövöldözés után. Gépfegyvereket is találtak a rendőrség emberei, akik a leszámolás óta folyamatosan járőröznek Horgoson. A településről és a környező tanyákról több mint ezer migránst szállítottak el.

A nyáron Szabadkán történt hasonló eset, amikor éjszakai lövöldözésre riadtak fel a makkhetesiek. A hivatalos állásfoglalás szerint csupán egy halálos áldozata volt a lövöldözésnek, de mindenki szerint tucatnyi hulla és még több sérült volt az erdő mélyén. Akkor a csendőrség Szabadka környékén szedett össze több száz illegális bevándorlót, és szállította el valamelyik dél-szerbiai befogadóközpontba.

A lakosok a szabadkai eset után hetekig szerveztek tüntetéseket, előbb Makkhetes központjában, később a város főterén, de mivel senki még csak válaszra sem méltatta a tömeget, látva az érdektelenséget, egyre kevesebben gyűltek össze. A történtek lassan a feledés homályába merültek, ám a horgosi események miatt újra aktuális lett a probléma, sőt, égetőbb, mint valaha. A migránsok itt folytatják háborújukat, a mi utcáinkon és erdőinkben lövöldöznek egymásra, a nagy menekülés hevében valószínűleg elfelejtették levetkőzni magukról a harci modort. A kérdés, hogy a Nyugat vajon ezek után is a potenciális munkavállalókat látja-e bennük.

A történéseket elemezve Bratislav Gašić belügyminiszter nyilatkozatán is érdemes elgondolkodni, aki arról beszélt, hogy minden polgár biztonságát szavatolni fogják az egész ország területén. Nem ártana, főleg, mivel az országunk alkotmányában is benne foglaltatik, hogy mindenkit megillet a személyi szabadságához és biztonságához való jog, valamint a tulajdon és a jogszerűen szerzett egyéb vagyoni jogok békés élvezete.

A szabadkai lövöldözés után szép lassan visszaszivárogtak a migránsok a határ menti övezetbe, kérdés, hogy a mostani horgosi eset után mennyi nyugalommal teli idő adatik majd meg a helyieknek. De rengeteg további kérdés is megfogalmazódik, melyek közül a legfontosabb, hogy mégis meddig halogatják még a probléma tartós rendezését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..