home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Maximalizálták a községi közigazgatás dolgozóinak létszámát
Tóth Péter
2016.03.21.
LXXI. évf. 11. szám
Maximalizálták a községi közigazgatás dolgozóinak létszámát

Legfeljebb 40 személyt foglalkoztathatnának a kishegyesi községi közigazgatásban a törvényes előírásokkal összhangban. Mivel jelenleg csak 35 állandó foglalkoztatott szerepel a listán, nincs munkaerő-felesleg, senkit sem kell elbocsátani. A még érvényben lévő létszámstop miatt azonban a hiányzó öt személy foglalkoztatását sem engedélyezték. A községi képviselő-testület vita nélkül fogadta el az alkalmazottak maximális létszámára vonatkozó határozati javaslatot.

Ha a közigazgatáson kívül a községi alapítású közvállalatok és intézmények foglalkoztatottjainak számát tekintjük, összesen 122 személyt lehetne alkalmazni. Mivel most 105 dolgozó van — a már említett létszámstop miatt —, ennyi is marad. Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a minisztériumok által előírt paraméterek alapján készült el a maximális létszámról szóló jelentés. Az önkormányzatban öt alkalmazottal kevesebb van, mint amennyit a 2015-ben megszabott kritériumok alapján alkalmazni lehetne. Ezek szerint a kishegyesi azon ritka önkormányzatok közé tartozik, amelyeket nem terhel az a rendkívül kellemetlen feladat, hogy néhány dolgozónak felmondjon.

Az ülés napirendjén szerepelt még különféle ingatlanok használati jogának térítésmentes átruházása községi alapítású intézmények javára. Ezt a törvény előírja, és ennek szellemében hozták meg a határozatokat. A községi választási bizottság mandátuma február végén lejárt, ezért újat kellett kinevezni. Az új Községi Választási Bizottság kinevezése körül nagyobb vita alakult ki. A szabályzat szerint ugyanis azok a pártok és csoportosulások delegálhatnak képviselőket a bizottságba, amelyeknek van képviselői csoportjuk. A választások utáni első felállás óta azonban néhány képviselő frakciót váltott, illetve kilépett a frakcióból, vagy úgy döntött, független képviselőként folytatja a munkáját. Ezért nem volt mindenki számára egyértelmű, hogy hány képviselői csoport felel meg a feltételeknek.

A szóban forgó ülésen kinevezték az állami földek bérbeadását lebonyolító bizottságot is. Az ülésen ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy törvényes kötelezettség az illetékes bizottság kinevezése, de árverésre valószínűleg nem is kerül majd sor, hiszen az érvényben lévő törvények szerint az állattartóknak bérleti előjoguk van. A jelenlegi tényállás pedig azt mutatja, hogy az előjogok tiszteletben tartására nem lesz elegendő állami földterület.

A testület elfogadta a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. és Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalatának idei munkatervét. A Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója, Kikity Andrea tartott vitaindítót, melynek keretében ismertette az építkezés állását. Az épülő új hulladéklerakó telep a Szabadka város, illetve a Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Csóka és Törökkanizsa községek területén élő lakosok számára teszi lehetővé a kommunális hulladék biztonságos elhelyezését. Az Európai Unió mintegy 20 millió eurót szánt erre a beruházásra. Ez az egyik legnagyobb projektum, melyet az Európai Unió finanszíroz Szerbiában. A Regionális Hulladékgazdálkodási Központ kiépítése tavaly júliusban kezdődött meg, a munkálatok befejezése 2017 elejére várható.

A képviselők ezenkívül megismerkedhettek a rendkívüli helyzetek törzskarának múlt évi munkájával és az idei terveivel is. A Dr. Márton Sándor Egészségház igazgatóbizottságának elnökévé pedig dr. Kósa Endrét nevezték ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..