home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Másfél évtized Ricsajban
Csermák Zoltán
2018.11.20.
LXXIII. évf. 46. szám
Másfél évtized Ricsajban

Népművészeti Találkozó Óbecsén

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Ricsaj Népművészeti Találkozót a Vajdaság szívében. A kétnapos program célja hogy az ifjú nemzedék megismerhesse a Délvidék gazdag hagyományait és kultúráját. Az eseménysorozatot a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság is támogatja.

Immár hagyományt teremtett a Ricsaj Népművészeti Találkozó Óbecsén. A november 23-34-ei találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. A kétnapos jeles eseményen az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúránkkal, valamint elsajátíthatja szűkebb pátriája dalait és táncait. A rendezvénynek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad otthont.

Az ünnepsorozat pénteken kezdődik, a néprajzi kiállítás a délvidéki népzenekutatás úttörőinek állít emléket. Ezt követi az Örökségünk — a vajdasági nagyzenekar koncertje.

Másnap a rendezvényen résztvevők a helyi iskolákba, óvodákba is ellátogathatnak, míg az óvodás korosztálynak a szervezők interaktív előadással, játékokkal, dalokkal, tánccal egy mesébe szerkesztett történettel kedveskednek, addig az iskolásokat népzenei koncert, népdal- és néptánc oktatás, valamint néprajzi oktató előadások várják. A programot hangszer-, viselet-, régi tárgyak bemutatója színesíti. Mindkét napi program önfeledt szórakozással, táncházzal és folkkocsmával zárul.

Idén a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával, egy újabb programmal bővülhetett a Ricsaj rendezvény. Komplex foglalkozás keretében Ricsaj, Találkozás a Népművészettel címmel, vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek tartanak bemutatót a gyerekeknek. Ezeket a foglalkozásokat — más hétvégeken — két szórvány magyar település, Magyarcsernye és Törökbecse fiataljaihoz is elviszik. A programokat egyidejűleg tartják óvodások illetve iskolások számára. Az egyik helyszínen kézműves foglalkozások várják a fiatalokat, a másik helyszínen a népi játékok, a népmese és a néptánc világába avatják be az érdeklődőket. A program hangszerbemutatóval egészül ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..