home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Más kultúrák felfedezése
Bíró Tímea
2018.08.29.
LXXIII. évf. 34. szám
Más kultúrák felfedezése

Idegen kultúrák, hatalmas bulik, csapatépítő játékok, új barátságok — ezt nyújtja egy ifjúsági tábor, mely nemcsak életre szóló élmény, hanem önbizalmat, nyelvtudást és célokat ad a részvevőknek.

Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet sok fiatalt gyűjt maga köré, hiszen egész évben színes programokkal kedveskedik a tagoknak itthon és külföldön egyaránt. Számos országgal jó viszonyt ápol, ezeknek a barátságoknak a kialakulásáról beszélt lapunknak a szervezet elnöke, Peić Aleksandar.

* Mikor és milyen céllal alakult meg az IFIX? Mesélj egy kicsit a szervezetről.

— Az IFIX Ifjúsági Szervezetet 2003 tavaszán (tehát már több mint tizenöt éve) alapította meg egy tucatnyi adai fiatal azzal a céllal, hogy tanulási és szórakozási lehetőséget nyújtson az adai ifjúság számára. Az elmúlt tizenöt évben az IFIX számtalan programot valósított meg, s ezek központi témái a közösségépítés, a kultúra, a sport, az oktatás, az önkéntesség és az ifjúsági aktivizmus voltak helyi, regionális és nemzetközi szinten.

* Milyen támogatásoknak köszönhetően tudtok utazni, és más nemzetiségek tagjait vendégül látni?

— Az IFIX tagjai 2012 óta aktív szerepvállalói a nemzetközi ifjúsági életnek és aktivitásoknak. Az elmúlt hat évben szervezetünk tagjai több mint 100 nemzetközi ifjúsági programon vettek részt, Európa több mint 25 országában. Emellett 12 nemzetközi ifjúsági csereprogramot mi is megvalósítottunk Adán. Az ezeken a programokon való részvételt elsősorban európai (Fiatalok Lendületben, Erasmus+, Visegrád Alap) és anyaországi forrásoknak (Bethlen Gábor Alap és Nemzetközi Együttműködési Alap) köszönhetjük.

* Mely országokat/városokat emelnéd ki az eddig látottak közül, és hol fordultatok meg eddig?

— Spanyolország áll a legközelebb a szívünkhöz, ha lehetőségünk van rá, oda mindig visszatérünk. A városok közül két teljesen különbözőt emelnék ki: San Sebastiánt, mely azért különleges, mert itt töltöttük az első „IGAZI” nemzetközi ifjúsági cserénket, és melynek köszönhetően ráébredtünk arra, hogy a sztereotípiák ellenére Spanyolország egy gyönyörű ország, és nem minden szeglete napsütötte. Egy héten át a maximális hőmérséklet 18 ºC volt júliusban. A másik város Málaga, az igazi Spanyolország, a napsütötte strandjaival, pálmafáival, a tenger gyümölcseivel, kulturális és történelmi örökségével. Mindkét város meglátogatását mindenkinek melegen ajánljuk! Eddig Magyarországon, Romániában, Macedóniában, Lengyelországban, Hollandiában, Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában, Németországban, Angliában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Cipruson, Olaszországban, Litvániában, Lettországban, Törökországban, Grúziában és Görögországban jártunk.

* Milyen egy másik országban eltöltött cserediákprogram? Milyen feladatokból, eseményekből áll ott egy hét?

— Erre nincs konkrét válasz, mindegyik csereprogram más, tessék kipróbálni! A viccet félretéve, a programnak általában szerves része a helyi kultúra (építészet, gasztronómia, zene stb.) megismerése. Emellett minden programhoz tartoznak ismerkedős játékok és csapatépítő feladatok, tevékenységek is. Nem mellékesen minden program egy, az európai ifjúság számára éppen aktuális téma köré van felépítve, mint amilyen például a munkanélküliség, a környezetvédelem, a nemi egyenjogúság, a ki- és bevándorlás, a vállalkozószellem vagy az önkétesség. Ebből adódóan minden csereprogramon nagyon lényeges elem a fiatalok diskurzusa, valamint a megoldások keresése az éppen aktuális témával kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a részt vevő országokat, kultúrákat.

* Néhány éve már ti is vendégül látjátok a külföldi csapatokat. Milyen programokat kínáltok az idelátogatóknak?

— Igen, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Szerbiában az IFIX Ifjúsági Szervezet volt az első, melynek 2014 őszén sikerült egy Erasmus+ ifjúsági programot szerveznie. Ez a CUCI-MUCI „művésznévre” hallgatott, és a kulturális, gazdasági, valamint oktatási háttérből eredő különbségekre, illetve azok kiaknázására épült. Azóta már több mint 10 Erasmus+ programot valósítottunk meg Adán, s ezek mindegyikén visszatért a CUCI-MUCI alapgondolata — nevezetesen az, hogy olyan programokat szervezzünk, amelyek abban segítenek az adai és a vajdasági fiataloknak, hogy felismerjék a rejtett készségeiket, képességeiket, majd ezeket fejlesztve sikereket érjenek el a jövőben akár idehaza, akár külföldön.

* Milyen terveitek vannak?

— Ahogyan az elmúlt öt év, úgy a közeljövő is a CUCI-MUCI-ról és a megújulásról fog szólni. A továbbiakban is szeretnénk megreformálni az IFIX Ifjúsági Szervezetet, még több teret, támogatást és forrást nyújtva a fiataloknak, hogy kibontakozhassanak, illetve megvalósíthassák ötleteiket. A reform már az előző év végén megkezdődött, amikor is új vezetőséget választottunk, és a nyár során a More Visible E+ for ALL, valamint a Reunion of Cucies and Mucies nevű Erasmus+ nemzetközi programoknak köszönhetően tovább folytatódik. Az említett két projektumtól azt várjuk, hogy az Erasmus+ nemzetközi programok még több adai és vajdasági lakos számára váljanak elérhetővé, illetve hogy olyan ötletek és kezdeményezések szülessenek, amelyek valóban a helyi fiatalok érdeklődési körét, igényeit célozzák meg. Addig is mindenkinek csak annyit javaslok, hogy KEEP CALM and CUCI-MUCI!

Ha valaki szeretne csatlakozni az IFIX-hez, akkor a szervezetnek csak annyi a kikötése, hogy az illető 15 és 30 év közötti legyen, illetve valamilyen módon kötődjön Adához, hiszen a programok legnagyobb részére ott kerül sor. Papilion Csilla az illetékes személy, aki a tagfelvétellel foglalkozik. A nemzetközi programokat Mikusák István intézi, a feltétel pedig a 17—30 éves kor, valamint az alapszintű angolnyelv-ismeret.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..