home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Masterclass — szupersztárokkal
Zvekán Péter
2020.09.23.
LXXV. évf. 38. szám
Masterclass — szupersztárokkal

A Masterclass egy online vállalkozás, mely több témát ölel fel. Található itt főzés, sport, írás, zene és még sok más. Az alapelképzelés az, hogy a világon már jól ismert embereket kérnek fel arra, hogy készítsenek online leckéket a saját szakterületükről. A feliratkozók ezeket a 10—25 részből álló órákat tudják megtekinteni, ami nem feltétlenül működik úgy, mint egy képzés, inkább arra jó, hogy betekinthessünk a nagyok világába, gondolkodásmódjába. Amikor főzésről van szó, akkor például Gordon Ramsay a tanár, film témában Martin Scorsese tart órákat, zenéből pedig Santana, Timbaland, Deadmau5 vagy Armin van Buuren. Utóbbi kettőről írok az alábbiakban.

Deadmau5

Deadmau5, vagy eredeti nevén Joel Thomas Zimmerman, egy kanadai producer/DJ, aki jelenleg az egyik legjobban fizetett előadó az elektronikus zene világában. Jellegzetessége, hogy fellépésein egy egérfej formájú sisakot visel, így takarva el az arcát, ahogyan például ezt a Daft Punk vagy Marshmello is teszi. Elmondása szerint sohasem tudta legyőzni a túlzott izgalmat, melyet a tömeg láttán érez, így azt a megoldást választotta, hogy inkább elrejtőzik.

Szerinte a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját hangzását, amit rengetegféleképpen lehet elérni. Mint kiderül, az ő munkájának 90 százaléka abból áll, hogy valamilyen új hangot keres. Ezt egy hatalmas fal méretű analóg kompresszorral és mindenféle kütyüt tartalmazó rendszerrel éri el úgy, hogy a végén mindent összekever a digitális technikával. Igazából hasonló analóg technikával dolgozott Jean-Michel Jarre is, így azért kapunk egy képet, hogy mi mindent lehet kihozni egy ilyen rendszerből.

A hangzás mellett a dallam is fontos. Van, aki például tud zongorázni, és neki könnyebb a dolga, mert mindent el tud rajta játszani. Ő sajnos nem, így kénytelen a zeneprogramjában hangokat rajzolgatni, ami időnként egy kicsit frusztráló tud lenni számára, de a végén mindig kialakul az, amire gondol. Nyilván, hiszen tízezrek partiznak rendszeresen a fellépésein, ráadásul eddig hat Grammy-jelölést is kapott.


Armin van Buuren

Armin van Buuren egy holland származású trance zenei producer, aki 1995 óta bombázza a világot a jobbnál jobb dalokkal, és akit eddig ötször választottak meg a világ legjobb DJ-ének.

A többi közt egy olyan fontos elemre helyezi a hangsúlyt az óráin, mint a fokozás. Ez a klasszikus értelemben vett rádiós daloknál is jelen van, de igazán a nagy fesztiválokon működik. Ez az, amikor érezzük a feszültséget, hogy valami történni fog, és már tudjuk, hogy közeledik az a bizonyos pillanat, amikor megkapjuk a várva várt dropot! A közönség ilyenkor tombol, visít, és amikor elérkezik a drop — Armin szerint a jutalom —, akkor jöhet az igazi katarzis! Igazából ez is művészet.

Persze sokakhoz hasonlóan ő is hangsúlyozza, hogy mindenkinek meg kell találnia saját magát a zenében, hiszen csak akkor lehet érvényesülni, és nem kell félni a kudarcoktól. A karrierje kezdetén pincérkedett egy helyen, ahol néha DJ-ként is fellépett. Ezekre az alkalmakra néha elvitte a saját dalait is, és izgatottan várta az emberek reakcióit, hogy mit szólnak az újdonsághoz, de általában semmi sem történt. Utólag belátta, hogy nyilván nem volt jó, amit csinált, de olyankor vissza kell menni a stúdióba, és tovább dolgozni. Kitartása oda juttatta, hogy napjainkban ő az egyik legnagyobb, akitől valóban csak tanulni lehet.

Valahol ez is a Masterclass lényege. Hangsúlyozom, nem úgy kell felfogni, mint egy képzést, inkább úgy, hogy belelátunk a sztárok életútjába és gondolkodásába, ha pedig ebből egy ötletet vagy gondolatot tovább tudunk vinni magunkkal, akkor már megérte!


Kép: upload.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..