home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Másodszor került Csantavérre az ÁMV Vándordíja
Kartali Róbert
2022.05.26.
LXXVII. évf. 21. szám
Másodszor került Csantavérre az ÁMV Vándordíja

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulói voltak a legsikeresebbek a múlt héten megrendezett Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén. A Vándordíjat De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke szerdán adta át a csantavéri iskola diákjainak.

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete immár 20. alkalommal szervezte meg a vajdasági szintű, a Magyar Nemzeti Tanács által nemzeti jelentőségűvé nyilvánított és a szerbiai oktatási minisztérium által elismert rendezvényt. A jubileumi vetélkedőn, melynek ismét a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola adott otthont, 46 vajdasági oktatási intézmény mintegy 580 diákja mérettetett meg 10 kategóriában.


De Negri Ibolya

— Az első Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője 2001-ben lett megrendezve, három magyar szakos, gyakorló pedagógus kezdeményezésére. A célja az volt, hogy legyen egy színvonalas, legális vetélkedő a vajdasági magyar általános iskolás diákok számára, ahol összemérhetik tehetségüket, készségüket, tudásukat. 1996-ban kérelmezte az ÉMPE a szerbiai oktatási minisztériumnál a rendezvény akkreditálását, melyre várni kellett néhány évet, míg 2001-ben jóváhagyták. A vetélkedő elsődleges célja az anyanyelvi nevelés elmélyítése, írásbeli és szóbeli nyelvhasználata, valamint a társművészetekben kiemelkedő teljesítményre képes tanulók számára versenylehetőség teremtése. Az ÁMV kizárólag általános iskolások vetélkedője 1. osztálytól a 8. osztályig, a döntőt iskolai verseny előzi meg, hiszen korosztályonként egy-egy tanulót nevezhetnek be a 10 kategóriába. Öröm számunkra, hogy az érdeklődésnek köszönhetően fenn tudjuk tartani a folyamatosságot, a minden évben megrendezendő ÁMV pedig a felkészítő tanároknak is egy biztos támpont, melyre az iskolaév elejétől kezdve készíthetik tanulóikat — összegezte lapunknak De Negri Ibolya.


Kecsenovics Szabó Dóra

Az ÉMPE elnöke a Vándordíj átadásakor gratulált a csantavéri diákoknak, és megköszönte az együttműködést a felkészítő tanároknak, mondván: őrizzék egy évig a Vándordíjat, jövőre pedig küzdjenek meg érte újra.

— Az iskolából nagyon sok diák vett részt az idei versenyen — nyilatkozta lapunknak Kecsenovics Szabó Dóra, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola magyartanára. — Nagyon sok kategóriában mérettettük meg magunkat, három színjátszó csoportot vittünk, voltak környezetnyelves szavalóink, volt az anyanyelvi versmondásra, prózamondásra is bejelentve tanuló, a képzőművészeti pályázaton és a fogalmazás-vers írás kategóriában is részt vettük, valamint a zene téren is három tanulónk mérettetett meg. Nagyon szép eredmények születtek annak ellenére, hogy szoros volt a mezőny. Volt olyan kategória is, amelyben nem sikerült helyezést elérni, de aki az ÁMV-n részt vesz, az már győztesnek számít, mert az iskolából is a legjobbakat delegáltuk. Alsóból volt egy harmadik helyezett versmondónk, egy elsős kislány, aki nagyon ügyesen szerepelt. A színjátszók közül az anyanyelvi felsős színjátszók harmadik helyezést értek el, az idegen nyelvű színjátszók, Rekić Muci Natália tanárnő vezetésével, angol nyelven adtak elő egy színdarabot, és elsők lettek. Azok a tanulók, akik a magyart mint környezetnyelvet tanulják, szintén elsők lettek színjátszás kategóriában, valamint a környezetnyelves versmondóknál lett egy első és egy második helyezett.

A tanárnő elmondta, hogy a versenyen való részvételt hosszú előkészületi munka előzi meg, a színjátszók esetében kiválasztják a darabot, és megnézik, kik azok, akik szeretnek szerepelni, meghatározzák a hozzájuk illő szerepet. Hozzátette, ez a gyerekeknek egy nagyon jó szakköri kikapcsolódás volt. A diákok a versenyen szerzett sikerélményeknek köszönhetően minden évben várják a jövő évi megmérettetést.

Pletikoszity Lara hetedik osztályos tanuló a színjátszó kategóriában vett részt, Kuzmanovszky Dér Bernadetta és Zvekić Sonja tanárnők készítették fel, és A nyelvek utazása című darabot adták elő. Mint mondta, hónapokon keresztül készültek, és a vetélkedő előtti időszakban majdnem mindennap próbáltak, legtöbbet az iskolában, de volt, hogy még tanítás után is. Lengyel Ádám hetedik osztályos tanuló az általános műveltségi kategóriában indult. Mint mesélte, húsz feladatot kaptak különféle tantárgyakból, utólag visszagondolva a kérdések könnyűek voltak, de helyezést sajnos nem ért el, jövőre inkább szavalni fog.


Szabó Gábor

A Vándordíj második alkalommal került a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolába, ami hatalmas öröm, hiszen kilenc évvel ezelőtt volt itt legutóbb — nyilatkozta lapunknak Szabó Gábor igazgató. Elmondta, minden évben úgy indulnak a vetélkedőre, hogy elhozzák a díjat, és most ez szerencsére sikerült is. Egy egész autóbusznyi kistehetség indult el Csantavérről az egész év legfontosabb versenyére, a pedagógusok minden esztendőben már szeptembertől készítik fel a diákokat. Hozzátette, a gyerekek hatalmas izgalommal várták a versenyt, az iskola pedig nagyon büszke rájuk.

Az ÁMV-n bemutatott darabokkal a diákok a helyi színházteremben is fellépnek majd, továbbá a verseket is elszavalják és a fogalmazásokat is felolvassák, melyekkel az ÁMV-n szerepeltek, sőt, az énekesek is bemutatkozhatnak — tudtuk meg a csantavéri iskolában.

— Az iskolánkkal párhuzamosan működik a Kobzart Polgárok Egyesülete, melynek az iskola tanulói is tagjai. Ennek a civil szervezetnek lesz egy évzáró előadása június 16-án, 18 órakor a csantavéri színházteremben, ahol az összes, ÁMV-n szerepelt diák és az iskolaév alatt bármely ágazatban sikereket elért tanuló fel fog lépni, bemutatva tudását a nagyközönség előtt — tette hozzá az iskola igazgatója.

A csantavéri diákok felkészítő tanárai Zélity Edit, Kuzmanovski Dér Bernadetta és Zélity Sonja, Rekić Muci Natália, Tóth Anita, Szedlár Barna Rózsa, Ozsvár Ildikó, Lengyel Andrea és mgr. Kecsenovics Szabó Dóra voltak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..