home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Másodszor a világ tetején
Tóth Tibor
2022.01.10.
LXXVII. évf. 1. szám
Másodszor a világ tetején

A zentai Kéri Valentina aranyérmet nyert az olaszországi Jesolóban megrendezett kick-box világbajnokságon. A 65 kg-os súlycsoportban indult versenyző a második világbajnoki címét nyerte, mivel a 2017-beli budapesti vb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott, akkor a 60 kg-os mezőnyben, low-kick kategóriában.

Tina tizenhárom éves korában került kapcsolatba a küzdősportokkal: előbb az ökölvívás alapjait sajátította el, eleinte francia boxban (savate) versenyzett, majd ezután tért át a kick-boxra. Az általános iskolában kézilabdázott is, és egy ideig párhuzamosan űzte mindkét sportágat, majd az eredmények miatt inkább a kick-box mellett tartott ki. A szorgalmas és áldozatos munka meghozta a várt eredményt, hiszen Tina többször nyert országos és Balkán-bajnokságot, 2015-ben junior-Európa-bajnok lett, egy évvel korábban vb-ezüstöt szerzett, 2017-ben pedig a rendkívül erős, tizenkét sportolót számláló mezőnyben szerezte meg élete első világbajnoki címét. A koronavírusos időszakban sajnos a megszokottnál sokkal kevesebb versenyen vehetett részt, így nem tudott annyi meccsrutint szerezni, mint a korábbi években.


Kéri Valentina

— A hazai viadalokat mind megnyertem, beleértve az országos bajnokságot és a kupaversenyeket is. Májusban edzőmmel, Halász Mihállyal, aki a kezdetek óta egyengeti pályafutásom, a horvátországi Karlovacra utaztunk. Ott mindhárom ellenfelemet legyőzve megnyertem az Európa-kupát, majd szeptemberben, szintén három győzelemmel, a budapesti világkupán sem találtam legyőzőre. A felsorolt versenyek ellenére úgy éreztem, kevés meccssorozat áll mögöttem a világbajnokság előtt — mondta Tina.

A világbajnokságon három alkalommal kellett ringbe lépnie, az első mérkőzésén egy északmacedón lány várt rá a negyeddöntőben.

— Kiderült, hogy az északmacedónok Belgrádban csatlakoznak hozzánk, és egy busszal utazunk Olaszországba. Már akkor megtudtam, ki ellen fogok küzdeni. Nem szeretek a ringbe lépés előtt találkozni az ellenfeleimmel, nem is szoktam megnézni az eredményeiket, az a legjobb, ha nem is tudom, kivel kell harcolnom. A mérkőzés nem okozott különösebb gondot, ellenfelem semmi váratlannal nem állt elő, én pedig végig tartottam magam ahhoz, amit Misivel megbeszéltünk. Az elődöntőben a török Aksoy Kübra következett, akitől egy kicsit tartottam, mivel a 2019-beli világbajnokságon egy török lánnyal kezdtem, és veszítettem ellene. A törökök piszkos bunyót művelnek, emiatt különösen nehéz legyőzni őket. Tartottam attól, nehogy 2019 megismételje önmagát, de nem így történt, a győzelemért nem kellett nagyobb erőfeszítéseket tennem. A meccset végig kézben tartottam, Misi tökéletesen irányított a sarokból, és tiszta győzelmet arattam riválisom felett. Ekkor úgy éreztem, hogy a horvát Marija Bodač elleni döntő nagyon sima ügy lesz. Be kell vallanom, egy kissé alábecsültem a képességeit, sokkal könnyebb találkozóra számítottam. Végig szoros, kiegyenlített meccset vívtunk, felváltva vezettünk, mindketten keményen küzdöttünk az aranyéremért. Végül a pontozóbírók 2:1 arányban engem láttak jobbnak, és a legfényesebb érem az én nyakamba került. Az eredményhirdetés pillanatában csodálatos érzések kerítettek hatalmukba. Amikor a főbíró az én kezemet lendítette a magasba, egyfajta megkönnyebbülést éreztem, egy csapásra minden teher lekerült rólam. Arra gondoltam, hogy végre vége, egy szakaszt most lezártunk. Bízom benne, hogy pályafutásom elindul felfelé, mivel az elmúlt néhány évben nem a tervezettek szerint alakultak a dolgok — mondta Tina.


A világbajnoki győzelem kihirdetésének pillanata

Ellenfeleivel korábban sosem mérkőzött. A török és az északmacedón versenyzővel egyáltalán nem találkozott, a horvát lányról viszont utólag kiderült, hogy a 2018. évi Eb-n egy hellyel Tina előtt végzett, és a 2. lett. Az a kontinensviadal sajnos a bírók miatt marad emlékezetes a zentai sportoló számára, mivel az első fordulóban a házigazda szlovák lány elleni mérkőzésén a bírók megkárosították, majd a szlovák és a horvát lány döntőjén szintén a bírók léptek közbe, és a szlovák lányt juttatták a dobogó legmagasabb fokára. Reális bíráskodás esetén valószínűleg már akkor összefutott volna mostani döntőbeli ellenfelével.

Tina főként Szegeden készült fel a világbajnokságra, mivel a magyarországi városban jár egyetemre, és egy squashklubban is dolgozik, melynek van edzőterme, így munka előtt vagy után bármikor tud időt szakítani az edzésre. Felkészülését Halász Mihály mellett Sánta Gergely személyi edző is segítette.


A Jesolóban megrendezett vb-n Szerbia tizenkét érmet, közöttük hét aranyat szerzett

A két világbajnoki cím közül szívének az első a kedvesebb, hiszen akkor mutatkozott be a felnőttmezőnyben, és élete első nemzetközi felnőttversenyén azonnal aranyéremmel térhetett haza.

— A 2017. évi világbajnokságot teljesen másként éltem meg. Akkor szinte fel sem tudtam fogni, hol vagyok, mi történik velem, annyira új volt minden. Olaszországba már rutinosabban utaztunk ki, nyilván tudtam, mire számíthatok, hogyan működnek ezek a világversenyek. A járvány miatt kevesebb meccsem volt az utóbbi években, így a korábban vívott mérkőzésekből, az ott gyűjtött tapasztalatokból próbáltam építkezni. Mérkőzéseimet visszanézve láttam, miben kell még fejlődnöm, mit kell másképp csinálnom.


Edzőjével, Halász Mihállyal (fotók forrása: Kéri Valentina Facebook-oldala)

Az utóbbi időben felröppentek olyan információk, hogy a kick-box felkerül a 2028. évi nyári olimpiai játékok műsorára. Tina ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kick-box küzdőnemei közül nem mindegyik kerülne be a műsorba, értesülései szerint erre a legnagyobb esélye a K—1-nek van.

— Az ünnepek elteltével januárban vágunk bele a keményebb munkába. Kick-boxban az egyik évben világ-, a másikban Európa-bajnokságot rendeznek. 2022-ben a kontinensviadal a fő cél, előtte azonban részt veszek az országos és a tartományi bajnokságon, valamint a különféle kupaversenyeken. Célom minél több meccsrutint szerezni, minél több mérkőzést vívni, és majd meglátjuk, mit tudunk összehozni — mondta a kétszeres világbajnok versenyző.

A zentai Budo Klubban — ahol Tina is kezdte pályafutását, és ahova mindig szívesen visszajár edzeni — jelentős munka folyik, tehát az utánpótlással nem lesz gond, amiről azok a sikerek is tanúskodnak, amelyekről elkövetkező számaink egyikében olvashatnak majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..