home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Második eljövetel
Szerda Zsófi
2021.02.21.
LXXVI. évf. 7. szám
Második eljövetel

Még soha nem jártam az F-ART Galériában. A város központjától távol eső, alternatívnak is mondható kiállítótérben kerültek a falra Kubát Gábor képei. Önálló tárlata a Második eljövetel/Second Coming/Drugi dolazak címet kapta, utalva az evangéliumokra, János jelenéseire, valamint arra, hogy a festőnek ez a második kiállítása.

A műveket az alkotó az elmúlt huszonöt év terméséből válogatta össze, festményeket, rajzokat és grafikákat láthatott a megnyitó közönsége. Nem egy összefüggő sorozatról van tehát szó, sokkal inkább a különböző alkotói korszakok kaptak főszerepet. A kiállítást Kerekes Sándor festő nyitotta meg.

Kubát Gábor az inspirációt több forrásból meríti, hatnak rá a taoista tanok, az irodalom és a zene is.

— Az igazi, új festészeti korszakom 2007-ben kezdődött ezzel a falon is látható pasztellképpel, utána rögtön áttértem az olajra. Leginkább a pszichedelikus ’50-es, ’60-as évek művészete hatott rám, és persze Klimt, az én képeimen az arany azonban nem ünnepélyes hangon szólal meg, sokkal inkább mutatja meg a társadalmunk minden szegletében jelen lévő, undorító, piszkos aranyat — mondta a festő. 

Kerekes Sándor Kubát Gábor második világrajöveteléről, művészeti világba jöveteléről beszélt, kiemelve, hogy a festőnek csak egy opusa van.

— Az alkotási folyamatot nem lehet széttépni. Egy végtelenül intelligens és termékeny emberrel állunk szemben, huszonöt év válogatásának egy részét már láthattuk Palicson 2018-ban. Egy érzékeny alkotóról beszélünk, akinek az írás, a könyvolvasás és a festészet a három fontos foglalkozása. Hogy éppen melyik kerül előtérbe, az nem tőle függ. Olyan művész, aki éjjel-nappal alkotna, önmaga levezetésébe néha belefárad, és megáll, hogy finom jazz-zenét hallgasson. Önmagában küzd, évek hosszú során át, s ez a képeken is látszik — pozitív értelemben. Szereti és tudja is, amit csinál. Sok festő volt rá hatással: Mauriac, Dalí és Vasarely, de a Bosch+Bosch csoport is, ami különösen a kisebb méretű alkotásokon látható, melyek nagy teret foglalnak és kívánnak. Nemes István festőművész volt az, aki beavatta Gábort a színek világába, ahonnan ő árnyakat húz ki, Salvador Dalí abban segítette, hogy felrúgjon minden szabályt, s eltávolodjon tőlük. Nemes egy végtelenül érzékeny festő volt, utolsó munkáival a mennyekbe szállt fel. A festők megérzik a dolgokat. Finom, pasztellszerű gondolatmenetet vezet végig olajjal, szinte az egekbe kívánkozik. Kiszalad a képből, mégis egységes egészet ad — zárta szavait Kerekes.

A kiállítás anyagát az elkövetkező két hétben tekinthetik meg a szabadkai F-ART Galériában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..