home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Másfél kilométer kerékpárúttal bővült Szabadka hálózata
Szakáll Laura
2022.10.28.
LXXVII. évf. 43. szám
Másfél kilométer kerékpárúttal bővült Szabadka hálózata

Lezárult az Opti-Bike 2 projektum, melynek részeként összesen 2 kilométeres szakasz épült ki a határ mindkét oldalán az Európai Unió támogatásával, az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A tervezet fő kivitelezője Szabadka Városa volt, a partnertelepülés szerepét pedig Tompa töltötte be.

Szabadka meglévő 50 kilométeres kerékpárút-hálózata a projektumnak köszönhetően másfél kilométerrel bővült. A Királyhalom és Hajdújárás közötti szakasz 566 000 euróból valósult meg. A magyar oldalon 500 méter épült 220 000 euró értékben.

— A kerékpárút összeköti a határ menti településeket, megkönnyíti a határátlépést, valamint közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is jelentős beruházás — emelte ki Újhelyi Ákos szabadkai projektmenedzser. — A forgalom ezen a részen igen jelentős, az idősebbek és a gyermekek így biztonságosabban tudnak eljutni az iskolába, a templomba és más helyre, ahova igyekeznek.

— A most lezárult projekt az Opti-Bike 1 folytatása, amely részeként közel 8 kilométernyi kerékpárút épült Kelebián, Királyhalmon és Hajdújáráson. A megfelelő körülmények mellett a kerékpáros közlekedés a legbiztonságosabb — nyilatkozta dr. Pásztor Bálint. A beruházás idegenforgalmi szempontból is jelentős, hiszen több magyarországi biciklis látogat majd a környező településekre — tette hozzá a városi képviselő-testület elnöke. — A kerékpáros turizmusnak ez egy új lendületet adhat. Akik ide látogatnak, megnézhetik Szabadkát, vagy elbiciklizhetnek a Palicsi-tó partjára vagy a Ludasi-tóhoz. Ilyen szempontból érzem jelentősnek ezt a projektumot, de Szabadka mindig a kerékpárosok városának számított. Szeretnénk a továbbiakban kerékpárutakat is építeni. Például az ipari övezetben foglalkoztatottak teljes joggal várják el tőlünk, hogy Kisbajmok felé is kiépüljön a kerékpárút. Remélem, hogy a jövőben erre is lesz lehetőség.

— Az európai uniós pénzekből megvalósuló projektek tanúsítják, hogy Szerbia marad az EU felé vezető úton, nem rekedtek meg a tárgyalások — emelte ki Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának elnöke. — Nem vontak meg tőlünk semmilyen pénzeszközöket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Magyarország és Szerbia közötti határ menti együttműködésre újabb források lettek jóváhagyva 2027-ig. Nem utolsósorban a környezetvédelem, az úgynevezett zöldmenetrend az, ami aktuálissá vált az elmúlt időszakban.

Az Opti-Bike 2 projektum zárókonferenciáját Szabadkán, a városháza dísztermében tartották meg. A határövezeti forgalom-észszerűsítés kerékpárutak létesítésével elnevezésű összejövetelen a kerékpárutak építésének a közlekedésbiztonságra, az idegenforgalomra, valamint az életminőségre gyakorolt pozitív hatásairól is hallhattak a résztvevők.

Stevan Bakićnak, Szabadka polgármesterének, valamint Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének a megnyitóbeszéde utánelőadást tartott Kovács Elvira, Kern Imre alpolgármester, Milan Marjanov, a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat Útfenntartó Szolgálatának vezetője, Dobrotka Ágnes, az Interreg IPA HU—SRB Közös Titkárságának programmenedzsere, Véh László, Tompa város polgármestere, valamint Újhelyi Ákos.

Fotók forrása: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..