home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Marokkó újra történelmet írt
Tóth Tibor
2022.12.10.
LXXVII. évf. 49. szám
Marokkó újra történelmet írt

Kialakult a legjobb négy mezőnye a katari labdarúgó-világbajnokságon. Marokkó az első afrikai válogatott, mely egy világbajnokság elődöntőjébe jutott, ahova a címvédő Franciaország is bekerült, miután legyőzte a peches Angliát.

Marokkó—Portugália 1:0

A marokkói csoda tovább folytatódik. Vahid Regragi válogatottja az első afrikai együttes, mely egy világbajnokságon bejutott az elődöntőbe. A kiegyenlített játékot hozó első félidő végén született a találkozó egyetlen gólja, hiszen a 42. percben egy bal oldali beadás után Diogo Costa kapus és Rúben Dias egymást zavarta, a labdára Juszef en-Nasziri ugrott a legmagasabbra, és fejese a portugál hálóban kötött ki. Néhány perccel később majdnem összejött az egyenlítés Portugáliának, amikor Bruno Fernandes a tizenhatos jobb oldali vonaláról lőtt kapura, a labda azonban a felső lécen csattant. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány az 53. percben pályára küldte Cristiano Ronaldót, a portugálok nagy nyomás alá helyezték a marokkói kaput, de az afrikaiak betonvédelmét nem tudták feltörni. A portugálok gólszerzési lehetőségeket alakítottak ki, de Joao Félix léc alá tartó lövését Bunu kiütötte, majd Ronaldo kapura lövését is hatástalanította. A 97. percben Pepe előtt óriási helyzet alakult ki, ám a portugál veterán fejese néhány centivel mellészállt. Marokkó a 93. perctől emberhátrányban játszott, hiszen a csereként beállt Cheddira néhány perc alatt két sárgát szedett össze, és a kiállítás sorsára jutott. A portugálokat az sem vigasztalta, hogy ez volt Ronaldó 196. mérkőzése a válogatottban, amivel egy kuvaiti játékossal holtversenyben vezeti a válogatottságot jelző örökranglistát. Amióta Vahid Regragi augusztusban átvette a marokkói válogatott irányítását, az Atlasz oroszlánjai egyik ellenféltől sem kaptak gólt.

 

Juszef en-Nesziri (Szalai Attila rajza)

 

Anglia—Franciaország 1:2

A két európai futballhatalom első alkalommal találkozott egymással egy világbajnokság egyenes kieséses szakaszában. Az első helyzetet a 10. percben a franciák hagyták ki, amikor Giroud fejesét védte Pickford. 6 perccel később Franciaország megszerezte a vezetést, miután Griezmann kiváló labdát adott Tchouaméninek, aki 20 méterről, Bellingham lába alatt, kilőtte a jobb alsó sarkot. A franciák a vezetés birtokában valamelyest visszahúzódtak, a nagyobb területhez jutó angolok pedig Kane révén veszélyeztettek, de Lloris oldalra ütötte a labdát. A második félidőt Bellingham bombája vezette be, majd néhány perc elteltével a francia gólt szerző Tchouameni felvágta Sakát, a büntetőt pedig Kane magabiztosan magasan, a jobb sarokba vágta. A gól jót tett a meccsnek, az angolok erőre kaptak, de a franciák játékában is benne volt a második találat. A 75. percben Giroud lövését védte bravúrral Pickford, 3 perccel később azonban már ő is tehetetlennek bizonyult, és Giroud fejesével újra a címvédő jutott előnyhöz. Az izgalmaknak még nem volt vége, mert a 80. percben a csereként beállt Mountot Hernandez lökte fel, a brazil játékvezető pedig a VAR segítségével büntetőt ítélt az angoloknak. A labdához az első büntetőt magabiztosan értékesítő Kane állt oda, de lövése magasan a kapu fölé szállt.

A keddi elődöntőben Argentína Horvátországgal küzd meg, szerdán pedig a címvédő Franciaország és az első afrikai elődöntős, Marokkó csap össze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..