home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Marosvásárhelyi utcatáblák
Talpai Lóránt
2021.11.11.
LXXVI. évf. 45. szám
Marosvásárhelyi utcatáblák

Egy román képviselő máris panaszt emelt — Ötpárti kormánykoalíció vezetheti Csehországot — A vártnál jóval gyorsabb lesz a kilábalás a feltörekvő gazdaságokban

Egy román képviselő máris panaszt emelt

Marosvásárhely polgármesteri hivatala elkezdte kétnyelvűekre cserélni a város utcanévtábláit. Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője azonban máris panaszt tett „az illetékes hatóságoknál” a vélt törvénysértés miatt. Soós Zoltán, a város élére egy éve választott független polgármester a normalitás jelének tekinti, hogy egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján nekiláttak az utcanévtáblák lecserélésének. Hozzátette: az új zománcozott táblák kivitelezésére közbeszerzést írtak ki. A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalán azt is feltüntették, hogy milyen házszámok találhatóak a következő utcasarokig. Egyelőre a belváros utcáinak, tereinek a tábláit cserélték ki, de folytatják a munkát.

 

Ötpárti kormánykoalíció vezetheti Csehországot

Csehországban az októberi parlamenti választáson győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció megegyezett a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról — jelentette be Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke. Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU—CSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogja alkotni. Petr Fiala közlése szerint az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi 15 helyett. Az új miniszterek a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, valamint a tudományért, a kutatásért és az innovációért lesznek felelősek. „Szeretném hangsúlyozni, hogy nem létesítünk új hivatalokat, de bizonyos tevékenységek jobb koordinációja érdekében másképp osztjuk el a miniszteri feladatokat” — mondta a politikus újságíróknak. Megjegyezte, hogy hasonló miniszteri posztok már a múltban is voltak.

 

A vártnál jóval gyorsabb lesz a kilábalás a feltörekvő gazdaságokban

Az európai feltörekvő térség gazdaságai az eddig vártnál valószínűleg jóval gyorsabb ütemben lábalnak ki a koronavírus-járvány sokkjából — áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett friss előrejelzésében. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben, vagyis éppen harminc éve életre hívott londoni pénzintézet 42 oldalas őszi előrejelzésében azt is közölte, hogy várakozása szerint a régió számos gazdaságában „keserédessé” teszi a fellendülést a földgáz, a nyersolaj és egyéb árupiaci termékek magas ára, mely megterheli a térség energiaimportőr gazdaságainak kereskedelmi mérlegét és felhajtja az inflációt. Az EBRD számítási modellje szerint a tevékenységi térségében működő gazdaságok GDP-értéke tavaly átlagosan 2,4 százalékkal csökkent, ám az idei év első felében 6,4 százalékkal nőtt, miután a régió lakossági mobilitása a globális átlagnál hamarabb, már az idén májusban visszatért a tavaly január-februári, vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szintekre, és a külső kondíciók is kedvezőbbekké váltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..