home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Másfél órányi ,,mohózat'
KERN Kálmán
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám
Másfél órányi ,,mohózat'

Szűnni nem akaró vastaps a bajmoki Jedinstvo-Egység Művelődési Egyesület színjátszóinak - S. Geyer Miniszter úr, rövidzárlat című vígjátékát mutatták be - (túl)zsúfolt színházteremben (a falak mellett még álltak is...)Ejdebaj, Rozi - azaz Viola, Szuzi, Ildikó, Laci, Attila és Ivica -, hogy...

Szűnni nem akaró vastaps a bajmoki Jedinstvo-Egység Művelődési Egyesület színjátszóinak - S. Geyer Miniszter úr, rövidzárlat című vígjátékát mutatták be - (túl)zsúfolt színházteremben (a falak mellett még álltak is...)
Ejdebaj, Rozi - azaz Viola, Szuzi, Ildikó, Laci, Attila és Ivica -, hogy hosszú az éjszaka, s nem mehetünk még haza, és ,,Maradjunk még egy picinykét, mondhatták volna a bajmokiak, akik hosszú-hosszú percekig tapsoltak a Jedinstvo-Egység Művelődési Egyesület kiválóan megpatkolt színjátszóinak. (Színre vitték S. Geyer Miniszter úr, rövidzárlat című vígjátékát. Sokak szerint eredetileg senki sem indul úgy neki, hogy vicces akar lenni. A legfergetegesebb komédiának, burleszk-jelenetnek, kabarénak talán az a titka, hogy illik véresen komolyan venni. Halálos téttel játssz, hogy nevessenek rajtad!
Nem szabad erőnek erejével akarni a tréfát. De aki szombaton este beült a bajmoki színházterembe, felhagyott minden reménnyel, minden olyan reménnyel, amely azt súgja neki, hogy őrizze meg hidegvérét, ne kacarásszon a helyzetkomikumon, ne kacarásszon, amikor Krizsák László dalra tanítja Gastont, amikor mindketten hevesen ellenállnak Nagy Viola viharos udvarlásának. Itt nem ülhetett senki csendesen mosolyogva magában, itt mindenki a térdét csapdosta, itt elszabadult a színpadon a ,,pokol', itt valamennyi színjátszó csillagos ötösre mondta fel a leckét. Mohón - ezt írtuk le: mohózat -, éberen leste a néző a színészek minden mozdulatát, gesztusát, s viharos tapsba kezdett, amikor megtudta, hogy ebben az előadásba tulajdonképpen mindenki szerepet játszik - egyszerre kettőt. Álruhás bohózat a javából egy szoknyapecér miniszter úrról, inasáról Gastonról, a cserfes ,,úrhölgyről', Máriáról, az örömmel félrelépő ,,naccságos asszonyról', az ennivaló Valiról és a ,,spanyol bikáról'. Olyan az egész, akár egy társasjáték, amelynek végén mindenki párjához simulhat, így írja elő a vígjátékok ,,illemkódexe'.
Mondunk néhány nevet: Krizsák László és Veréb Szuzi, a visszatérők. Mindketten keverik a... jaj, de nagyon jól keverik, mintha sohasem intettek volna búcsút a színpadnak. Krizsák fess miniszter úr, akit nehéz átverni, Veréb Szuzi pedig a ,,nyertes szám'. Nagy Viola amolyan hamvas, egyszerre hamvas és érdes ,,bombacsajszi'. Somogyi Attila? Született komédiás, balek és playboy, humorforrás. Cindek Ildikó, a társulat üdvöskéje több, mint ígéret, az oroszlánkörmei élesek, jaj lesz annak, aki nem jár majd a kedvében. Beretity Ivica, alias James John Titus nívós vicceket tálal - robusztus alkat, amolyan ,,erős ember'. Nos, a bajnoki színjátszók klasszikus szintre emelik a komédiázást, betartják a színpad alaptörvényeit, ,,feldobják' önmagukat és a nézőket. Barácius Zoltán rendező tette őket alkalmassá erre, aki ennek a jól mixelt generációnak - plusz még a többieknek, akik szeptemberben kapcsolódnak be a munkába (Buza Judit, Pénzes Kati, Lipták Ágota, Kollár Andor, Hubay László, Herczeg Tibor, Herczeg Nelli, Krizsák István és még sokan mások) - szép és tartalmas színpadi életet jósol... Egyszóval - színésznek, rendezőnek, műszakinak, nézőnek - jó volt szombaton este Bajmokon lenni...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..