home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Maszkban máris szebbek vagyunk?
Tóth Péter
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
Maszkban máris szebbek vagyunk?

Korábban szokatlan és furcsa látvány volt vidékünkön, ha valaki maszkban jelent meg. Az utóbbi két év azonban sok mindent megváltoztatott a fejekben. Úgy tűnik, ez a maszk viselésének megítélésére is érvényes.

Megjelentek a logókkal díszített, virágos, macis vagy éppen kiselefántos, a tarka és egyszínű maszkok, de még világnézetre utalót is látni lehet. Azt viszont nem mindig lehet tudni, hogy ki van a maszk mögött. Amikor maszkban, szemüvegben és ilyenkor a hideg miatt többnyire sapkában látjuk ismerőseinket, rokonainkat, gyakran rá sem jövünk, hogy valójában kivel találkoztunk.

Brit tudósok (kik mások?) tárták fel állítólag egy valójában nem reprezentatív felmérés keretében, hogy a többség mostanra már vonzónak találja azon embertársainkat, akik maszkot viselnek. A Cardiffi Egyetem kutatói meglepve tapasztalták, hogy a férfiak és a nők is szebbnek tűnnek, ha az orvosi maszk eltakarja az arcuk alsó felét. A The Guardian közölte a kutatási eredményeket, és ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a divatos arcmaszkokat gyártók bizonyára meglepődtek, hiszen a felmérés arra is rámutatott, hogy az emberek az eldobható, kék színű maszkkal letakart arcot tartják a legvonzóbbnak.

Dr. Michael Lewis, aki a Cardiffi Egyetemen az arcok észlelésének pszichológiájával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, elmondta, hogy a világjárvány előtt végzett kutatások azt az eredményt hozták, hogy az orvosi arcmaszkok csökkentik a viselőjük vonzerejét — akkor ugyanis általában valamilyen betegséggel hozták összefüggésbe a maszkviselést. A járvány körülményei között szerzett tapasztalatok viszont változásokat generáltak a fejekben. A szóban forgó tanulmány szerint a kék maszk viselését az egészségügyi dolgozókhoz, orvosokhoz társítja a többség képzete. Egy olyan időszakban, amikor veszélyben érezzük magunkat, megnyugtatónak találhatjuk az orvosi maszk látványát, és ezért találhatjuk vonzóbbnak a viselőjét.

A jelek szerint tehát a világjárvány hatására immár máshogy ítéljük meg a maszkviselést, hiszen nem azt gondoljuk, hogy az illetőnek betegsége van, és ezért távol kell tartanunk magunkat tőle. A maszkkal takart arc most már bizalomgerjesztővé vált. Ez összefügg az evolúciós folyamatokkal, azzal is, hogy miként választjuk ki a partnereinket. A betegség és a betegségre utaló jelek nagy szerephez juthatnak a párválasztásban. A primitív népeknél is megfigyelhető a hasonló magatartás, de a történelem folyamán is mindig ez volt jellemző. A tetoválás, a testékszerek, más korokban a dús hajkoronát helyettesítő vagy annak látszatát keltő parókák és egyéb „kellékek” számítottak vonzó kiegészítőknek.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy a maszk azért teszi vonzóbbá az embereket, mert a szemre irányítja a figyelmet. Arra is hivatkoztak, hogy más tanulmányok korábban már kimutatták, hogy az arc bal vagy jobb felének eltakarása is vonzóbbá teszi az embert. Ennek oka az lehet, hogy agyunk ilyenkor „önműködően” kitölti a hiányzó részeket, képzeletünk pedig szebbet feltételez a valóságnál.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..