home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Másodfokon, jogerősen
KISIMRE Ferenc
2012.05.09.
LXVII. évf. 19. szám

Tudósítónktól Megdöbbenést, majd hatalmas felháborodást váltott ki Magyarországon a Győri Ítélőtáblának az a másodfokon hozott ítélete, mely szerint jelentősen enyhíti Marian Cozma gyilkosainak első fokon kiszabott büntetését. Mint ismeretes, az MKB Veszprém román kézilabdázóját 2009. február 8-án...

Tudósítónktól
Megdöbbenést, majd hatalmas felháborodást váltott ki Magyarországon a Győri Ítélőtáblának az a másodfokon hozott ítélete, mely szerint jelentősen enyhíti Marian Cozma gyilkosainak első fokon kiszabott büntetését. Mint ismeretes, az MKB Veszprém román kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a Patrióta nevű helyi lokál előtt, a segítségére siető szerb Žarko Šešumot és a horvát Ivan Pešićet pedig életveszélyesen megsebesítették. Hogy kik voltak a román válogatott sportoló gyilkosai? Az említett szórakozóhelyen megjelent mintegy 30 tagú enyingi roma társaság 3 tagja, akik társaikkal vandál módon törni-zúzni kezdtek, majd belekötöttek az ott szórakozó (egyik kézilabdás társuk kisfiának születését ünneplő) veszprémi sportolókba, s a dulakodás során leszúrták Marian Cozmát. Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván előbb bántalmazta, majd késsel megölte a román sportembert, valamint megsebesítette a szerb és román kézilabdázót. A brutális gyilkosság után mindannyian elmenekültek, de a szórakozóhely biztonsági kameráinak segítségével gyorsan elfogták őket. Raffael Sándor és Németh Győző előbb Budapestre utazott, majd Svájc felé vette az irányt, ahol ''üzleti ügyeik” voltak (prostituáltakat futtattak), de az osztrák rendőrség Bécs környékén elfogta őket és kiadta a magyar bűnüldöző hatóságoknak. Sztojka Ivánt itthon, Enyingen találtak meg és állították elő a garázdálkodásban részt vett csaknem 30 társával együtt.
Mint annak idején a Hét Nap hasábjain megírtuk, a brutális gyilkosság óriási felháborodást keltett Magyarország-szerte, de a szörnyű tettet elítélte a román, a szerb, a horvát közvélemény is, akárcsak azok a sportegyesületek, amelyekben és amelyek ellen Marian Cozma játszott. A neves sportoló holttestét gépkocsival szállították szülővárosába, Bukarestbe, útközben a konvoj megállt Szegeden is, ahol a helyi sportcsarnok előtt csaknem ezren gyűltek össze: a Pick Szeged kézilabdacsapatának összes játékosa és vezetői, más sportegyesületek tagja, sportszerető polgárok sokasága vett végső búcsút a kiváló román légióstól. Petre Cozma, a gyilkosság áldozatául esett kézilabdázó édesapja könnyes szemmel mondott köszönetet ezért a részvétteljes megnyilvánulásért, a romániai médiai pedig kiemelte, hogy Magyarország méltó módon búcsúzott a veszprémi csapat erősségétől. A dunántúli városban ezrek gyújtottak gyertyát a helyi sportcentrum és a Patriota lokál előtt, kifejezve együttérzésüket Cozma családjával és az őt gyászoló egyesülettel egyaránt.
Miután a gyilkosokat elfogták, az ügyészségen összegyűjtötték az őket terhelő bizonyítékokat, meghallgatták a tanúkat, a Veszprémi Törvényszéken megkezdődött a gyilkossággal közvetlenül vádolt hét gyanúsított pere (a garázdálkodással vádolt többi szereplő pere az idén nyáron kezdődik). Az elsőfokú eljárás során Raffael Sándor bevallotta, hogy ő ölte meg Marian Cozmát, de azzal védekezett, hogy ''indulatos állapotban volt és halálfélelme miatt valósította meg szúrási szándékát”... Németh Győző, a másodrendű vádlott a Cozma segítségére siető szerb és horvát idegenlégiós sportolót sebesítette meg, míg Sztojka Iván a verekedésben való részvétele mellett a brutális gyilkosságot azzal segítette, hogy értesítette a szórakozóhely emeleti részén garázdálkodó társait, azok pedig a gyilkosokat ''támogatandó” kirontottak a lokál elé, és a veszprémi csapat többi tagjára vetették magukat. A veszprémi ítélet szerint Raffael és Németh életfogytig tartó szabadságvesztést, Sztojka pedig 20 év fegyházbüntetést kapott. A meggyilkolt sportoló hozzátartozói, a sportbarátok, a nyilvánosság megnyugvással fogadta az ítéletet. Időközben a rokonszenves kézilabdázónak Veszprémben szobrot állítottak, emléktáblákat avattak országszerte, Romániában pedig több kézilabda-egyesület vette fel a nevét.
Az elítéltek és védőik fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen. A Győri Ítélőtábla másodfokon tárgyalta az ügyet, és megváltoztatta a veszprémi bíróság döntését. Ennek alapján Raffael Sándor és Németh Győző 18-18, Sztojka Iván pedig (aki tárgyalóteremben renitens magatartásával is kitűnt: őrjöngött, és rávetette magát az őt rabláncon vezető rendőrökre) 8 évet kapott! A tárgyalóteremben jelen lévő rokonok tapssal és üdvrivalgással fogadták a fellebbviteli ítéletet, a jóhiszemű közvélemény pedig elnémult. Páratlan igazságtalanságnak tartják a Nagy Zoltán tanácsvezető bíró által kihirdetett döntést. A Veszprémi Kézilabda Klub közleményt adott ki, melyben mély felháborodásának és elkeseredésének ad hangot a brutális gyilkosság elkövetőivel szemben tanúsított büntetésenyhítés miatt. A magyarországi sajtó részletesen foglalkozik az ítélettel, szinte mindegyik hasonló hangnemben ír a nyilvánosságot akkor is és most is felkavaró szörnyű bűntényről. Petre Cozma, az elhunyt sportoló édesapja, valamint a romániai médiai megdöbbenését fejezi ki a győri döntés miatt, és szomorúan veszi tudomásul, hogy enyhítették, méghozzá nem is csekély mértékben, az elsőfokú ítéletet. Petre Cozma egyébként az egyik magyarországi rádiónak nyilatkozva azt is elmondta, hogy további lépéseket fog tenni az ügyben. Az internetes újságokban se szeri, se száma azoknak a reagálásoknak, amelyek elítélik e döntést, perújrafelvételt sürgetnek az ügyben és követelik a galád gyilkosságban részt vevők méltó megbüntetését.
Az enyhítés indokai? Mindössze néhány közülük. Az ítélet indoklásban a bíró kifejtette: az első fokon eljáró bíróság szükségtelenül használt a vádlottak cigány származására utalásokat, bár ők magukat valóban annak tartják. De az sem bizonyosodott be, hogy a vádlottak ''akarategységben” követték el tettüket, mert Raffael Sándor indulatos állapotban szúrt, Németh Győző nem vett részt a Cozma elleni támadásban, arra pedig nincsenek konkrét bizonyítékok, hogy Sztojka Iván a halálos szúráskor támadta volna meg a román sportolót, így tevékenysége ''legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető”...
Érdekesmód - ezt már mi fűzzük hozzá - mindegyik bűnelkövetőnél volt kés, mellyel ''indulatos állapotban és halálfélelemből” szúrni, mi több, ölni is lehetett! Egyébiránt a bíróság beszámítja az eddig börtönben töltött időt, így jó magaviselet esetén Németh Győző a büntetés négyötödének letöltése után szabadulhat, ez Raffael Sándorra nem vonatkozik, mert visszaeső bűnöző, Sztojka Iván pedig akár már 3 év múlva kisétálhat a börtönkapun.
Éppen ez az, ami bántja a jóérzésű emberek igazságérzetét, és továbbra is elítélik e galád gyilkosságot, méltó büntetést kérve az elkövetőkre.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..